Na današnji dan

Rođendan Mate Lovraka: Znate li zbog kojeg je predmeta vrsni književnik ponavljao razred?

https://www.facebook.com/kuc.matolovrak/photos/pcb.2244665495555742/2244662715556020/?type=3&theater

Svojim djelima obogatio je hrvatsku književnost, a najpoznatija su „Družba Pere Kvržice” i „Vlak u snijegu”. Nakon njegove smrti izgrađen je kulturni centar s autorovom spomen-sobom te se njemu u čast održavaju i Lovrakovi dani kulture.

Mato Lovrak hrvatski je književnik čije nas ime uvijek vraća u djetinjstvo i osnovnoškolske lektire. Rođen je na današnji dan, 8. ožujka 1899. godine, u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara. Za života je napisao brojne pripovijetke i romane za djecu. Neki od poznatijih su: Družba Pere Kvržice, Vlak u snijegu, Slatki potok i druge priče za djecu, Divlji dječak, Anka Brazilijanka i drugi. 

Družba Pere Kvržice i Vlak u snijegu najpoznatija su njegova djela te su po njima snimljeni i filmovi. Drugo navedeno djelo prevedeno je na čak 6 stranih jezika.

Zanimljivost je što je Lovrak morao ponavljati cijeli jedan razred u gimnaziji, i to zbog hrvatskog jezika. Što se tiče kasnijeg posla, radio je kao učitelj gotovo 35 godina po manjim mjestima sjeverozapadne Hrvatske, a jedno vrijeme radio je i u Zagrebu. U časopisima Vijenac, Srpski književni glasnik i Izraz objavio je nekoliko proznih radova.  

Uvijek je isticao kako je on prije svega učitelj i pedagog, a tek onda književnik. Inspiraciju za svoja djela crpio je upravo iz svoje ogromne ljubavi prema djeci i njihovu podučavanju. Preminuo je u Zagrebu 1974. godine  

Djela Mate Lovraka smatraju se klasicima hrvatske dječje književnosti. Vrijeme njegova stvaralaštva naziva se Lovrakovo doba i u tom je razdoblju roman postao glavna vrsta dječje književnosti u Hrvatskoj. U njegovu čast u Velikom Grđevcu održavaju se Lovrakovi dani kulture na kojima se dodjeljuje Nagrada Mato Lovrak. Također je izgrađen i Kulturni centar Mato Lovrak u kojemu se nalazi autorova spomen-soba. 

Komentari na članak

Vezani članci

Knjiga.

Nagrada „Goran za mlade pjesnike”

Prilika mladim pjesnicima da objave svoju prvu zbirku poezije

Raspisan je natječaj za nagradu „Goran za mlade pjesnike” koja će se dodijeliti 2018. godine. Rok za slanje rukopisa jest 31. prosinca 2017, a nagrađeni pjesnik dobit će priliku objaviti svoju prvu zbirku pjesama.

Lingvisti sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu izradili portal za besplatno učenje hrvatskog jezika

Vrijedan projekt mladih znanstvenika

Lingvisti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izradili portal za besplatno učenje hrvatskog jezika

Mladi hrvatski lingvisti kreirali su portal koji omogućuje interaktivno učenje hrvatskog jezika.

KIF Zagreb

Veliki jubilej

Stotinjak studenata KIF-a proslavilo 60. rođendan Fakulteta genijalnom fotografijom!

Dio je studenata, od njih preko 2000 koliko ih studira na KIF-u, snimio zanimljivu fotografiju povodom 60. obljetnice Fakulteta. Naime, 1959. godina početak je visokoškolskog djelovanja ove institucije, tada nazvane Visoka škola za fizičku kulturu.

Ništa

Intervju s dobitnicom nagrade „Mlada nada“

Diplomski rad kao kruna studiranja u jednom trenutku postao glavno oružje Karoline Zelenike

Karolina Zelenika 25-godišnja je studentica zadnje godine dvopredmetnog diplomskog studija komparativne književnosti i sociologije. Iza sebe ima diplomu iz komunikologije, a osim toga uspješna je književnica koja svoju ljubav prema pisanju manifestira na razne načine i usput stvara prekrasne tekstove.

Niki Lauda

NA DANAŠNJI DAN

Niki Lauda – zanimljivosti iz života trostrukog svjetskog prvaka i poduzetnika

Na današnji je dan rođen Niki Lauda, bivši vozač Formule 1, trostruki svjetski prvak koji se samo šest tjedana nakon teške ozljede vratio natjecanju.