Na današnji dan

Stevie Wonder – slijepi jazz, funk i soul pjevač, skladatelj i humanitarac

Jazz, funk, R&B

S 38 godina postao je još jednim članom prestižne institucije Rock&Roll Hall of Fame, a svi ga poznaju po pjesmama „Uptight“, „Part Time Lover“ te „Superstition“. Neodoljiva glazba u snažnom izražajnom vokalnom prisustvu učinila je Stevieja Wondera jednim od najpoznatijih glazbenika.

13. svibnja 1950, dva mjeseca prerano, rođen je Stevland Hardaway Morris, punog imena, i umjetničkoga Stevie Wonder, u Saginawu u Sjedinjenim Američkim Državama. Stavljen je u inkubator gdje mu je višak kisika uzrokovao ožiljke i odvajanje mrežnice zbog čega je slijep. 

Imao je jedinstvenu karijeru kao pjevač, skladatelj, instrumentalist, izvođač i humanitarac. Nakon ranih godina s Motownom, koji ga je potpisao kao Little Stevie Wonder u dobi od jedanaest godina, postupno je objavljivao upečatljiv niz inovativne glazbe koja je utjecala na svijet suvremene glazbe kakvu danas poznajemo. 1963. je, u dobi od trinaest godina, izbacio svoj prvi hit i live album na vrhu američkih top ljestvica, a i dandanas ga smatramo najmlađom osobom koja je dosegla takvu popularnost.

U dobi od 21 godinu, Stevie se odvojio od Motowna i zatražio punu umjetničku kontrolu za stvaranje i proizvodnju vlastite glazbe. To je rezultiralo impresivnim nizom albuma koji se još uvijek smatraju vrhunskim dostignućima.

Godine 1973. bio je prvi Afroamerikanac koji je osvojio Grammy za najbolji album godine, podvig koji se ponavljao za tri uzastopna albuma. Od tada je osvojio 24 Grammyja i dobio nagradu Grammy Lifetime Achievement 1996. godine Također je osvojio Academy i Golden Globe nagrade za svoju filmsku glazbu.

Godine 1989, na današnji dan, s 38 godina, primljen je u Rock&Roll Hall of Fame kao najmlađi solo umjetnik koji je postigao takav uspjeh. Također je najmlađi pojedinac koji je nagrađen priznanjem Kennedy Centre Honor 1999. godine

Kao trenutni glasnik mira Ujedinjenih naroda uspio je osvojiti prava za objavljivanje autorskih djela u formatima dostupnima osobama oštećenog vida širom svijeta. Iza glazbene scene posvećen je mnogim humanitarnim aktivnostima kao što su obilježavanje državnoga praznika dr. Kinga, borba protiv apartheida u Južnoj Africi, prikupljanje sredstava za istraživanje AIDS-a te je uvijek na raspolaganju za prikupljanje sredstava za pomoć u slučaju katastrofe.

Većina njegovih pjesama i dalje živi u svakom zaljubljeniku u jazz, R&B, funk i pop glazbu. Neke najpoznatije su: Isn't She Lovely, I Just Called To Say I Love You, Superstition, Sir Duke te Part Time Lover.

Stevie Wonder bez sumnje je jedna od velikih osobnosti u povijesti glazbe. Njegovo snažno izražajno vokalno prisustvo, zajedno s njegovom glazbenom elegancijom, čini dio širokog spektra neodoljive glazbe i snažne emocije koja je postala njegov osobni znak.

Komentari na članak

Vezani članci

Logo

Glazba po izboru korisnika

8tracks.com

Glazbene liste unutar 8tracksa stvaraju korisnici koji ih tada mogu dijeliti na društvenim mrežama, kao i preslušavati liste drugih korisnika.

Metessi i Zvijezde

Koncertna promocija albuma "Ljudi od slame"

Kako Metessi i orignalne Zvijezde zvuče danas, provjerite u Vintageu

Kako Metessi i originalne Zvijezde zvuče danas, što nam novoga nose i koji film sad vrte u glavi, provjerite sami na njihovom koncertu 31. ožujka u Vintage Industrial Baru.

The Mighty Mocambos

Koncert u Zagrebu

Majstori funka The Mighty Mocambos nastupaju u Močvari

The Mighty Mocambos sviraju na karipskim padelama, obrađuju 50 Centa, surađuju s velikanima kao što je Afrika Bambaataa, izdaju ploče na vlastitoj etiketi i nastupaju po najpoznatijim europskim klubovima.

Šesti rođendan Studija smijeha

Stand up komedija

Studio smijeha pripremio četiri predstave za proslavu šestog rođendana

Svoje isključivo autorske tekstove kojima duhovito kritizira svijet oko sebe Studio smijeha uspješno iznosi već godinama. Za svoj šesti rođendan publici priprema četiri izvedbe „best of“ fora.

TBF u KSET-u

Klub studenata elektrotehnike

TBF otvara KSET-ovu rođendansku proslavu

Popularni splitski band zaigrat će "ping-pong" i "usklađivati toplomjere" s posjetiteljima KSET-ovog rođendana. Broj karata je ograničen.