LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Slatko-slani recepti za omiljene vafle koje možete isprobati u studentskoj kuhinji

Omiljena belgijska poslastica diljem svijeta danas slavi svoj dan. Donosimo vam, stoga, zanimljivosti i jednostavne recepte kojima se možete priključiti slavlju.

Omiljena belgijska poslastica diljem svijeta danas slavi svoj dan. Donosimo vam, stoga, zanimljivosti i jednostavne recepte kojima se možete priključiti slavlju.

Kad vam tko spomene Belgiju, prvo se vjerojatno sjetite prefine belgijske čokolade poznate u cijelom svijetu. A kako bi omiljenu slasticu imali s čime jesti i rastopljenu, sladokusci Belgijanci u 9. su stoljeću smislili recept za vafle – jednostavnu, a bogatu slasticu koja je u posljednje vrijeme i kod nas sve popularnija te stoji bok uz bok omiljenoj domaćoj poslastici – palačinkama. Budući da svi volimo obilježavati razno razne obljetnice, pogotovo ako se radi o onima slatkima, 25. ožujka proglašen je danom vafla, dok Amerikanci svoju omiljenu slasticu slave 24. kolovoza.

Iako neke legende kažu da su vafli postojali još u staroj Grčkoj jer je tamo navodno pronađen stroj koji bi se mogao smatrati prešom za vafle, prvi potvrđeni spomen ove slastice seže u 9. stoljeće kada je zabilježeno postojanje kalupa za vafle. Najstariji sačuvani recept datira u 14. stoljeće:

– Istuci nekoliko jaja u zdjeli, dodaj malo soli i vina, a zatim postupno i brašno. Dobro promiješaj i pažljivo napuni kalup za vafle, na tijesto stavi krišku sira, zatvori kalup i ispeci s obje strane. –

Tijekom 16. su stoljeća vafli postali toliko popularni da su se konzumirali i prodavali posvuda, pogotovo na vjerskim proslavama, a francuski je kralj Charles IX. zakonom regulirao njihovu prodaju, odredivši da prodavači moraju biti udaljeni najmanje dva metra jedni od drugih kako ne bi dolazilo do nesuglasica. U Ameriku je kalup za vafle donio mladi Thomas Jefferson, tada ministar na diplomatskoj misiji koji ih je i popularizirao, posluživši ih na svojoj inauguracijskoj zabavi u Bijeloj kući. U otmjenim je američkim krugovima tada za ovom slasticom krenula prava pomama, a danas su vafli neizostavan dio američkog doručka.

FOTO: Pixabay

Najpoznatiji su vafli na svijetu briselski četvrtasti vafli načinjeni od tijesta s kvascem i bjelanjkom, koji su lakši i hrskaviji od ostalih. Inačice briselskog vafla vuku porijeklo još iz 18 stoljeća, no zasluga za njihov nastanak pripisuje se Florianu Dacheru, šivicarskom pekaru iz Ghenta. Vafli iz Liègea manji su, duguljastog i zaobljenog oblika, a tijesto im je gušće i slađe. Prema legendi, osmislio ih je kuhar princa-biskupa Liègea prema čijoj je želji u tijesto stavio komade krupnog šećera. Miris vanilije tijekom pripreme toliko je oduševio princa da je uspješni recept uskoro postao neizostavnim dijelom kulinarske tradicije regije Valonije.

Belgijski su vafli najpopularniji u Americi, no vjerujemo da i među vama ima ljubitelja ove slastice koja se sprema brzo i lako i čiji su načini posluživanja sve kreativniji. Donosimo vam, stoga, nekoliko recepata za jednostavnu pripremu vafla koje možete isprobati i u studentskoj kuhinji.

Slatki vafli

Sastojci:

16 dkg margarina,

12 dkg šećera,

2 vanilin šećera,

6 jaja,

60 dkg brašna (glatkog),

1 prašak za pecivo,

7 dcl mlijeka ( 3,5 dcl mlijeka + 3,5 dcl vode ),

malo ruma.

Priprema: Margarin, šećer i vanilin šećer pjenasto umutiti, dodati jedno po jedno jaje dok sve ne umiješate. Brašno, prašak za pecivo i mlijeko naizmjenice umiješajte dok ne dobijete smjesu  gušću od tijesta za palačinke. Cca. 2-3 žlice tijesta staviti na sredinu pekača (možete koristiti toster), poklopiti i peći dok ne dobije zlatno-žućkastu boju. Poslužiti ih možete premazane nutellom, posute javorovim sirupom ili sladoledom, dajte mašti na volju.

Slani vafli sa šunkom i sirom

Sastojci:

3 jaja,

400 g brašna,

1 vrećica praška za pecivo,

200 ml mlijeka,

2 dl ulja (ili otopljenog maslaca),

2 žličice šećera,

2 žličice soli,

malo sitno sjeckane šunke ili suhog vrata i sira trapista.

Priprema: Umutiti od jaja, ulja, mlijeka, brašna, šećera, soli i praška za pecivo glatko tijesto. Možete ovo raditi i pjenjačom ili pak mikserom, kako vam volja. Na kraju dodati sjeckanu šunku i sir te dobro promiješati.Pekač za vafle dobro ugrijati, premazati sa malo ulja, pa na sredinu površine za pečenje stavljati po dvije žlice smjese. Smjesa treba biti dosta gusta pa ćete ovo lakše napraviti ako si pomognete sa dvije žličice. Poklopiti i ispeći.Vafle možete jesti tople ili hladne. Ako ćete ih jesti hladne, čuvajte ih u zatvorenoj kutiji do posluživanja jer će tako ostati posebno meki i podatni.

Recepte imate, vrijeme je da krenete u proslavu ovog slatkog (ili slanog) dana. Dobar tek!

FOTO: PIXABAY