LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen poznati tenisač Roger Federer

Prije 36 godina na današnji dan rodio se treći tenisač svijeta Roger Federer.

Prije 36 godina na današnji dan rodio se treći tenisač svijeta Roger Federer.

Na današnji dan, 8. kolovoza 1981, u švicarskom Baselu rođen je trenutačno treći tenisač svijeta Roger Federer. Još kao malo dijete igrao je tenis i nogomet, a s navršenih 11 godina bio je treći najbolji juniorski igrač tenisa u rodnoj Švicarskoj.

S 12 godina odlučio je odbaciti sve ostale sportove i fokusirati se samo na tenis. Kako bi poboljšao svoju igru, oponašao je svoje idole Borisa Beckera, Petea Samprasa i Stefana Edberga. Roger je sa samo 14 godina postao juniorski državni prvak i pozvan je da trenira u švicarskom nacionalnom teniskom centru u Eclubensu. Švicarskoj teniskoj reprezentaciji pridružio se u srpnju 1996. godine

― Kada nešto u životu najbolje radite, ne želite odustati od toga. Za mene je to tenis. ― napisao je na svojoj službenoj stranici Federer. 

FOTO: Flickr

Njegova karijera cijelo je vrijeme išla uzlaznom putanjom, a danas je vlasnik brojnih trofeja. Prije 14 godina Federer je bio prvi Švicarac koji je osvojio Grand Slam. Prije nešto više od tri tjedna, pobijedivši Marina Čilića u finalu Wimbledona, osvojio je svoju 19 Grand Slam titulu, što je rekord u muškom tenisu. Sveukupno, Federer je bio u 29 finala Grand Slama.

Prvi tenisač svijeta Federer je prvi put bio 2004. godine  To je razdoblje trajalo do 2008. kada ga je na Roland Garrosu i u Wimbledonu porazio Rafael Nadal, a tada mlada zvijezda tenisa u usponu Novak Đoković pobijedio ga je na Australian Openu. Tada je pao na drugo mjesto svjetske ljestvice, no godina kasnije bila je izuzetno uspješna za njega i uspio se tako vratiti na prvo mjesto.

I na privatnom planu Federeru cvjetaju ruže. Oženio se s Mirkom Vavrinec 2009. i s njom ima četvero djece. Osnovao je i svoju zakladu koja pomaže djeci u Africi i Švicarskoj. Dosad je ta zaklada pomogla 650 tisuća djece.

FOTO: FLICKR