Na današnji dan

Sve što niste znali o Titaniku

Titanic

Na današnji dan, 10. travnja 1912. godine, iz Southamptona je isplovio Titanic - najveći i najluksuzniji brod toga vremena, a potonuo je samo 4 dana poslije nakon sudara s ledenjakom.

Britanskom transatlantskom brodu putovanje iz Southamptona za New York bilo je prvo, ali i posljednje. Najluksuzniji brod toga vremena - Titanik - težio je 46 000 tona, a zbog dvostrukog dna i 16 nepropusnih pregrada smatrali su ga nepotopivim.

Nešto prije ponoći, 14. travnja, vozeći brzinom od 22 čvora, u namjeri da postavi novi rekord brzine i osvoji „Plavu vrpcu“, plovio je najkraćim mogućim putem te se previše približio granici ledenih brijegova. Udario je u ledenjak te ostao rasporena boka dubine 90 metara te s pet probijenih nepropusnih komora. Brod je lagano počeo tonuti, a potonuo je 15. travnja u 2 sata i 20 minuta.

Putnički brod Carpathia stigao je na mjesto nesreće ubrzo nakon potapanja Titanika te spasio znatan broj preživjelih. Ipak, za 2 224 putnika i člana posade nije bilo dovoljno čamaca za spašavanje. Propast Titanika smatra se jednom od najvećih i najpoznatijih nesreća u povijesti pomorstva, a mi vam donosimo nekoliko zanimljivih podataka koje zasigurno niste znali!

1. PREDOBRI VREMENSKI UVJETI

Većina potonulih brodova zapravo su žrtva loših vremenskih uvjeta - uragana, valova ili oluja. Upravo ono što je doprinijelo sudaranju Titanika s ledenjakom bio je nedostatak valova. Te su noći uvjeti na moru bili savršeni, ali za Titanik i previše savršeni. Nije bilo vjetra, a noć je bila tamna i bez mjesečine pa je santu leda bilo teško vidjeti izdaleka. 

2. TITANIK ĆE NESTATI KROZ 20 GODINA

Titanik je već poživio stotinjak godina, no stručnjaci smatraju da će kroz 15 do 20 godina njegove olupine postati samo hrđave mrlje na dnu Atlantika. Novootkrivene vrste vodenih bakterije koje jedu hrđu polako konzumiraju skoro 50 000 tona željeza, a na kraju će progutati brod kao što ga je ocean progutao prije 102 godine.

3. PREŽIVJELI JAPANAC - KUKAVICA

Masabumi Hosono spavao je tijekom sudara. Nakon što je santa leda probila brod, istrčao je na palubu i vidio brodove za spašavanje. Zadnji je brod imao još dva mjesta te se uspio ukrcati. Nakon pojavljivanja u japanskim novinama, uskoro se našao na meti javne osude jer nije prepustio svoje mjesto nekoj ženi ili djetetu. Ostao je bez posla, a školski ga udžbenici u Japanu opisuju nemoralnim i kukavicom.

4. DVANAEST PASA I JEDAN KONJ

Bogati barun Ignatz von Gluckbogen sa sobom je na brod poveo svog najboljeg trkaćeg konja te svakodnevno jahao na njemu u posebno izrađenoj kabini samo za njega. Kada je prilikom potapanja voda dospjela na palubu, konj se uspaničio i odbacio vlasnika daleko u more. Osim jednog konja, prema nekim izvorima na brodu je bilo devet, a prema drugim dvanaest pasa. No, ono što je sigurno je to da su dva preživjela - pomeranac i pekinezer.

5. NESTALI KLJUČ

Kada je časnik David Blair uklonjen s popisa posade nekoliko dana prije isplovljavanja Titanika, zaboravio je dati svojoj zamjeni Henryju Wildu ključ od ormarića u kojem se nalazio dalekozor. Da je straža imala dalekozore, vidjela bi prepreku mnogo ranije te tako vjerojatno spasila brod od sudaranja s ledenjakom, a na kraju i od potapanja.

6. POLUPRAZNI ČAMCI ZA SPAŠAVANJE

Ne samo da nije bilo dovoljno čamaca za spašavanje, već neki od njih nisu bili skroz napunjeni! Prvi čamac za spašavanje koji je isplovio, čamac broj sedam, mogao je sa sobom prevesti čak šezdeset i pet ljudi, no na njega se ukrcalo samo dvadeset i četvoro. Također, čamac broj jedan je od mogućih četrdeset putnika primio samo dvanaest. 

7. SAMO ŠEST ZAHODA

Uvjeti na brodu bili su sve samo ne luksuzni. Iako je u to vrijeme bilo normalno dijeliti kupaonu, putnici treće klase između 700 ljudi morali su podijeliti samo dvije kade - jednu za muškarce i jednu za žene. Osim toga, na cijelom je brodu ukupno bilo samo šest zahoda pa je većina putnika i članova posade obavljalo nuždu, ni manje ni više, nego u moru.

8. NESRETNI ČAMAC BROJ 13

Samo tridesetak minuta nakon što je isplovio, čamac za spašavanje pod brojem trinaest također je udario manju santu leda i potonuo. Na sreću, nijedan putnik nije ozlijeđen jer se nitko nije želio ukrcati u taj čamac zbog nesretnog broja 13.

9. NACISTIČKI TITANIK

Titanik je poslužio nacistima kao promidžbena šala tridesetak godina nakon potonuća. Nacistička je stranka s Josephom Goebbelsom izdala Nazi Titanic u svrhu propagande - priču o plovilu koje pokušava prijeći ocean u rekordnom roku, a jedina osoba koja ga pokušava spasiti je njemački časnik čije je upozorenje o ledenjaku izignorirano. 

10. FILM SKUPLJI OD BRODA

Titanik se gradio dvije godine, od 1910. do 1912., te se njegova vrijednost procjenjuje na otprilike 1 500 000 funti, što je oko 7,5 milijna dolara u to vrijeme, a između 120 i 150 milijuna dolara 1997. godine. Film je koštao čak više od dvjesto milijuna dolara!

Komentari na članak

Vezani članci

Windows 8

Detaljna analiza aktualnog OS-a

Windows 8: nova revolucija ili Microsoftov ˝flop˝?

Nepisano je Microsoftovo pravilo da je svaka druga verzija Windowsa poprilično neuspješna: dok su Win98, 2000, XP te „sedmica“ odavno proglašeni najboljima u povijesti firme, Vista i Millenium Edition nisu bili te sreće. Po ovim predviđanjima, kao nasljednika fantastičnih Windowsa 7, ˝osmicu˝ se u startu okarakteriziralo kao promašaj, poglavito zbog potpuno drugačije funkcionalnosti i prilagođenosti ekranima osjetljivima na dodir.

Izbjeglice

Izbjeglička kriza u Europi

VIDEO: Prosvjedi za i protiv izbjeglica širom Europe

Tisuće prosvjednika okupilo se prošle subote u europskim prijestolnicama kako bi iskazali potporu i solidarnost s izbjeglicama. Istovremeni su u Varšavi, Bratislavi i Pragu održani protuimigracijski prosvjedi.

Budućnost obrazovanja

Budućnost obrazovanja

10 obrazovnih trendova koje treba pratiti

Svjesni smo činjenice da proces obrazovanja nije bio sklon naglim promjenama, međutim, nužno je pratiti trendove koji su neophodni za daljnji razvoj.

Nova Facebook-ova opcija: Postavite meni na Facebook

Facebook uveo novu opciju

Pomoću nove opcije postavite menije restorana na Facebook

Najveća društvena mreža ovih nas je dana iznenadila uvođenjem nove opcije pomoću koje možete postaviti meni određenog restorana na Facebook stranicu.

Komunikator

Prototip inspiriran kultnom serijom

Google je predstavio uređaj koji funkcionira kao komunikator iz „Star Treka“

Google je predstavio prototip komunikatora combadge iz „Star Treka“ s ciljem korištenja za pretraživanje, a ne za komunikaciju.