Na današnji dan

Rođendan najpopularnijeg njujorškog cinika – Woodyja Allena

Woody Allen

Njujorška filmska legenda koja neumorno iz godine u godinu niže nove filmove rođena je na današnji dan 1935. godine.

Jedan od najpoznatijih američkih filmskih redatelja, scenarista i glumaca, Woody Allen, slavi danas svoj 82. rođendan. Iako je tijekom godina ispunjavao naslovnice časopisa zbog svoje skandalozne veze sa Soon-Yi Previn, usvojenom kćerkom svoje dugogodišnje djevojke Mije Farrow, ipak je do danas ostao zapamćen kao jedan od najutjecajnijih i najuspješnijih američkih filmskih redatelja i scenarista. 

Woody Allen rođen je i odrastao u New Yorku gdje je 1953. godine upisao fakultet, no nakon što je pao ispit iz produkcije filma odlučio se ispisati te samostalno započeti svoju karijeru.

IZVOR: Flickr
 
Ljubav prema rodnom gradu ovjekovječio je u brojnim svojim filmovima, od kojih su vjerojatno najpoznatiji Annie Hall (1977) i Manhattan (1979). Tijekom svoje je dugogodišnje karijere sakupio čak 24 nominacije za Oscara. Ipak, ni jedan od četiri osvojena Oscara nije osobno primio jer nikada nije prisustvovao toj prestižnoj dodjeli nagrada osim 2002. godine kada je održao kratki govor o New Yorku uslijed događaja koji su taj grad pogodili 11. rujna godine koja je prethodila.

– Osamdeset posto uspjeha jest pojaviti se. – rekao je Woody Allen.

Woody Allen i Meryl Streep, IZVOR: Flickr
 
Allen u središte svojih satiričkih komedija redovito postavlja likove slične njemu samome – cinične i tragikomične intelektualce, istovremeno neurotične i simpatične. Veliku pažnju u svojim radovima uvijek posvećuje i glavnim ženskim likovima za koje voli pisati snažne i dobro definirane uloge.

Woody Allen i Diane Keaton, IZVOR: Flickr
 
Iako popularan u SAD-u, njegovi filmovi nisu nikada imali masovnu publiku, najvjerojatnije zbog činjenice da nikada nije snimao uistinu komercijalne filmove. No zato su njegove radove uvelike cijenili u Europi, kako filmski kritičari tako i šira publika.

Nije da se bojim umrijeti, samo ne želim biti tamo kad se to dogodi. – jedan je od njegovih poznatih citata.

U posljednjih nekoliko godina njegova su ostvarenja česta meta filmskih kritičara, no izgleda da ovog jedinstvenog kreativca to baš i ne pogađa s obzirom na to da i dalje neumorno radi i redovito svake godine svoje obožavatelje obraduje barem jednim novim filmom!

Komentari na članak

Vezani članci

Festival arapskog filma

Najnovija filmska ostvarenja

Suzbijanje diskriminacije arapskom kinematografijom

Hrvatsko arapsko društvo prijateljstva predstavlja najnovija arapska filmska ostvarenja zagrebačkoj, riječkoj, varaždinskoj i splitskoj publici.

Pogled na svakodnevnicu iz sjedeće perspektive

Objektiv Alena Kasumovića

Fotografskom izložbom prikazana svakodnevica iz sjedeće perspektive

Vrata svoje privatnosti otvorio nam je mladi umjetnik Alen Kasumović izložbom fotografija koje prikazuju njegov život i sve ono što ga neprestano okružuje.

Emmy trofej

67. dodjela nagrada

Objavljene nominacije za ovogodišnju dodjelu Emmy nagrada

Serija Game of Thrones nominarana je 24 puta, dok je odmah iza nje, s 19 nominacija, serija American Horror Story: Freak Show. Pogledajte tko su ostali nominirani! 

Waterphone

Instrument iz horor filmova

Upoznajte instrument koji stvara najstrašnije zvukove!

Mnogi od vas su se sigurno nekad zapitali kako nastaju strašni zvukovi u horor filmovima, zar ne?

Tjedan turskog filma

Projekcije u Kinu Europa

Kraj svibnja u znaku turskog filma

Svečano otvorenje šestog Tjedna turskog filma na rasporedu je 23. svibnja. Tada nas u Kinu Europa očekuje "Filozof iz štale".