Na današnji dan

Rođen Michelangelo Buonarroti

Michelangelo

6. ožujka 1475. godine rođen je renesansni umjetnik Michelangelo Buonarroti, jedan od najvećih umjetnika svih vremena.

Na današnji dan, 6. ožujka 1475. godine, rođen je najpoznatiji renesansni umjetnik Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, poznat kao Michelangelo.

Zanesen ranorenesansnim pokretom u čijem je središtu odrastao, Michelangelo je već s 13 godina postao umjetnik. Zbog iznimnog talenta, veliki mecena i vladar Firentinske Republike Lorenzo di Medici uzeo je Michelangela pod svoje okrilje i poslao ga na obuku kiparu Bertoldu di Giovanniju koji ga je podučavao drevnom rimskom kiparstvu.

Nakon što je obitelj Medici protjerana iz Firence, Michelangelo je otišao u Bolognu i Rim, gdje je napravio nekoliko radova po narudžbi. Njegov najznačajniji rani uradak je zacijelo Oplakivanje (Pietà), koji je u to vrijeme predstavljao novinu jer je ujedinio dvije mramorne figure u jednu cjelinu. Skulptura predstavlja mladoliku Gospu koja oplakuje Isusa u naručju tvoreći jasnu piramidalnu kompoziciju na ovalnoj bazi. Michelangelova iznimno ljupka i mladolika Gospa koja sjedi na Golgoti predstavlja Crkvu kao vrata prema Nebesima.

Prema jednoj legendi, kada su Michelangela upitali zašto je prikazao Gospu toliko mladu da bi mogla biti Isusovo godište, on je odgovorio kako je Gospina mladost rezultat njene čestitosti.

Pietà

Pietà FOTO: Wikipedia.org

Kako se Pietà pokazala kao veliki uspjeh, Michelangelo je sve češće dobivao narudžbe. Jedna od narudžbi bio je i poznati monumentalni kip biblijskog lika Davida koji je naručen za katedralu u Firenci.  David je remek-djelo kiparstva renesanse te jedan od najprepoznatljivijih kiparskih djela na svijetu kojim se Michelangelo prikazao ne samo kao vrhunski kipar, već i kao izvrstan poznavatelj anatomije i forme ljudskog tijela.

Michelangelov David razlikuje se od ostalih po tome što prikazuje Davida prije nego što je krenuo u borbu, dok su ga ostali umjetnici prikazali nakon slavne pobjede nad Golijatom (npr. Donatello i Verrocchi). Umjesto pobjedonosne statue, prikazuje se Davidovo nestrpljenje i spremnost za borbu. Na spuštenoj desnoj ruci vide se izbočene žile, a zakrivljen položaj tijela pokazuje kako je u pokretu. Michelangelov prikaz Davida time je postao simbolom ljudske snage i mladenačke ljepote te predstavlja  utjelovljenje cjelokupne Michelangelove umjetnosti.

 
David

David FOTO: wikipedia.org

Nakon toga, papa Julije II. mu je povjerio izradu svoje grobnice kojom se bavio četrdeset godina Prvobitni nacrt za grobnicu Julija II. nikada nije izveden. Michelangelo je napravio samo veličanstvenu skulpturu Mojsija.

Uskoro je započeo i oslikavanje svoda Sikstinske kapele. Cijeli svod je, pod naletom gnjeva i borbe s okolinom, a prije svega u zanosu nadahnuća, oslikao za manje od četiri godine (1508.-1512.). Rad na oslikavanju svoda otkriva da je, pored slikarstva i kiparstva, Michelangelo bio i revolucionarni arhitekt. Proroci, sibile i svi drugi likovi predstavljaju ostvarenja velikog umjetnika koji je na izvanredan način spojio slikarstvo, kiparstvo i arhitekturu, iskoristivši poimanje svoda za dinamično uklapanje impozantnih likova u prizore. U stotinama likova opisao je gotovo sve, od postanka čovjeka do njegova pada te stvaranje i uništenje svijeta.

Trideset godina kasnije Michelangelo je naslikao Posljednji sud iznad oltara kapele – napadno i grozničavo djelo koje je posjedovalo kolorizam manirizma i bilo je ispunjeno snažnim oblicima podcrtavajući kontekst prokletstva.

Tri stotine likova zapanjujuće doslijednosti i jasnoće ispunjavaju nacrt u kojem je prostor organiziran kao istinska arhitektura likova. Veličanstvenim prizorom dominira lik Krista, neumoljiva Sunca, uzdignute desnice u znak osude. Bogorodica uz njegov bok predstavlja uvijek živu vezu između Krista i čovječanstva. Ostali likovi suda su proroci, apostoli i mučenici. Michelangela je zanimalo sve što je neobično ili „drugačije” pa je svoj iskrivljen i izobličen autoportret naslikao u oguljenoj koži što je mučenik, sv. Bartolomej, drži u ruci. Zdesna Mojsiju su izabrani, slijeva osuđeni. Na nebu su, u lunetama, svrstani anđeli s predmetima kojima je mučen Krist.

U dnu lijevo je prizor uskrsnuća mrtvih: grupa anđela u sredini, noseći sudnju knjigu, pušu u trublje, dok iz otkrivenih grobova ustaju mrtvi da bi se okupili u Jošafatskoj dolini. I dok se dobri uzdižu u Nebo praćeni nemoćnim bijesom demona, zli su survani u bezdan gdje ih čeka Haron s lađom i Minos, pakleni sudac.

 
Poslijedni sud

Poslijedni sud FOTO: wikipedia.org

Michelangelo je radio sve do svoje smrti 1564. godine Osim poznatih i velikih umjetničkih djela, izradio je i brojne druge skulpture, freske i arhitektonske crteže. Mnogi od njih su nedovršeni, a većina ih je izgubljena. Ujedno je bio i izvrstan pjesnik, a sačuvano je oko 300 njegovih pjesama. Tijekom života je slavljen kao najveći europski živući umjetnik, a danas ga pamtimo kao jednog od najvećih umjetnika svih vremena.

Komentari na članak

Vezani članci

Aplikacija Type n Walk

Tipkajte i hodajte u isto vrijeme

Type n Walk: Aplikacija za prozirno pisanje poruka

Prema najnovijim istraživanjima, korisnici pametnih telefona mnogo vremena provode zureći u mobitele. Stoga često dolazi do sudaranja prolaznika u prometu ili nailaženja na prepreke.

Super Mario Bros 30 godina

Na današnji dan

Igrica Super Mario Bros danas slavi 30 godina

Brkati debeljko u plavomu radnom odijelu s crvenom kapicom na glavi pojavio se u više od 200 videoigrica, a također ima i vlastiti crtani film i strip.

Nova Facebook-ova opcija: Postavite meni na Facebook

Facebook uveo novu opciju

Pomoću nove opcije postavite menije restorana na Facebook

Najveća društvena mreža ovih nas je dana iznenadila uvođenjem nove opcije pomoću koje možete postaviti meni određenog restorana na Facebook stranicu.

Budućnost obrazovanja

Budućnost obrazovanja

10 obrazovnih trendova koje treba pratiti

Svjesni smo činjenice da proces obrazovanja nije bio sklon naglim promjenama, međutim, nužno je pratiti trendove koji su neophodni za daljnji razvoj.

Kupa Open Air

Festival u Petrinji

Kupa Open Air

Festival iz godine u godinu raste i privlači brojne posjetitelje svih generacija. Održava se na obali rijeke Kupe na površini cca 5000m².