Na današnji dan

Rođendan najpopularnijeg njujorškog cinika – Woodyja Allena

Woody Allen

Njujorška filmska legenda koja neumorno iz godine u godinu niže nove filmove rođena je na današnji dan 1935. godine.

Jedan od najpoznatijih američkih filmskih redatelja, scenarista i glumaca, Woody Allen, slavi danas svoj 82. rođendan. Iako je tijekom godina ispunjavao naslovnice časopisa zbog svoje skandalozne veze sa Soon-Yi Previn, usvojenom kćerkom svoje dugogodišnje djevojke Mije Farrow, ipak je do danas ostao zapamćen kao jedan od najutjecajnijih i najuspješnijih američkih filmskih redatelja i scenarista. 

Woody Allen rođen je i odrastao u New Yorku gdje je 1953. godine upisao fakultet, no nakon što je pao ispit iz produkcije filma odlučio se ispisati te samostalno započeti svoju karijeru.

IZVOR: Flickr
 
Ljubav prema rodnom gradu ovjekovječio je u brojnim svojim filmovima, od kojih su vjerojatno najpoznatiji Annie Hall (1977) i Manhattan (1979). Tijekom svoje je dugogodišnje karijere sakupio čak 24 nominacije za Oscara. Ipak, ni jedan od četiri osvojena Oscara nije osobno primio jer nikada nije prisustvovao toj prestižnoj dodjeli nagrada osim 2002. godine kada je održao kratki govor o New Yorku uslijed događaja koji su taj grad pogodili 11. rujna godine koja je prethodila.

– Osamdeset posto uspjeha jest pojaviti se. – rekao je Woody Allen.

Woody Allen i Meryl Streep, IZVOR: Flickr
 
Allen u središte svojih satiričkih komedija redovito postavlja likove slične njemu samome – cinične i tragikomične intelektualce, istovremeno neurotične i simpatične. Veliku pažnju u svojim radovima uvijek posvećuje i glavnim ženskim likovima za koje voli pisati snažne i dobro definirane uloge.

Woody Allen i Diane Keaton, IZVOR: Flickr
 
Iako popularan u SAD-u, njegovi filmovi nisu nikada imali masovnu publiku, najvjerojatnije zbog činjenice da nikada nije snimao uistinu komercijalne filmove. No zato su njegove radove uvelike cijenili u Europi, kako filmski kritičari tako i šira publika.

Nije da se bojim umrijeti, samo ne želim biti tamo kad se to dogodi. – jedan je od njegovih poznatih citata.

U posljednjih nekoliko godina njegova su ostvarenja česta meta filmskih kritičara, no izgleda da ovog jedinstvenog kreativca to baš i ne pogađa s obzirom na to da i dalje neumorno radi i redovito svake godine svoje obožavatelje obraduje barem jednim novim filmom!

Komentari na članak

Vezani članci

Film

Manifestacije u Karlovcu

Žene dominiraju ovogodišnjom selekcijom Filmske revije mladeži

Bavljenje filmskom umjetnošću sve više ide u smjeru jednake zastupljenosti i ravnoteže među autorima i autoricama. Ovoj konstataciji ide u prilog podatak da su od 37 odabranih naslova u domaći natjecateljski program tj. program Filmske revije mladeži čak 26 naslova režirale (ili surežirale) redateljice.

Kokice

Projekcija dokumentarca

Novi KineDok prikazuje kako su rumunjske dvorane s dušom zamijenili multipleksi

Djelić surove svakodnevnice kinematografije u Rumunjskoj prikazat će se nagrađivanim dokumentarcem „Cinema, Mon Amour" na drugom izdanju riječkog KineDoka.

La La Land - Oscar

Prestižna nagrada

„La La Land“ izjednačio rekord osvojivši čak 14 nominacija za nagradu Oscar

Svečana će se dodjela održati po 89. put 26. veljače, a ovogodišnji će voditelj biti Jimmy Kimmel – popularni komičar koji vodi „late night show Jimmy Kimmel Live“. 

Foto dani mladih

Foto dani mladih

Fotografi, pripremite se za profesionalnu karijeru na velikom regionalnom događaju

Prijave za sudjelovanje na šestom izdanju Foto dana mladih traju. Ispunite prijavnicu i pošaljite fotografije do 20. lipnja.

Sven Mikulec

Intervju: Sven Mikulec

FAK: „must'' stranica za sve filmofile iz regije

''Ako volite film koliko i mi, ako volite pisati, a niste opterećeni takvim glupostima kao što su plaće, javite nam se i pomozite nam da postignemo zacrtano - postanemo najbolja filmska stranica u regiji.''