Na današnji dan

Smrt Georgea VI. i početak vladavine najdugovječnije kraljice

Eliz

Kraljica Elizabeta najdugovječniji je vođa u britanskoj povijesti. Nakon očeve smrti, koje se prisjećamo na današnji dan, naslijedila je oca i postala kraljicom.

Britanski kralj George VI. umro je nakon duge bolesti u snu na kraljevskom imanju u Sandrighamu 6. veljače 1952. Najstarija kći, Princeza Elizabeta zatekla se u Keniji na dan njegove smrti, kada ga je trebala naslijediti. No, ipak je okrunjena 2. lipnja 1953. u dobi od 27 godina i sve do danas ljudi je jednostavno obožavaju. 

Skoro ostala bez trona

Kao stariji brat Georgea VI, Edward VIII. postao je kraljem, ali se ubrzo predomislio. Dobrovoljno se odrekao trona kako bi se mogao oženiti rastavljenom Amerikankom Wallis Simpson. Kao drugo dijete kralja Georgea V, mlađi sin George VI. dolazi na tron davne 1936. godine te na njemu ostaje sve do smrti 1952.

Lilibet

Kraljica Elizabeta, u krugu uže obitelji poznatija pod imenom Lilibet, od rođenja je odgajana kako bi naslijedila oca. Udala se za daljnjeg rođaka Philipa Mounbattena u studenom 1947. Prvi sin, Princ Charles rođen je godinu dana poslije, a kasnije su na svijet došle još tri nove prinove. 

Od početka vladavine, znala je važnost i utisak odnosa s javnošću te je dopustila da se njezina krunidba prenosi uživo 1953. godine Tome se usprotivio premijer Winston Chruchill smatrajući da će takav čin smanjiti važnost kraljičine osobnosti. Nije ih poslušala te je BBC prenosio uživo njezinu krunidbu, što je rezultiralo činjenicom da je ovo jedan od najgledanijih i prvih live prijenosa u povijesti europske televizije. 

Godina užasa

Godina 1992. bila je kobna i obilježena brojnim tragedijama. Požar u dvorcu Windsor i propast triju brakova njezine djece – Princa Charlesa, Andrewa i Anne.

Kraljica Elizabeta jedna je od miljenica i nema onoga tko ju ne voli. U posljednje vrijeme stanovnici su znali negodovati jer moraju plaćati visoke poreze kako bi financirali sva njihova putovanja. Ali još uvijek su jedna od većih turističkih atrakcija i veliki pridonositelji turizmu. 

Komentari na članak

Vezani članci

Bostonska čajanka

Na današnji dan

Bostonska čajanka

U 18. stoljeću Velika Britanija je vodila politiku koja nije odgovarala dobrobiti njenih američkih kolonija. Nezadovoljstvo je dosegnulo vrhunac britanskom promjenom poreza na čaj, čiju su pošiljku od 45 tona pobunjenici bacili u more.

Alan Rickman

Preminuo Alan Rickman

VIDEO: Opraštamo se od Alana Rickmana, voljenog profesora Snapea

Alan Rickman, jedan od najomiljenijih britanskih glumaca, umro je od raka u 69. godini života u Londonu.

Velike novosti za studente koji se žele obrazovati u Velikoj Britaniji

UniWorld otkriva

Velike novosti za one koji žele studirati u Velikoj Britaniji

UniWorld je organizacija koja nudi besplatno savjetovanje tijekom postupka prijave za diplomske studije u Velikoj Britaniji. U ponedjeljak će u Info zoni zainteresiranima otkriti novosti o njihovoj dostupnosti kao i važne informacije o dostupnim studijskim programima.

Financiranje diplomskih studija hrvatskih studenata

Diplomski studiji na britanskim sveučilištima

Britanska vlada počinje financirati diplomske studije hrvatskih studenata

Novi zakon omogućava hrvatskim studentima da u potpunosti koriste studentski zajam za diplomski studij na britanskim sveučilištima.

Momčad nogomet

Na današnji dan

I Mario Mandžukić slavi 120. rođendan „Stare dame”

Nogometni klub Juventus koji su do sada pratili brojni usponi i padovi, afere i tragedije danas slavi 120. godina od svoga osnutka .