LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan zaštite okoliša: stop onečišćenju plastikom!

Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša u znaku je kampanje #BeatPlasticPollution.

Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša u znaku je kampanje #BeatPlasticPollution.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se danas, 05. srpnja, a ovogodišnja tema je pronalazak rješenja za onečišćenje plastikom u okviru kampanje #BeatPlasticPollution.

Više od 400 milijuna tona plastike proizvede se svake godine, od čega je polovica namijenjena samo jednom korištenju. Od toga se manje od 10 posto reciklira. Procjenjuje se da 19-23 milijuna tona završi u jezerima, rijekama i morima, stoji na stranici World environment day global.

Plastika je jedna od najvećih prijetnji planetu, ali i ljudskom zdravlju jer je pronašla put do naših stolova u obliku mikroplastike, koja se može pronaći u hrani, vodi pa čak i zraku. Veliki broj plastičnih proizvoda sadrži opasne aditive koji su potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje.

Ovogodišnji domaćin Svjetskog dana zaštite okoliša je Obala Bjelokosti u partnerstvu s Nizozemskom. Obala Bjelokosti zabranila je upotrebu plastičnih vrećica još 2014. godine, a Nizozemska je članica Globalnog partnerstva za onečišćenje plastikom i morski otpad.
 
FOTO: UNSPLASH