Na današnji dan

Smrt autora najpoznatijeg detektiva na svijetu

Arthur Conan Doyle

Na današnji dan prije 87 godina svijet je napustio stvaratelj lika i djela detektiva Sherlocka Holmesa, liječnik i zagovornik spiritualizma – Arthur Conan Doyle.

Na današnji dan 1930. godine umro je jedan od najpoznatijih kriminalističkih pisaca, autor najpoznatijeg detektiva na svijetu i zagovaratelj spiritualizma – Arthur Conan Doyle.

Rođen je 22. svibnja 1859. godine u imućnoj irsko-katoličkoj obitelji u Edinburghu. U dobi od devet godina oprašta se od roditelja koji su ga poslali u Englesku gdje je pohađao jezuitsku školu Hodder Place od 1868. do 1870. Sljedećih pet godina odlazi studirati na Stonyhurst Collegeu gdje su ga studenti zlostavljali. Utjehu nalazi u pričanju priča, stekavši tako znatiželjnu publiku mlađih studenata.

Diplomiravši na Stonyhurst Collegeu 1876., njegovi su roditelji očekivali kako će slijediti obiteljske korake i studirati umjetnost te ih je Arthurova odluka o studiranju medicine ostavila zatečenima. Na Sveučilištu u Edinburghu upoznao je profesora dr. Josepha Bella čija je moć observacije kasnije inspirirala Doylea na stvaranje lika Sherlocka Holmesa. Tijekom studiranja prvi se put okušao u pisanju te je nastala kratka priča, The Mystery of Sassasa Valley, a kasnije i The American Tale koja je bila objavljena u London Societyju. Oko 1880. godine postaje sve više zainteresiran za spiritualnost, sustav vjerovanja koji će se kasnije protezati kroz njegova djela s namjerom širenja iste (The New Revolution, History of Spiritualism i dr.), a nakon primljene diplome 1881. godine odriče se rimokatoličke vjere.

1886. godine Doyle se još bori kako bi uspio kao autor, počinje pisati krimić A Tangled Skein, a dvije godine kasnije priča je preimenovana u Study in Scarlet i objavljena u Beeton's Christmas Annual. Study in Scarlet, prva od ukupno 60 priča, prvi je put predstavila likove detektiva Sherlocka Holmesa i njegovog pomoćnika Watsona, a to je ujedno i djelo koje je doprinijelo Doyleovoj prepoznatljivosti za kojom je toliko žudio. Nakon što je stekao uspjeh u pisanju ostavlja se medicinske karijere. U razdoblju od 1890. do početka 20. st. nastalo je nekoliko najpopularnijih knjiga o poznatom detektivu, a Doyle je namjeravao ubiti lik Holmesa kako bi se posvetio pisanju o spiritualnosti. Koju godinu kasnije ponovno ga je oživio radi zarade.

Kada mu je dijagnosticirana bol u prsima, Doyle je tvrdoglavo ignorirao upozorenja liječnika i u jesen 1929. godine se uputio na spiritualističku turu kroz Nizozemsku. Vratio se doma s jakim bolovima koji su ga okovali za krevet. Ustavši se po posljednji put 7. srpnja 1930., Doyle se srušio i umro u svom vrtu dok se jednom rukom držao za srce, a u drugoj nosio cvijet.

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.flickr.com/photos/anaxila/375475382

Na današnji dan

FOTO: Obljetnica smrti irskog pisca Oscara Wildea - 118 godina poslije

Jedan od najpoznatijih pisaca viktorijanske ere zadužio je svijet svojim djelima. Nakon više od stoljeća, njegovi citati su iznimno moderni i suvremeni te se mogu prilagoditi trenutnom stanju svijeta.

David Hume

Na današnji dan

Rođen David Hume, filozof koji je zagovarao empirizam i skepticizam

Prije 305 godina rođen je David Hume, filozof poznat po zagovaranju skepticizma i empirizma. Osim djela o filozofiji, pisao je i o povijesti i ekonomiji te je bio cijenjen kao jedan od najboljih britanskih pisaca.

Viktor Hugo

Na današnji dan

Rođen Victor Hugo, pisac zaslužan za jedan od najpoznatijih današnjih mjuzikala

26. veljače slavi se rođendan Victora Huga, jednog od najvećih francuskih romanopisca čiji se opus sastoji od klasika poput „Jadnika” i „Zvonara crkve Notre-Dame”.

Popularno-znanstveno predavanje „Aleksandrijski zlatotvorci – znanost, uvjerenja i falsifikati“

„Znanost dostupna svima”

Dođite na popularno-znanstveno predavanje u Medijateku Francuskog instituta!

Predavanje o kemiji protkano poviješću, „Aleksandrijski zlatotvorci – znanost, uvjerenja i falsifikati“ održava se unutar projekta „Znanost dostupna svima“.

Vještice iz Salema

Na današnji dan

Početak suđenja „vješticama“ iz Salema

Prema ovom istinitom događaju snimljeni su filmovi i napisane knjige. Tko su zapravo bile „vještice“ iz Salema i zbog čega su optuživane?