LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Suđenje Galileju zbog heliocentrizma

Prije 383 godine rimska inkvizicija osudila je Galileja Galileija zbog vjerovanja u heliocentrizam, umjesto u geocentrizam, kako je propovijedala Katolička crkva. Galileo je priznao krivnju, no i izrekao povijesne riječi "Ipak se kreće!".

Prije 383 godine rimska inkvizicija osudila je Galileja Galileija zbog vjerovanja u heliocentrizam, umjesto u geocentrizam, kako je propovijedala Katolička crkva. Galileo je priznao krivnju, no i izrekao povijesne riječi "Ipak se kreće!".

Galileo Galilei rođen je 15. veljače 1564. godine u Pisi u Italiji. Namjeravao je upisati medicinu na Sveučilištu u Pisi, ali se spletom okolnosti odlučio studirati filozofiju i matematiku. Zbog svojih stavova na području matematike i fizike u budućnosti će se naći pred rimskom inkvizicijom.

Godine 1589. postaje profesor na istom sveučilištu te u narednih nekoliko godina dokazuje da brzina padanja nekog objekta nije proporcionalna njegovoj masi, upravo onako kako je Aristotel vjerovao. Postoje neki zapisi koji govore kako je Galileo provodio svoja istraživanja tako što je bacao predmete različite mase s tornja u Pisi.

Između godina 1592. i 1630. Galileo je bio profesor matematike na Sveučilištu u Padovi gdje je konstruirao teleskop koji mu je omogućio promatranje lunarnih planina i kratera, četiri najveća Jupiterova satelita i Jupiterove mijene. Također je otkrio da se Mliječna staza sastoji od velikog broja zvijezda. Nakon objave njegovih istraživanja proglašen je najcjenjenijim matematičarem u Firenci.

Galileja je istraživanje navelo da postane pristalica rada poljskog astronoma Nikole Kopernika. Međutim, Kopernikova teorija o heliocentričnom sunčevu sustavu kosila se s naukom moćne rimske Katoličke crkve koja je u to vrijeme praktički vladala Italijom. Naime, oni su propovijedali da je Zemlja u središtu Svemira.

Galileo biva doveden pred rimsku inkviziciju, sudski sustav koji je utemeljilo papinstvo kako bi reguliralo crkvenu doktrinu, 13. veljače 1633. godine  Takva regulacija crkvene doktrine uključivala je spaljivanje knjiga koje se nisu slagale s crkvenim učenjima. Bio je optužen za herezu te je odlučio priznati krivnju kako bi dobio blažu kaznu. Papa Urban VIII kaznio je Galileja tako što ga je stavio u kućni pritvor gdje je Galileo živio do svoje smrti, 8. siječnja 1642. godine

Galileo je najpoznatiji po svojoj izjavi Eppur si muove ili Ipak se kreće koju je navodno izrekao ili nakon suđenja ili pri dolasku u kućni pritvor misleći pritom da se Zemlja ipak vrti oko Sunca. Danas se ta rečenica koristi kao brzi odgovor te znači da nije bitno što ljudi vjeruju, bitno je ono što činjenice dokazuju.

Galileova istraživanja danas su priznata te mu se pripisuje veliki doprinos na području astronomije i fizike kretanja. Njegov rad utjecao je na znanstvenike kao što su Sir Isaac Newton, a godine 1992. Vatikan je službeno objavio svoju pogrešku kad je osudio Galileja. 

FOTO: PINTEREST