LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Svjetski dan animiranog filma

Ovaj dan se obilježava u više od 50 zemalja na svim kontinentima što je odlična prilika za promociju animiranog filma.

Ovaj dan se obilježava u više od 50 zemalja na svim kontinentima što je odlična prilika za promociju animiranog filma.

Na današnji dan, 28.listopada, obilježava se Svjetski dan animacije u spomen Emilu Reynaudu. Naime, on je 1982. godine u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Ovaj dan se obilježava u više od 50 zemalja na svim kontinentima što je odlična prilika za promociju animiranog filma.

Veliki značaj u svijetu animacije imala je i Hrvatska. U tom se području najviše istakla Zagrebačka škola crtanog filma koja je okupila brojne zaljubljenike u pokretni crtež. Oko 70 različitih autora, od kojih su najpoznatiji: Nikola Kostelac, Vatroslav Mimica, Dušan Vukotić i Vladimir Kristl, predstavilo je svijetu novi estetski avangardni koncept animiranog filma polovicom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Njihovi radovi pokazali su se veoma uspješnima i pepoznatima u svijetu pa su se nagrade redale jedna za drugom. Najznačajnije su Grand Prix u Veneciji za crtani film "Samac" Vatroslava Mimice, a "zlatno razdoblje" zaključuje Oscar za film "Surogat" Dušana Vukotića iz 1962. godine

FOTO: FILM.LZMK.HR