LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen poznati francuski kemičar i biolog Louis Pasteur

Na današnji dan, 27. prosinca 1822. godine, rođen je jedan od najpoznatijih znanstvenika – Louis Pasteur, čovjek koji je svojim istraživanjima mijenjao medicinu i znanost.

Na današnji dan, 27. prosinca 1822. godine, rođen je jedan od najpoznatijih znanstvenika – Louis Pasteur, čovjek koji je svojim istraživanjima mijenjao medicinu i znanost.

Louis Pasteur je rođen je na današnji dan 1822.godine u malom gradu Doleu na istoku Francuske. Pasteur nije odlučio krenuti roditeljskim stopama – s radom na selu – već se okrenuo znanosti i istraživanju.

Iako ga na početku kolege znanstvenici nisu smatrali relevantnim u području kemije, Louis je dokazao suprotno riješivši problem koji je zbunjivao mnoge kemičare tog vremena.

Imao je tek 26 godina kad mu je reputacija naglo porasla nakon što je otkrio čudni efekt do kojeg dolazi kad svjetlost prođe kroz vinsku kiselinu. Točnije, otkrio je da vinska kiselina nije samo jedna, već da je čini spoj različitih kiselina. Budući da je ovo otkriće impresioniralo mnoge znanstvenike, ono je uvelo Pastera u svijet znanosti. To je bio tek početak njegova rada.

Istražujući fermentaciju, identificirao je promjene prilikom fermentacije vina ili piva. Svojim istraživanjem je uvelike unaprijedio francuske pivovare i vinarije koje su se suočavale s problemom kvarenja piva, odnosno vina. Promatrajući uzorak pokvarenog piva, naišao je na bakterije koje su svakako potrebne za fermentaciju, ali samo ako su one prave.

Pomogao je pivovarama pri uzgoju kultura pravih stanica potrebnih za proizvodnju kvalitetnog piva. Vinskoj industriji pomogao je tako što je otkrio da se laganim zagrijavanjem vina sprječava njegovo kvarenje. Taj je postupak primijenio i na problemu kiseljenja mlijeka. Njemu u čast te postupke danas nazivamo pasterizacija.

Pasteur se zalagao i za poboljšanje higijenskih uvjeta u bolnicama. Time se smanjio broj smrtnih slučajeva zbog čega ga se danas često naziva čovjekom kojem mnogi duguju zdravlje.

Iako je djelovao na mnogim područjima i odgovarao na brojna nikad prije spomenuta pitanja, njegovim najvećim otkrićem smatra se izum cjepiva protiv bjesnoće kojim je spasio mnoge živote – životinjske i ljudske.

Zbog svih njegovih postignuća u Parizu je 1886. godine osnovan institut koji nosi njegovo ime. On je predstavljao pionirsku kliniku za proučavanje zaraznih bolesti i sprječavanje bjesnoće.

Louis Pasteur umro je 28. rujna 1895. godine Njegovo tijelo čuva se u spomenutom Pasteur Institutu u Parizu.

FOTO: FLICKR/SANOFI PASTEUR