Na današnji dan

Rođena Marija Jurić Zagorka, najpoznatija hrvatska spisateljica i novinarka

Zagorka-Grička vještica

Prije 143 godine rođena je jedna od najpoznatijih hrvatskih književnica i novinarki Marija Jurić Zagorka. Centar za ženske studije u Zagrebu organizira niz događanja povodom obljetnice njezina rođenja.

Marija Jurić Zagorka rođena je u imućnoj obitelji 2. ožujka 1873. godine u Negovcu pokraj Vrbovca, a preminula je 29. studenog 1957. godine u Zagrebu. Bila je svestrana i poznata spisateljica, prva profesionalna hrvatska novinarka te najčitanija hrvatska književnica.

Novinarstvom se počela baviti već u svojoj sedamnaestoj godini. Naime, u Hrvatskom je zagorju uredila jedini broj krapinskog učeničkog lista Zagorsko proljeće i to pod pseudonimom M. Jurica Zagorski. Međutim, put do uspjeha bio je trnovit i prošlo je neko vrijeme prije no što je opet počela pisati.

Godine 1981. na inzistiranje majke udala se za mađarskog činovnika Andriju Matraja i preselila u Mađarsku. Brak nije bio duga vijeka jer Zagorka je bila protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije, dok je Andrija bio pobornik mađarizacije u Hrvatskoj. Osim toga, Andrija je htio unovčiti njen spisateljski talent, i to za pisanje u mađarskom duhu te se zbog toga rastala od njega.

Zagorka se zatim vratila u Hrvatsku te je kao nepotpisana autorica počela raditi na uređivanju časopisa Hrvatski branik i Posavska Hrvatska. Zbog smanjenih prava žena, u početku se morala zadovoljiti mjestom korektora, no uz pomoć Jurja Strossmayera postaje novinarkom te godine 1986. postaje članica redakcije Obzora. U Obzoru izlazi njen prvi članak, koji je bio odraz rodoljubnog i društvenog revolta, pod nazivom Egy Percz ili Jedan časak.

U Obzoru je objavljivala feljtone, novele, humoreske, biografske crtice i autobiografske bilješke. Također je u nastavcima objavljivala romane Roblje i Vladko Šaretić. Nakon rada u Obzoru, pokrenula je ilustrirane tjedne novine Zabavnik te je započela suradnju s Jutarnjim listom pišući društvene i kriminalističke reportaže. Od 1910. godine posvetila se pisanju romana, od kojih je najpoznatiji Grička vještica, ciklus romana dio kojeg su Tajna krvavog mosta, Kneginja iz Petrinjske ulice i mnogi drugi.

Centar za ženske studije obilježava 143 godine Zagorkina rođenja organiziranjem nekoliko događanja. U srijedu, 2. ožujka, organizirana je podnevna šetnja Zagorkinim tragom po Zagrebu te večernja šetnja Zagorkina priča. U nedjelju, 6. ožujka, predstavit će se DIY hologram s likom Zagorke dok je 2., 3., i 6. ožujka otvoren njen memorijalni stan, od 11 do 16 sati, uz prikazivanje dokumentarno-igranog filma Zagorka. Detalje potražite na službenim Facebook stranicama.

Komentari na članak

Vezani članci

igra prijestolja 3

Na današnji dan

Objavljen prvijenac planetarno popularnog serijala „Pjesma leda i vatre“

Prije dvadeset je godina George R. R. Martin izdao prvu knjigu ciklusa. Rijetki su oni koji nisu zaraženi groznicom „Igre prijestolja“, no okolnosti nastanka kultnog serijala manje su poznate.

Morske radosti

Pet savjeta da vam mozak ostane aktivan kroz ljeto

Neka vam mozak ostane u formi do početka faksa!

Ljeto je vrijeme zasluženog odmora. Puštanja mozga na pašu, reklo bi se. Potrebno je to vrijeme iskoristiti za najbolji mogući odmor u kojemu vaš mozak ipak nešto radi, kako na jesen ne biste učili kako se pravilno drži kemijska!

Tetovaža: Alisa u zemlji čudesa,

Prekrasne tetovaže inspirirane književnim djelima

FOTO: Tetovaže koje će oduševiti svakog istinskog ljubitelja književnosti

Pogledajte nevjerojatne tetovaže inspirirane poznatim književnim djelima.

Meša Selimović

Na današnji dan

Rođen Meša Selimović, književnik čije nas riječi podsjećaju na važnost ljubavi i života

Na današnji dan 1910. godine rodio se veliki Meša Selimović, književnik čije snažne riječi žive 35 godina nakon njegova odlaska svjedočeći o veličini koju je predstavljao.

Jesen i knjiga

Naklada Ljevak

Jesen dobrih knjiga u toplini doma uz šalicu vrućeg mirisnog napitka

Naklada Ljevak pripremila je pregršt raznovrsnih naslova kako bi svi zaljubljenici u čitanje mogli uživati u jeseni dobrih knjiga.