LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sretan rođendan Natku, profesionalnom skijašu i studentu Pravnog fakulteta!

Na današnji dan rođen je zagrebački student Pravnog fakulteta s kojim smo upoznati zbog niza uspjeha koje niže na skijaškim stazama. Donosimo vam zanimljivosti o životu Natka Zrnčića-Dima.

Na današnji dan rođen je zagrebački student Pravnog fakulteta s kojim smo upoznati zbog niza uspjeha koje niže na skijaškim stazama. Donosimo vam zanimljivosti o životu Natka Zrnčića-Dima.

Danas rođendan slavi hrvatski skijaš Natko Zrnčić-Dim! Rođen je u Zagrebu 1986. godine kao dijete Mihajla i Maje. Ima sestru Hanu, a njih troje najveća su mu podrška u životu. Veliku potporu dobiva i od ostalih skijaša, a naročito od Ivice Kostelića s kojim je rado dijelio i pobjedničko postolje.

Završio je srednju školu u Zagrebu gdje sada studira na Pravnom fakultetu. Jednog dana, kada završi sa skijanjem, volio bi se baviti poslom u struci. Osim skijanja, rado pogleda vaterpolo, košarku, a okušao se i u jedrenju. Još kao dijete imao je ono nešto za sport. Tako se redom bavio hokejom, skijanjem na vodi, golfom, biciklizmom, judom, stolnim tenisom, gimnastikom, penjanjem po stijenama i raznim drugim sportovima.

Kada ne skija, rado čita knjige, sluša rock glazbu, a tečno govori engleski i njemački jezik. Uzori su mu svjetski poznati skijaš Bode Miller te naša najbolja skijašica Janica Kostelić. Kao najdraža skijališta izdvaja Val-d'Isère, Platak i naravno – Sljeme. 

Sa skijama se prvi puta susreo još kao dječak, u dobi od sedam godina. Prvi mu je trener bio otac Mihajlo koji se intenzivno bavio skijanjem. Veliko je znanje otac dobivao od Ante Kostelića i to je, kako Natko sam ističe, odredilo njegovu budućnost. Ozbiljnije bavljenje ovim sportom započinje u dobi od 10 godina kada se dogodio uzlet s Kostelićima, a kasnije stiže i poziv za reprezentaciju. U ranim danima mladosti priviknuo se na odsustvo od kuće jer godišnje provede oko 200 dana na snijegu.

Profesionalnu karijeru započinje u sezoni 2005/2006. Voli brze discipline, naročito spust, a najbolje rezultat ostvario je u kombinaciji. Prvo odličje osvojio je u super-kombinaciji 3. veljače 2008. godine kada je zauzeo treće mjesto. Taj je dan također značajan za hrvatski sport jer su tada oba hrvatska predstavnika bila na postolju – Natko treći, a Ivica drugi.

Sjajne rezultate zabilježio je i u Wengenu kada je ušao među deset najboljih. Godinu nakon u Kitzbühelu osvojio je treće mjesto u kombinaciji. Popeo se na postolje i 2009. godine u Beaver Creeku u super-kombinaciji, ali i u Chamonixu u istoj disciplini 2014. godine, osvojivši oba puta treće mjesto. Wengen mu očito odgovara jer je i 2014. godine tamo bio uspješan – osvojio je treće mjesto u super-kombinaciji.

Ali Natka su kroz karijeru pratile mnoge ozljede. Ružan pad koji je rezultirao ozljedom ramena prouzročio je propuštanje utrke na Sljemenu 2013. godine zbog čega je žalio jer, kako sam kaže, neopisiv je osjećaj skijati ispred domaće publike. Na prvom treningu spusta 2016. godine zadobio je teže ozljede zbog kojih je propustio cijelu sezonu. Na artroskopskom pregledu lijevog koljena utvrđeno je potpuno puknuće ligamenta, pa je odmah bio podvrgnut operaciji. Nakon operacije uslijedila je rehabilitacija u toplicama Selce. 

Natko je do sada četiri puta sudjelovao na Olimpijskim igrama: Torino 2006, Vancouver 2010, Soči 2014. i Pjongčang 2018. godine Nije osvojio odličje, a najbolji rezultat postigao je 2014. godine u Sočiju, gdje je zauzeo deseto mjesto u superkombinaciji.

FOTO: WIKIPEDIA