Na današnji dan

Sjećamo se profesora čije su riječi i ideje nadahnule brojne generacije studenata

Dead Poets Society

Svatko ima omiljenog profesora, ali jedan kojeg je svijet upoznao prije 27 godina, ipak povezuje najviše generacija. Kako živjeti po krilatici Carpe diem? Jeste li znali da poznavanje jezika služi da zadivite žene? Saznajte što nas je još o životu naučio voljeni profesor Keating.

Na današnji dan prije 27 godina profesor John Keating pokušao nas je naučiti kako svakoga dana živjeti punim plućima. Film Dead Poets Society s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi 2. lipnja 1989. došao je u odabrana američka kina. Mjesto je radnje Welton Akademija, vrijeme radnje 1959. godina, u glavnim su ulogama dječaci koji trebaju postati najsvjetlija američka budućnost i njihov najdraži profesor. Zaljubljenik u svoj posao, umjetnost i sve lijepo u životu s učenicima oživi tajno Društvo mrtvih pjesnika.

Film je nominiran za četiri Oscara – najbolji redatelj, najbolja fotografija, najbolji glumac i najbolji originalni scenarij, za koji je i osvojio tu prestižnu nagradu. Oscarom nagrađeni Tom Schulman inspiraciju za priču pronašao je u vlastitom životu. Naime, on je i sam bio polaznik slične škole, Montgomery Bell Akademije, gdje je slušao predavanja Harolda Clurmana i Samuela Pickeringa. Kao brucošu, Pickering mu je predavao engleski jezik ponekad stojeći na katedri baš kao Keating, a ponekad u košu za smeće. Najjasnije mu je u sjećanje ostalo urezano kolegino recitiranje Gavrana Edgara Allana Poea. Svaki put kada bi na red došla riječ nevermore on je morao stajati na stolcu i mahati rukama kao krilima.

Gledajući film teško je ne poželjeti imati takvog profesora, a još teže ne zaljubiti se u književnost i pročitati sve o čemu on tako lijepo govori. Brojne su književne reference, neke očitije od drugih – Walt Whitman, Henry David Thoreau, Vachel Lindsay, Shakespeare, Robert Frost, Alfred Lord Tennyson, Lord Byron. Ne zamjerite ako smo koga izostavili. Kako bi stvorio autentičan ugođaj i atmosferu koja vlada među školskim kolegama, redatelj Weir natjerao je glumce da žive zajedno i povežu se uz glazbu i filmove 50-ih godina prošlog stoljeća. Doduše, Weir nije bio prvi izbor za redatelja, no nije ni Robin Williams za glavnog glumca. Uloga se prije njega nudila Dustinu Hoffmanu i Liamu Neesonu. Iako teško za povjerovati, Williams se u početku nije najbolje snašao. Tada mu je Weir predložio da improvizira ono što bi najviše volio predavati. Odabrao je Shakespeara, a ostalo je povijest.

Malo je poznato koliko je zapravo film vjerna kopija scenarija. Jedina je veća izmjena izbacivanje činjenice da voljeni učitelj zapravo umire od raka. Weir je smatrao da bi to bio samo nepotreban kič i da je iz sadržaja sve dovoljno jasno. Također, jeste li znali da se razmišljalo o pretvaranju ovog filma u mjuzikl? Jesu li ovo bili pravi odabiri neka svatko odluči.

Na kraju, kamo god vas život odnese, što god radili i bez obzira što vam govorili, ne zaboravite da riječi i ideje mogu promijeniti svijet!

Komentari na članak

Vezani članci

Filmski tjedan na temu ljudskih prava

Poslastica za sve ljubitelje filma

Alimentin Filmski tjedan

Studentska udruga Alimenta, koja djeluje pri Pravnom fakultetu u Zagrebu, četvrtu godinu za redom uspješno organizira Filmski tjedan na temu ljudskih prava.

Gledanje letka

Za studente koji još uvijek ne znaju

Što su ECTS bodovi?

S obzirom da još uvijek mnogo studenata ne zna što su zapravo ECTS bodovi, ovdje je cijeli sustav bodovanja objašnjen na jednostavan način.

Božićne čestitke

Božićno darivanje

FOTO: Ideje za prekrasne božićne čestitke!

Donosimo Vam nekoliko ideja za prekrasne božićne čestitke koje će zasigurno razveseliti Vaše najmilije!

Robert De Niro

Na današnji dan

Rođen legendarni glumac Robert De Niro

Na današnji je dan 1943. godine rođen jedan od najvećih glumaca u filmskoj povijesti – Robert De Niro.

Allison Pataki: Sisi – mlada carica

Recenzija romana „Sisi – mlada carica“

Allison Pataki protkala je biserjem i suzama život obožavane austrijske carice Sisi

Raskoš, sjaj i zanos u Sisinu životu ne mogu se mjeriti s njezinom žudnjom za ljubavlju i prihvaćanjem. Allison Pataki učinila je austrijsku caricu stvarnom osobom koju je lako voljeti i razumjeti.