Na današnji dan

Rođendan francuske erotske spisateljice

Anais Nin

Godine 1903. rođena je Anaïs Nin koja i danas slovi kao jedna od najiskrenijih erotskih spisateljica.

Na današnji dan, 21. veljače prisjetit ćemo se francuske autorice Angele Anaïs Juana Antolina Rosa Edelmira Nin y Culmell, poznatije kao Anaïs Nin, koja je svoj trag u književnosti ostavila objavom čak osam, veoma intimnih dnevnika. Bila je sudonica nekoliko pokreta, uključujući nadrealistički 1930-ih, avangardni 1940-ih i feministički 1960-ih godina.

Rođena je ovog datuma u francuskom gradu Neuilly 1903. godine, a već 1914. seli u New York kako bi se kasnije ipak vratila u rodnu Europu. Iako je od malenih nogu njegovala svoju strast prema pisanju, književna karijera Anaïs Nin započinje 1932. godine objavljivanjem D. H. Lawrence: An Unprofessional Study, djela koje ju je dovelo do doživotnog prijateljstva s američkim piscem Henryjem Millerom.

Poznata je po svome kontroverznome životu, pisanju dnevnika, kratkih dnevnika, eseja i erotike. Pisala je bez kočnica, vodeći se instinktima, a teme je nalazila u vlastitim iskustvima, dok je njen zamršeni ljubavni život bio česta tema glasina i skandala. Imala je nekoliko veza s poznatim piscima koje je često spominjala u svojim dnevnicima i koji su postali likovi u njenim djelima erotike, od kojih je najpoznatija dugogodišnja veza s američkim piscem Henryjem Millerom.

Ljubav nikad ne umire prirodnom smrću. Umire jer joj ne znamo obnoviti izvor. Umire od sljepoće, pogrešaka, izdaje. Umire od bolesti i rana – umire zbog dosade, gubitka svježine i sjaja.  

Sredinom tridesetih godina 20. stoljeća upustila se u pisanje dnevnika koji su sadržavali različite potvrde ljubavi i intime između nje i Henryja Millera. U istim dnevnicima, naime, nema nijednog spomena Anaïsinog muža Hugha Parkera Guilera, bankara i eksperimentalnog režisera. No, Miller nije bio njena jedina ljubav, tu je i Otto Rank, asistent Sigmunda Freuda kojeg je upoznala kada je počela proučavati psihoanalizu, a u dobi od 44 godine sreće mladog glumca Ruperta Polea u liftu na Manhattanu s kojim ubrzo počinje živjeti, unatoč tome što je i dalje bila udana za Guilera. S istim se glumcem vjenčala u tajnosti 1955. godine, a tada ujedno i započinje njen dvostruki život koji je sama opisala kao ispunjen lažima. 


Anais Nin; FOTO: Pinterest

Naime, početkom Drugog svjetskog rata Anaïs se vraća u New York gdje je na vlastiti trošak nastavila objavljivati vlastite novele i kratke priče. Iako se kritičari još nisu posve obazirali na njen književni rad, ova književnica je svojim stilom osvojila mnoga književna lica u to doba. U isto je vrijeme svu napisanu erotiku slala na čuvanje Francesu Steloffu, a onda je počela istu pisati za jednog kolekcionara koji je plaćao jedan dolar po napisanoj stranici. Pozornost dobiva 1966. godine poništenjem braka s Poleom, ali i objavom prvog dnevnika. Taj dnevnik mnoge je naveo da prolistaju njena starija djela (Cities of the Interior, Ladders to Fire, Solar Barque i dr.) koja je objavila na vlastiti trošak, što ju je dovelo do velikog uspjeha u njenoj književnoj karijeri. Dnevnici Anais Nin sadrže veoma intimna pisma koja je pisala svojim ljubavnicima Henry Miller, Edmund Wilson, James Agee samo su neki od njih. 

 Jedina ljudska abnormalnost je nemogućnost da voli.

Umrla je u Los Angelesu 14. siječnja 1977. godine te i danas slovi kao jedna od najoštrijih i najiskrenijih erotskih spisateljica, spisateljica koja u svojim djelima istražuje unutarnje borbe u svojim odnosima s mužem, ali i ljubavnicima. Njen doprinos književnosti bio je predmet kontroverzi u privatnome životu, a takav je ostao i nakon njene smrti. 

Komentari na članak

Vezani članci

Isto

Na današnji dan

Hrvatska glazbena diva Doris Dragović slavi 57. rođendan

Davnih 80-ih i 90-ih godina uživala je status miljenice hrvatske javnosti. I dan-danas vrlo često nastupa, ali rijetko daje intervjue. Govorimo o Doris Dragović, rođenoj na današnji dan.

Exit Dance Arena

Jubilarno izdanje na Petrovaradinskoj tvrđavi

Prvih 17 000 fanova iz cijelog svijeta potvrdilo svoj dolazak na 20. rođendan EXIT festivala

Pod simboličnim sloganom EXIT 2.0, jedan od najznačajnijih svjetskih festivala označava početak svoje nove ere te njime najavljuje brojne inovacije u svim poljima djelovanja. Budući da se radi o velikoj godišnjici, mnogima će registracija biti i najsigurniji put do ulaznice jer se očekuje da će cijele serije ulaznica nestajati ranije nego ikad prije.

Marko Aurelije

Na današnji dan

Rođendan rimskog cara čije se književno djelo „Meditacije“ i danas rado čita

Na današnji dan 121. godine rođen je rimski car koji je usprkos tome što je vlast obilježio brojnim ratovima ipak ostao zapamćen kao dobar car i car filozof.

Rođendanska torta

Slavljenički popusti

Escape Room Arena slavi 3. rođendan: nikad povoljnije do escape iskustva

Tijekom rođendanske promocije Escape Room Arene, koja traje sve do 25. siječnja, igrači će svoju escape sobu plaćati jeftinije nego inače.

Ulaz

JOŠ JEDNO SLAVLJE ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA

Ekonomski fakultet u Zagrebu slavi 93. rođendan

Ekonomski fakultet u Zagrebu sutra će proslaviti svoj 93. rođendan, a mnogi ne znaju da je na samom početku nosio naziv Visoke škole za trgovinu i promet...