Na današnji dan

Svijet se pozdravio s čuvenim njemačkim dramskim piscem Friedrichom Schillerom

Korice knjige

9. svibnja 1805. godine umro je Friedrich Schiller, slavni njemački dramski pisac, najpoznatiji po djelu „Razbojnici” te stihovima „Ode radosti”.

Friedrich Schiller rođen je 10. listopada 1759. u gradiću Marbach u Njemačkoj. Bio je veoma religiozno odgojen čitajući od malih nogu Bibliju koja mu je kasnije poslužila kao inspiracija za mnoga kazališna djela. S 14 godina poslan je u striktnu vojnu školu u Stuttgartu gdje je ponajviše učio medicinu. Paralelno s time čitao je mnoge svoje njemačke književne prethodnike kao Rousseaua i Goethea koji su ga potaknuli na karijeru pisca.

Već kao tinejdžer napisao je svoje prvo, ujedno i najcjenjenije djelo – Razbojnici. Ova drama od pet činova prati priču dva brata od kojih je jedan razbojnik, dok je drugi pohlepan mladić željan obiteljskog nasljeđa te zato ozloglasi brata svome ocu. Kriticizam društvene korupcije koji se očituje iz djela doživio je instantni uspjeh, a mladog je Schillera preko noći pretvorio u zvijezdu. Premijera drame bila je 13. siječnja 1782. Schiller je u to vrijeme radio kao pukovnikov liječnik te je imao zakazan posao za vrijeme premijere. Ipak, nije htio propustiti kazališnu adaptaciju svog remek-djela, pa je pobjegao s radnog mjesta. Bio je uhićen te je dobio kaznu od 14 dana zatvora.

Nedugo nakon toga dao se na put po zemlji tijekom kojeg piše drame i filozofske eseje. Njegova visoka inteligencija i vješto baratanje jezikom uspostavilo mu je mjesto na vrhu intelektualne skupine. Neka od njegovih poznatijih djela su Don Carlos, povijesna drama o španjolskom princu iz 16. stoljeća, te Wilhelm Tell, također drama o legendi švicarskog strijelca koji je danas svjetski poznat po pogotku jabuke na glavi vlastitog sina. Gioachino Rossini kasnije je adaptirao ovo djelo u istoimenu skladbu. Štoviše, nije ovo jedina glazbena adaptacija Schillerovih rukopisa. Beethoven je za finalni dio svoje Devete simfonije odlučio uzeti tekst Ode radosti, pjesme koja je danas ikonična kao himna Europske unije.

Godine 1799. ujedinjuje se s obitelji u gradu Weimar gdje provodi zadnje godine života. S Goetheom osniva gradsko kazalište koje je kasnije postalo jedno od najuglednijih u Njemačkoj. Na današnji dan, 9. svibnja 1805, umire u 45. godini od tuberkuloze. Sve do danas njegova briljantnost nikad nije bila podcijenjena te je ostao zapamćen, prema mnogima, kao najbolji romantični dramski pisac Njemačke.

Komentari na članak

Vezani članci

john lennon, beatles, frontmen

Na današnji dan

Zanimljivosti o životu i smrti najpoznatijeg Beatlesa

John Lennon ostao je zapamćen kao jedan od najvećih glazbenika svih vremena, kao najpoznatiji član Beatlesa i jedan od najvećih pacifista na svijetu, a takva će slika trajati još dugo u svjetskoj pop-kulturi.

Albert Camus

Na današnji dan

Albert Camus i filozofija apsurda

Albert Camus je nobelovac koji se bavio filozofijom apsurda ljudske egzistencije. Napisao je mnoga djela, a ono najpoznatije je „Stranac”, priča o čovjeku koji je hladno promatrao vlastiti život poput neke predstave, ne videći svrhe u djelovanju.

fr

Na današnji dan

Umro France Prešern, pjesnik koji je izveo Sloveniju na svjetlo

Mjesec u kojem Slovenija slavi Franca Prešerna

Njemačka

Financijska podrška

DAAD stipendije za studij arhitekture u Njemačkoj

Studenti arhitekture u Njemačkoj na kraćem studijskom programu ili diplomskom studiju mogu ostvariti pravo na mjesečnu DAAD stipendiju u iznosu od 850 eura. Rok je za prijavu 30. rujna.

https://pixabay.com/en/warm-and-cozy-popcorn-coffee-1975215/

Na današnji dan

Tri razloga zašto obožavamo kokice

Dan kokica najbolje je proslaviti uz veliku porciju ove voljene grickalice i odličan film. Donosimo razloge zbog kojih ćete ih zavoljeti još više.