LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođene djevojčice Dionne, prve petorke koje su preživjele djetinjstvo

Sestre Dionne jedan su od najpoznatijih primjera iskorištavanja djece u turističke svrhe.

Sestre Dionne jedan su od najpoznatijih primjera iskorištavanja djece u turističke svrhe.

U blizini sela Corbeil u Ontariju u Kanadi 28. svibnja 1934. godine rođene su prve poznate petorke koje su preživjele djetinjstvo. Sestre Dionne, jednojajčane su petorke rođene barem dva mjeseca prerano. Njihovi roditelji, otac Oliva-Edouard te majka Elzire Dionne bili su farmeri koji su već imali petero starije djece.

Kada su se djevojčice prerano rodile, nije se vjerovalo da će preživjeti. Ipak, to se dogodilo, te je rođenje sestara Yvonne, Annette, Émilie, Marie i Cécile uskoro proglašeno neviđenim čudom. Njihov otac potpisao je ugovor prema kojem su petorke mogle biti izložene na Svjetskom sajmu u Chicagu. Iako je sljedećeg dana pokušao razvrgnuti ugovor, petorke su ipak oduzete roditeljima te stavljene pod zaštitu države.

Djevojčice su smještene u poseban kompleks u blizini njihovog doma koji je kasnije po njima prozvan Quintland, od engleskog naziva za petorke, quintuplets. O njima se uz medicinske sestre skrbio liječnik Allan Roy Dafoe koji ih je porodio.

Vijest o njihovom rođenju proširila se državom te su tisuće turista dolazile gledati slavne sestre. Izrađeni su suveniri koji su prikazivali djevojčice i država je odlično zarađivala. Ta priča nije mogla neopaženo proći u Hollywoodu te su napravljena četiri filma o petorkama. Upravo zbog tih razloga, još i danas su sestre Dionne jedan od najpoznatijih primjera iskorištavanja djece u turističke svrhe. Sestre su 1998. godine tužile vladu te su dobile određenu novčanu kompenzaciju.

Iako zvuči nemoguće, ali roditelji su tek devet godina kasnije ponovno dobili skrbništvo nad vlastitom djecom. No, pokazalo se da je to zapravo za djevojčice značilo odlazak iz loše situacije u goru. Kako navode u svojim memoarima, majka je bila hladna prema njima, a otac ih je zlostavljao. Tek su s navršenih 18 godina napustile obitelj i krenule svojim putem. Tri sestre su se udale i imale djecu, Émilie je postala časna sestra, a Yvonne knjižničarka.

U čast slavnih petorki, u njihovoj rodnoj kući otvoren je muzej, The Dionne Quints Museum. Muzej je otvoren u suradnji s dvije sestre koje su još žive, Annette i Cécile. Interes javnosti za život petorki je i danas velik. No, kako su one često tražile da im se ne pridaje toliko pozornosti, možda je najbolje da im danas samo zaželimo sretan rođendan.

FOTO: WIKIPEDIA