Na današnji dan

Smrt danskog književnika čija djela rado čitaju i djeca i odrasli

Mala sirena

Prije 141 godinu umro je svjetski poznati književnik, pisac bajki Hans Christian Andersen. Pisao je djela za odrasle i za djecu, proslavio se bajkama, a njegova djela više su puta ekranizirana.

Hans Christian Andersen rođen je 2. travnja 1805. godine u gradu Odense u Danskoj. Postao je svjetski poznat pišući inovativne i utjecajne bajke. Mnoge njegove bajke, kao što su Ružno pače, Mala sirena i Kraljevna na zrnu graška, postale su klasici te se čitaju i danas. Andersen je umro u Kopenhagenu 4. kolovoza, godine 1875.

Andersen nije odrastao u bogatoj obitelji, međutim školovao se u internatima za privilegirane učenike, što je dovelo do glasina da je nezakoniti član danske kraljevske obitelji. Ove glasine nikad nisu bile potvrđene. Godine 1819. otišao je u Kopenhagen kako bi radio kao glumac. Od ovoga je brzo odustao te se vratio u školu gdje je bio pod pokroviteljstvom Jonasa Collina. U tom razdoblju započeo je svoju spisateljsku karijeru.

Andersenov kip u Central Parku u New Yorku, FOTO: Wikipedia

Andersenov talent za pisanje došao je do izražaja 1829. godine kada je izdao kratku priču Pješačenje od Holmenskog kanala do istočnog rta Amagera. Zatim je napisao i publicirao predstavu, knjigu poezije i putopis. Kao priznanje za svoja djela dobio je nagradu od kralja koja mu je omogućila putovanja diljem Europe i razvijanje svojih spisateljskih sposobnosti. Nakon romana Improvizator, koji se temelji na njegovim iskustvima iz Italije, počeo je pisati bajke.

Unatoč velikom početnom uspjehu, Andersen nije privukao pozornost kao pisac za djecu. Njegova sljedeća djela bila su O.T. i Samo guslač te je narednih desetljeća nastavio pisati, kako za djecu, tako i za odrasle. Napisao je nekoliko autobiografija i putopisa te je pisao poeziju u kojoj je uznosio vrline ljudi iz Skandinavije.

Zanimanje strane publike za njegova djela potaknula su 1845. godine na engleski prevedena djela Mala sirena i Carevo novo ruho. Njegova djela postala su engleski klasici te je imao veliki utjecaj na britanske književnike. Osim u Velikoj Britaniji, njegove priče tada su postale poznate i u SAD-u, Aziji i u cijelom svijetu. Godine 2006. otvoren je zabavni park na temu Andersenovih priča u Shanghaiu. Neke bajke adaptirane su za pozornicu i filmske ekrane, uključujući i vrlo popularan crtani film Mala sirena, koji je osvojio dva Grammyja i dva Oscara. 

Osim navedenih, neka njegova poznata djela još su i Djevojčica sa žigicama, Snježna kraljica, Palčica i Mala princeza. U gradu Odense danas postoji Andersenova uređena kuća, otvorena za posjetitelje, a u parku blizu kuće posebno označeno mjesto gdje je dolazio hraniti patke iz rijeke i pisati u prirodi. Za Andersena se govori da je mogao maštati i razmišljati kao dijete, a on je sam rekao:

– Cijeli je svijet pun čudesa, ali mi smo na njih tako navikli da ih nazivamo svakodnevnim stvarima. – 

Zadnji crtani film koji je postigao ogroman uspjeh diljem svijeta i koji je dobio Oscara za najbolju pjesmu temeljen je na Andersenovoj bajci Snježna kraljica, a crtani je film nazvan Frozen

Komentari na članak

Vezani članci

Blood Sport

Obustavljen projekt

VIDEO: Igrajući videoigru gubite pravu krv

Uređaj povezan s gamepadom izvlači vašu krv ako se povrijedite igrajući igricu - krvavi sport u kojemu ne želite izgubiti.

Kolos Neron

Na današnji dan

„Kakav umjetnik umire“ – samoubojstvo zloglasnoga rimskog cara

Neron, jedan od „najomraženijih“ rimskih careva, umro je na današnji dan prije 1949 godina. Za vrijeme vladavine dao je pogubiti suprugu, majku, polubrata, generale, pisce i brojne protivnike.

Nada

Hrvatsko Nadzemlje Split

O nadi vjernika i svjetovnoj nadi progovara Hrvatsko Nadzemlje na novom susretu mladih

Tema susreta mladih grada Splita je „Nada“ i posvećena je Susretu hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji će se krajem travnja ove godine održati u Vukovaru.

Macy Gray

Koncert u Tvornici kulture

Soul kraljica Macy Gray s novim ogoljenim izričajem ponovno u Zagrebu

Macy Gray stiže u Tvornicu kulture 9. ožujka 2017. Na koncertu će izvesti cijeli katalog singlova iz bogate karijere koji su je označili jednom od najpoznatijih vokalistica u zadnjih 17 godina.

Korizmeni susret mladih grada Splita

Hrvatsko Nadzemlje Split

Korizmeni susret mladih grada Splita

Pojam grijeha danas se koristi i za nešto privlačno i primamljivo pa se kaže da je nešto slatko kao grijeh. S druge strane je molitva. Što je ona i čemu služi? Zašto je potrebna? Na ta i druga pitanja na susretu mladih odgovorit će profesor na splitskom KBF-u, mr. sc. don Jenko Bulić.