LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Snimljena povijesna fotografija SD-a „Stjepan Radić”

– Od doma daleki dome, prirast'o si srcu mome. Sto koraka tu od Save dočekasmo mnoge zore plave. –

– Od doma daleki dome, prirast'o si srcu mome. Sto koraka tu od Save dočekasmo mnoge zore plave. –

Studentski dom Stjepan Radić, popularna Sava, mjesto je na kojem se svaki zagrebački student zatekao bar jednom u životu. Ako niste među sretnicima koji su tijekom studentskih dana dobili priliku iskusiti život u ovom veselom domu, vjerojatno ste se zatekli na barem jednom tulumu, palačinkijadi ili ste s ekipom zauzeli savske klupice čim se sunce pojavilo na nebu. A svako od tih iskustava sigurno je bilo nezaboravno.

S nešto više od četiri tisuće kreveta, Sava je dom brojnim studentima iz svih krajeva Lijepe Naše, ali i susjednih zemalja. Onima koji ju nikad nisu posjetili teško je to predočiti, ali prostor ovoga doma, s jedanaest paviljona, dvjema menzama, slastičarnom i brojnim popratnim sadržajima, pravi je mali grad čiji su stanovnici međusobno puno prisniji od bilo kojih susjeda. Brojni studenti iz različitih krajeva pridonose i multikulturalnosti kultnoga doma. Često tako na njegovim balkonima možete naići na Dalmatinca i Međimurca koji se međusobno ne razumiju ili na zagorsku i slavonsku pjesmu koja odjekuje hodnicima.

Osobitost su ovoga doma i zajedničke prostorije – kuhinje, tuširaone, umivaone. Dijeljenje osobnog prostora pridonosi kolektivu stanara, ali i prijateljskim odnosima sa zaposlenicima, koji se uz studente, uz koje se zasigurno prisjete svoje mladosti, često provesele. Na hodnicima ovoga doma sklapaju se prijateljstva, događaju ljubavi, prekidaju veze, a njegovi su zidovi svjedoci brojnim porazima i pobjedama u Beli, okladama, proslavama rođendana, suzama zbog padova ispita, sreći zbog diplomiranja. Brojne je generacije ispratio u život.

Zbog svega toga Studentski dom Stjepan Radić mjesto je na kojemu se ruše predrasude i prevladavaju stereotipi, mjesto na kojemu dečki gledaju utakmice i navijaju svaki za svoj klub, a kasnije skupa nazdravljaju i jednima i drugima. Mjesto uspomena, pjesme i smijeha, krov nad glavom koji u lijepom sjećanju ostaje brojnim generacijama. A s obzirom na velik broj ljudi koji su njegovi stanovnici, u njemu se pokreću brojne inicijative: od zavičajnih večeri do večeri kvizova, humanitarnih akcija, preko tradicionalnih noći Save, do Radićevih dana na kojima studenti pune baterije za nadolazeće ispite.

Budući da je u svibnju 2015. godine obnova starih paviljona SD-a Stjepan Radić bila pred vratima, tadašnji Studentski odbor došao je na ideju snimanja milenijske fotografije ovoga doma. Studenti kojima je Sava, iako tada ni u kakvom stanju, postala drugim domom, objeručke su prihvatili ideju. Premda ih se za snimanje prijavilo dvjestotinjak, 9. svibnja 2015. godine Stjepanu Radiću koji budno motri na svoje sustanare društvo je pravilo nekoliko stotina studenata. Pripreme su krenule od ranog jutra, a u poslijepodnevnim satima ovaj je dom postao jedini studentski dom u Republici Hrvatskoj koji se može pohvaliti milenijskom fotografijom. Studenti su na taj način ovjekovječili staru Savu u njezinim posljednjim danima, mjesto koje je promijenilo izgled, ali nije izgubilo svoj stari šarm.

FOTO: MATE STIPIĆ / FACEBOOK