Na današnji dan

Rođendan najpopularnijeg njujorškog cinika – Woodyja Allena

Woody Allen

Njujorška filmska legenda koja neumorno iz godine u godinu niže nove filmove rođena je na današnji dan 1935. godine.

Jedan od najpoznatijih američkih filmskih redatelja, scenarista i glumaca, Woody Allen, slavi danas svoj 82. rođendan. Iako je tijekom godina ispunjavao naslovnice časopisa zbog svoje skandalozne veze sa Soon-Yi Previn, usvojenom kćerkom svoje dugogodišnje djevojke Mije Farrow, ipak je do danas ostao zapamćen kao jedan od najutjecajnijih i najuspješnijih američkih filmskih redatelja i scenarista. 

Woody Allen rođen je i odrastao u New Yorku gdje je 1953. godine upisao fakultet, no nakon što je pao ispit iz produkcije filma odlučio se ispisati te samostalno započeti svoju karijeru.

IZVOR: Flickr
 
Ljubav prema rodnom gradu ovjekovječio je u brojnim svojim filmovima, od kojih su vjerojatno najpoznatiji Annie Hall (1977) i Manhattan (1979). Tijekom svoje je dugogodišnje karijere sakupio čak 24 nominacije za Oscara. Ipak, ni jedan od četiri osvojena Oscara nije osobno primio jer nikada nije prisustvovao toj prestižnoj dodjeli nagrada osim 2002. godine kada je održao kratki govor o New Yorku uslijed događaja koji su taj grad pogodili 11. rujna godine koja je prethodila.

– Osamdeset posto uspjeha jest pojaviti se. – rekao je Woody Allen.

Woody Allen i Meryl Streep, IZVOR: Flickr
 
Allen u središte svojih satiričkih komedija redovito postavlja likove slične njemu samome – cinične i tragikomične intelektualce, istovremeno neurotične i simpatične. Veliku pažnju u svojim radovima uvijek posvećuje i glavnim ženskim likovima za koje voli pisati snažne i dobro definirane uloge.

Woody Allen i Diane Keaton, IZVOR: Flickr
 
Iako popularan u SAD-u, njegovi filmovi nisu nikada imali masovnu publiku, najvjerojatnije zbog činjenice da nikada nije snimao uistinu komercijalne filmove. No zato su njegove radove uvelike cijenili u Europi, kako filmski kritičari tako i šira publika.

Nije da se bojim umrijeti, samo ne želim biti tamo kad se to dogodi. – jedan je od njegovih poznatih citata.

U posljednjih nekoliko godina njegova su ostvarenja česta meta filmskih kritičara, no izgleda da ovog jedinstvenog kreativca to baš i ne pogađa s obzirom na to da i dalje neumorno radi i redovito svake godine svoje obožavatelje obraduje barem jednim novim filmom!

Komentari na članak

Vezani članci

1

Ljetno kino Bačvice

Otvoren 7. Festival mediteranskog filma Split

Sinoć je u jedinstvenom ambijentu Ljetnog kina Bačvice otvoreno sedmo izdanje Festivala mediteranskog filma u Splitu. Otvaranje je potaknulo velik interes javnosti te se prije projekcije tražila karta više, jasno pokazujući značaj ove manifestacije za kulturni i društveni život grada.

Nosferatu

Strašno, strašnije, najstrašnije

Nova lista najstrašnijih „Halloween" filmova

Ako nemate ideju kamo poći za Noć vještica ili u što se maskirati, ne brinite se. I ove vam godine donosimo listu filmova koja će savršeno zamijeniti izlazak.

Koreografska fantazija 2

Tako drugačiji i tako svoji

Premijerno izvedena „Koreografska fantazija br. 3" – slušanje tihim očima

„Koreografska fantazija br. 3", kako je opisuju, želi istražiti poluge plesa kao afirmativnu proizvodnju memorije koja omogućuje da kodove forme čitamo kao artikulaciju estetskih ideja i njihovih dosega, pa i njihovih transformacija ili rekontekstualizacija.

Gone Girl

FILM: „Nestala” (2014.)

U „Nestaloj” pronađen nestali talent Davida Finchera

Nestala (Gone Girl), kriminalistička drama u tri čina s povremenim elementima crnog humora, u kinima odsjeda već duže vrijeme, no s obzirom na doziranu razvikanost ovog filma na našim prostorima, činilo se da najmanje što film zaslužuje je šaka zakašnjelog hvalospjeva.

Don Giovanni

NA DANAŠNJI DAN

Premijerno izvedena opera Don Giovanni

Opera „Don Giovanni” premijerno je izvedena u Državnom kazalištu u Pragu na današnji dan 1789. Glazbu za operu napisao je Wolgang Amadeus Mozart, inspiriran legendarnim likom Don Juana.