LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Mark Twain

Američki pisac Samuel Langhore Clemens, poznatiji kao Mark Twain, rođen je na današnji dan, 30. studenog, 1835. godine u mjestu Florida u Missouriju.

Američki pisac Samuel Langhore Clemens, poznatiji kao Mark Twain, rođen je na današnji dan, 30. studenog, 1835. godine u mjestu Florida u Missouriju.

Američki pisac Samuel Langhore Clemens, poznatiji kao Mark Twain, rođen je na današnji dan, 30. studenog 1835. godine u mjestu Florida u Missouriju. Osnovnu školu je završio u lučkom mjestu Hannibal na rijeci Mississippi. Nakon očeve smrti 1847. godine kreće na obuku za tiskarski zanat. Radio je kao tiskar u Keokuku, New Yorku, Philadelphiji, Pennsylvaniji i po mnogim drugim gradovima SAD-a.

Godine 1862. postaje izvjestitelj novina Territorial Enterprise u mjestu Virginia City u Nevadi, a 1863. počinje pisati članke za iste novine pod pseudonimom Mark Twain. godine 1865.  seli se u San Francisco gdje prerađuje narodnu kalifornijsku bajku i objavljuje je pod naslovom The Celebrated Jumping Frog koja uskoro stječe izvanrednu popularnost. godine 1867. posjećuje Europu i Palestinu te svoja putovanja opisuje u knjizi The Innocent Abroad u kojoj prikazuje ljepšu stranu europske kulture čime oduševljava američke turiste.

Sa svojom suprugom Olivijom Langdon seli se u mjesto Hartford u Connecticutu gdje su napisana njegova najbolja djela. Među brojnim djelima nastalima u tom razdoblju ističu se Pustolovine Toma Sawyera (1876.) koje slave djetinstvo na obali Mississippija, roman Kraljević i prosjak (1882.) knjiga za djecu fokusirana na zamjenu identiteta u tudorskoj Engleskoj te Pustolovine Huckleberryja Finna (1884.) koje su nastavak Toma Sawyera i smatraju se Twainovim najboljim djelom. Djelo čitatelju daje sliku života na rijeci Mississippi prije građanskog rata.

Godine 1907. Twain je primio počasni doktorat Oxfordskog sveučilišta. Bio je inspiracija kasnijim slavnim američkim piscima poput Ernesta Hemingwaya i Williama Faulknera.

U posljednjim godinama svoga života pisao je manje, ali je često javno govorio o mnogim temama. Ostao je zapamćen i po odijelima s bijelim crtama koje je uvijek nosio u javnim nastupima.

Mark Twain preminuo je 21. travnja 1910. godine u mjestu Stormfield.

FOTO: WIKIPEDIA