Na današnji dan

Sve što niste znali o Titaniku

Titanic

Na današnji dan, 10. travnja 1912. godine, iz Southamptona je isplovio Titanic - najveći i najluksuzniji brod toga vremena, a potonuo je samo 4 dana poslije nakon sudara s ledenjakom.

Britanskom transatlantskom brodu putovanje iz Southamptona za New York bilo je prvo, ali i posljednje. Najluksuzniji brod toga vremena - Titanik - težio je 46 000 tona, a zbog dvostrukog dna i 16 nepropusnih pregrada smatrali su ga nepotopivim.

Nešto prije ponoći, 14. travnja, vozeći brzinom od 22 čvora, u namjeri da postavi novi rekord brzine i osvoji „Plavu vrpcu“, plovio je najkraćim mogućim putem te se previše približio granici ledenih brijegova. Udario je u ledenjak te ostao rasporena boka dubine 90 metara te s pet probijenih nepropusnih komora. Brod je lagano počeo tonuti, a potonuo je 15. travnja u 2 sata i 20 minuta.

Putnički brod Carpathia stigao je na mjesto nesreće ubrzo nakon potapanja Titanika te spasio znatan broj preživjelih. Ipak, za 2 224 putnika i člana posade nije bilo dovoljno čamaca za spašavanje. Propast Titanika smatra se jednom od najvećih i najpoznatijih nesreća u povijesti pomorstva, a mi vam donosimo nekoliko zanimljivih podataka koje zasigurno niste znali!

1. PREDOBRI VREMENSKI UVJETI

Većina potonulih brodova zapravo su žrtva loših vremenskih uvjeta - uragana, valova ili oluja. Upravo ono što je doprinijelo sudaranju Titanika s ledenjakom bio je nedostatak valova. Te su noći uvjeti na moru bili savršeni, ali za Titanik i previše savršeni. Nije bilo vjetra, a noć je bila tamna i bez mjesečine pa je santu leda bilo teško vidjeti izdaleka. 

2. TITANIK ĆE NESTATI KROZ 20 GODINA

Titanik je već poživio stotinjak godina, no stručnjaci smatraju da će kroz 15 do 20 godina njegove olupine postati samo hrđave mrlje na dnu Atlantika. Novootkrivene vrste vodenih bakterije koje jedu hrđu polako konzumiraju skoro 50 000 tona željeza, a na kraju će progutati brod kao što ga je ocean progutao prije 102 godine.

3. PREŽIVJELI JAPANAC - KUKAVICA

Masabumi Hosono spavao je tijekom sudara. Nakon što je santa leda probila brod, istrčao je na palubu i vidio brodove za spašavanje. Zadnji je brod imao još dva mjesta te se uspio ukrcati. Nakon pojavljivanja u japanskim novinama, uskoro se našao na meti javne osude jer nije prepustio svoje mjesto nekoj ženi ili djetetu. Ostao je bez posla, a školski ga udžbenici u Japanu opisuju nemoralnim i kukavicom.

4. DVANAEST PASA I JEDAN KONJ

Bogati barun Ignatz von Gluckbogen sa sobom je na brod poveo svog najboljeg trkaćeg konja te svakodnevno jahao na njemu u posebno izrađenoj kabini samo za njega. Kada je prilikom potapanja voda dospjela na palubu, konj se uspaničio i odbacio vlasnika daleko u more. Osim jednog konja, prema nekim izvorima na brodu je bilo devet, a prema drugim dvanaest pasa. No, ono što je sigurno je to da su dva preživjela - pomeranac i pekinezer.

5. NESTALI KLJUČ

Kada je časnik David Blair uklonjen s popisa posade nekoliko dana prije isplovljavanja Titanika, zaboravio je dati svojoj zamjeni Henryju Wildu ključ od ormarića u kojem se nalazio dalekozor. Da je straža imala dalekozore, vidjela bi prepreku mnogo ranije te tako vjerojatno spasila brod od sudaranja s ledenjakom, a na kraju i od potapanja.

6. POLUPRAZNI ČAMCI ZA SPAŠAVANJE

Ne samo da nije bilo dovoljno čamaca za spašavanje, već neki od njih nisu bili skroz napunjeni! Prvi čamac za spašavanje koji je isplovio, čamac broj sedam, mogao je sa sobom prevesti čak šezdeset i pet ljudi, no na njega se ukrcalo samo dvadeset i četvoro. Također, čamac broj jedan je od mogućih četrdeset putnika primio samo dvanaest. 

7. SAMO ŠEST ZAHODA

Uvjeti na brodu bili su sve samo ne luksuzni. Iako je u to vrijeme bilo normalno dijeliti kupaonu, putnici treće klase između 700 ljudi morali su podijeliti samo dvije kade - jednu za muškarce i jednu za žene. Osim toga, na cijelom je brodu ukupno bilo samo šest zahoda pa je većina putnika i članova posade obavljalo nuždu, ni manje ni više, nego u moru.

8. NESRETNI ČAMAC BROJ 13

Samo tridesetak minuta nakon što je isplovio, čamac za spašavanje pod brojem trinaest također je udario manju santu leda i potonuo. Na sreću, nijedan putnik nije ozlijeđen jer se nitko nije želio ukrcati u taj čamac zbog nesretnog broja 13.

9. NACISTIČKI TITANIK

Titanik je poslužio nacistima kao promidžbena šala tridesetak godina nakon potonuća. Nacistička je stranka s Josephom Goebbelsom izdala Nazi Titanic u svrhu propagande - priču o plovilu koje pokušava prijeći ocean u rekordnom roku, a jedina osoba koja ga pokušava spasiti je njemački časnik čije je upozorenje o ledenjaku izignorirano. 

10. FILM SKUPLJI OD BRODA

Titanik se gradio dvije godine, od 1910. do 1912., te se njegova vrijednost procjenjuje na otprilike 1 500 000 funti, što je oko 7,5 milijna dolara u to vrijeme, a između 120 i 150 milijuna dolara 1997. godine. Film je koštao čak više od dvjesto milijuna dolara!

Komentari na članak

Vezani članci

Twitter

Novost na popularnoj društvenoj mreži

Twitter uveo „mute” značajku

Uz novu „mute” značajku isključite tuđe tweetove.

Sirijske izbjeglice - dijete

Komentar novinarke portala Studentski.hr

Zašto se toliko raspravlja o pomoći, umjesto da se pomogne?

Tjednima traje opsadno stanje izbjeglica u susjednim zemljama, svjedočimo svakodnevnim video zapisima i slikama sustavnog ugnjetavanja tih ljudi, ali pitanje koja se proteže vezano za njih nije kako im pomoći, nego što ako dođu kod nas?

iPhone 6s

Cijene u SAD-u se kreću od 199 dolara za 6S i 299 dolara za 6S Plus

Apple predstavio nove iPhone, iPad Pro i iOS 9

Prodaja novih modela iPhonea kreće od 25. rujna u određenim državama, dok će narudžbe krenuti od 12. rujna. Nažalost u Hrvatskoj to neće biti moguće ovog mjeseca, no trebalo bi biti do kraja godine.

Moj mobitel

Mojmobitel.hr

Novi portal namijenjen mobilnim uređajima i opremi

Na portalu ćete na jednom mjestu moći pronaći sve informacije vezane uz svijet telefonije, a namijenjen je kupcima i prodavačima uređaja i opreme koji na jednostavan način mogu naći sve što je razasuto po internetu.

android vs iphone

Svibanj

Najbolji pametni mobiteli po izboru Business Insidera

Ljestvica trenutno najboljih pametnih mobitela u svijetu.