Na današnji dan

Rođendan Mate Lovraka: Znate li zbog kojeg je predmeta vrsni književnik ponavljao razred?

https://www.facebook.com/kuc.matolovrak/photos/pcb.2244665495555742/2244662715556020/?type=3&theater

Svojim djelima obogatio je hrvatsku književnost, a najpoznatija su „Družba Pere Kvržice” i „Vlak u snijegu”. Nakon njegove smrti izgrađen je kulturni centar s autorovom spomen-sobom te se njemu u čast održavaju i Lovrakovi dani kulture.

Mato Lovrak hrvatski je književnik čije nas ime uvijek vraća u djetinjstvo i osnovnoškolske lektire. Rođen je na današnji dan, 8. ožujka 1899. godine, u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara. Za života je napisao brojne pripovijetke i romane za djecu. Neki od poznatijih su: Družba Pere Kvržice, Vlak u snijegu, Slatki potok i druge priče za djecu, Divlji dječak, Anka Brazilijanka i drugi. 

Družba Pere Kvržice i Vlak u snijegu najpoznatija su njegova djela te su po njima snimljeni i filmovi. Drugo navedeno djelo prevedeno je na čak 6 stranih jezika.

Zanimljivost je što je Lovrak morao ponavljati cijeli jedan razred u gimnaziji, i to zbog hrvatskog jezika. Što se tiče kasnijeg posla, radio je kao učitelj gotovo 35 godina po manjim mjestima sjeverozapadne Hrvatske, a jedno vrijeme radio je i u Zagrebu. U časopisima Vijenac, Srpski književni glasnik i Izraz objavio je nekoliko proznih radova.  

Uvijek je isticao kako je on prije svega učitelj i pedagog, a tek onda književnik. Inspiraciju za svoja djela crpio je upravo iz svoje ogromne ljubavi prema djeci i njihovu podučavanju. Preminuo je u Zagrebu 1974. godine  

Djela Mate Lovraka smatraju se klasicima hrvatske dječje književnosti. Vrijeme njegova stvaralaštva naziva se Lovrakovo doba i u tom je razdoblju roman postao glavna vrsta dječje književnosti u Hrvatskoj. U njegovu čast u Velikom Grđevcu održavaju se Lovrakovi dani kulture na kojima se dodjeljuje Nagrada Mato Lovrak. Također je izgrađen i Kulturni centar Mato Lovrak u kojemu se nalazi autorova spomen-soba. 

Komentari na članak

Vezani članci

Adrian Mole

Postavljanje kultnog dnevnika na daske

Adrian Mole uskoro kao mjuzikl u Leicesteru

„Tajni dnevnik Adriana Molea” književnice Sue Townsend, preminule u travnju ove godine, zaživjet će na kazališnim daskama.

zure u nekaj

Na današnji dan

Rođen šestmilijarditi stanovnik našeg planeta

Godine 1999. zabilježeno je rođenje šestmilijarditog stanovnika planeta Zemlje, po čemu je ovaj dan nazvan – Dan šeste milijarde.

Predavanje

Vrbnik, Krk, 4-11. srpnja 2014.

5. međunarodna ljetna škola hrvatskog jezika i kulture Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Uz predavanja i vježbe svaku će se večer organizirati kazališna radionica kako bi učenici mogli praktično primijeniti stečena znanja hrvatskog jezika.

Dead Poets Society

Na današnji dan

Sjećamo se profesora čije su riječi i ideje nadahnule brojne generacije studenata

Svatko ima omiljenog profesora, ali jedan kojeg je svijet upoznao prije 27 godina, ipak povezuje najviše generacija. Kako živjeti po krilatici Carpe diem? Jeste li znali da poznavanje jezika služi da zadivite žene? Saznajte što nas je još o životu naučio voljeni profesor Keating.

Marijana Češi: Stvaranje pisanjem

„Stvaranje pisanjem: Ovladanost pisanim jezikom na kraju obveznoga obrazovanja”

Značajan doprinos dr. sc. Marijane Češi istraživanju jezičnoga izražavanja

Viša savjetnica hrvatskoga jezika Marijana Češi u Europskom je domu predstavila znanstvenu monografiju „Stvaranje pisanjem: Ovladanost pisanim jezikom na kraju obveznoga obrazovanja” u organizaciji Naklade Ljevak.