LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođena Nina Simone, američka pjevačica, pijanistica i aktivistica za građanska prava

Budući da su njezine pjesme i glazbu odlikovale izražene emocije, slušatelj bi se vrlo lako pronašao u situaciji u kojoj bi izgubio pojam o vremenu. Zbog toga su joj dali nadimak High Priestess of Soul (visoka svećenica soula).

Budući da su njezine pjesme i glazbu odlikovale izražene emocije, slušatelj bi se vrlo lako pronašao u situaciji u kojoj bi izgubio pojam o vremenu. Zbog toga su joj dali nadimak High Priestess of Soul (visoka svećenica soula).

Eunice Kathleen Waymon američka je pjevačica, pijanistica, skladateljica i jedna od poznatijih osoba koja se borila za građanska prava. Većina nas zna ju po pseudonimu Nina Simone. Rođena je 21. veljače 1933. godine, a umrla 21. travnja 2003. godine

Njeni radovi pripadaju različitim žanrovima, ali ono po čemu je postala najpoznatija su jazz, soul, blues, gospel i pop. Budući da su njezine pjesme i glazbu odlikovale izražene emocije, slušatelj bi se vrlo lako pronašao u situaciji gdje bi izgubio pojam vremenu. Zbog toga su joj dali nadimak High Priestess of Soul (visoka svećenica soula).

Kada je imala samo tri godine, počela je svirati klavir te joj je želja bila da postane pijanistica. Svirala je u crkvi, u zboru svoje majke, ali nikada nije pjevala. Nakon završetka srednje škole, zajednica je skupila dovoljno novaca kako bi Eunice studirala na Julliardu u New Yorku prije odlaska na Curtis Institute of Music u Philadelphiji. Iako su se njezini roditelji već bili preselili, Eunice nije primljena u školu, a kasnije je tvrdila da je razlog bio rasizam.

Da bi preživjela, Eunice je podučavala lokalne studente i tako im prenosila svoje znanje o glazbi, a jednoga dana 1954. godine prijavila se na audiciju za pjevačicu u baru u New Jerseyu. Publika je prepoznala ljepotu glasa koju je imala Eunice te se vijest o njoj brzo proširila. Nastavlja djelovati pod pseudonimom Nina Simone, po kojem je danas poznata gotovo svim generacijama ljubitelja ovakve glazbe, ali i svima drugima koji prate povijest glazbe.

Neke od njezinih najpoznatijih i najoriginalnijih pjesama su Don’t Let Me Be Misunderstood i I Put A Spell On You, a prvi hit bio je I Loves You Porgy. Nina Simone snimila je preko 40 albuma, a najviše njih između 1958. i 1974. godine

Sredinom šesdesetih postala je poznata kao glas pokreta za građanska prava u SAD-u. U svojim je pjesmama često progovarala protiv zločina koji su počinjeni nad afroameričkim stanovništvom. Veliki je utjecaj na njezino djelovanje imalo i prijateljstvo s dramatičarkom Lorraine Hansberry.

Drugu stranu života slavne pjevačice prikazuje dokumentarni film What Happened, Miss Simone? te tvrdi da je bila teškog karaktera, velika perfekcionistica koja je svoj talent dovela gotovo do savršenstva, a neki izvori spominju kako je patila od bipolarnog poremećaja.

FOTO: PINTEREST