Na današnji dan

Svijet se pozdravio s čuvenim njemačkim dramskim piscem Friedrichom Schillerom

Korice knjige

9. svibnja 1805. godine umro je Friedrich Schiller, slavni njemački dramski pisac, najpoznatiji po djelu „Razbojnici” te stihovima „Ode radosti”.

Friedrich Schiller rođen je 10. listopada 1759. u gradiću Marbach u Njemačkoj. Bio je veoma religiozno odgojen čitajući od malih nogu Bibliju koja mu je kasnije poslužila kao inspiracija za mnoga kazališna djela. S 14 godina poslan je u striktnu vojnu školu u Stuttgartu gdje je ponajviše učio medicinu. Paralelno s time čitao je mnoge svoje njemačke književne prethodnike kao Rousseaua i Goethea koji su ga potaknuli na karijeru pisca.

Već kao tinejdžer napisao je svoje prvo, ujedno i najcjenjenije djelo – Razbojnici. Ova drama od pet činova prati priču dva brata od kojih je jedan razbojnik, dok je drugi pohlepan mladić željan obiteljskog nasljeđa te zato ozloglasi brata svome ocu. Kriticizam društvene korupcije koji se očituje iz djela doživio je instantni uspjeh, a mladog je Schillera preko noći pretvorio u zvijezdu. Premijera drame bila je 13. siječnja 1782. Schiller je u to vrijeme radio kao pukovnikov liječnik te je imao zakazan posao za vrijeme premijere. Ipak, nije htio propustiti kazališnu adaptaciju svog remek-djela, pa je pobjegao s radnog mjesta. Bio je uhićen te je dobio kaznu od 14 dana zatvora.

Nedugo nakon toga dao se na put po zemlji tijekom kojeg piše drame i filozofske eseje. Njegova visoka inteligencija i vješto baratanje jezikom uspostavilo mu je mjesto na vrhu intelektualne skupine. Neka od njegovih poznatijih djela su Don Carlos, povijesna drama o španjolskom princu iz 16. stoljeća, te Wilhelm Tell, također drama o legendi švicarskog strijelca koji je danas svjetski poznat po pogotku jabuke na glavi vlastitog sina. Gioachino Rossini kasnije je adaptirao ovo djelo u istoimenu skladbu. Štoviše, nije ovo jedina glazbena adaptacija Schillerovih rukopisa. Beethoven je za finalni dio svoje Devete simfonije odlučio uzeti tekst Ode radosti, pjesme koja je danas ikonična kao himna Europske unije.

Godine 1799. ujedinjuje se s obitelji u gradu Weimar gdje provodi zadnje godine života. S Goetheom osniva gradsko kazalište koje je kasnije postalo jedno od najuglednijih u Njemačkoj. Na današnji dan, 9. svibnja 1805, umire u 45. godini od tuberkuloze. Sve do danas njegova briljantnost nikad nije bila podcijenjena te je ostao zapamćen, prema mnogima, kao najbolji romantični dramski pisac Njemačke.

Komentari na članak

Vezani članci

Knjige

Najbolje naslovnice knjiga s mekim koricama

FOTO: Top 20 najboljih naslovnica knjiga svih vremena

Iako se na listi nalazi preko 100 naslova, mi vam donosimo top 20!

https://www.goodfreephotos.com/albums/cyprus/family-on-the-beach-in-paphos-cyprus.jpg

Na današnji dan

Evo kakve veze ima obitelj sa sviješću o klimatskim promjenama

Međunarodni dan obitelji svake se godine fokusira na neku bitnu temu u današnjem svijetu, a 2019. to su klimatske promjene.

n aslovna

Na današnji dan

Osnovan Bayern München, nogometni klub popularan diljem svijeta

Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih klubova u Njemačkoj, ali i u svijetu osnovan je na današnji dan 1900. godine. Tijekom povijesti nametnuo se kao klub u kojem igraju vrhunski igrači željni novih naslova, koje je Bayern kontinuirano uspijevao osvajati.

Lea Brezar Cassius

Književni susret s Leom Brezar

Cassiusova Škrabica otkriva ljepotu pisane riječi

Društvo studenata kroatologije „Cassius” organizira još jedan u nizu književnih susreta s hrvatskim piscima. Ovog će puta svoj rad predstaviti Lea Brezar, nova nada hrvatske književne scene.

Samuel Beckett

Na današnji dan

Predstavnik teatra apsurda rođen je prije 113 godina

Nobelovac najpoznatiji po drami „U očekivanju Godota” rođen je na današnji dan 1906. godine. Njegova djela sadržavaju elemente vlastite životne bijede, a pod utjecajem i inspiracijom modernističkih književnika stvorio je mnoga poznata djela.