Na današnji dan

Rođen Lord Byron, najslavniji engleski romantičar

Lord Byron

Prije 228 godina rođen je jedan od najpoznatijih pjesnika iz razdoblja romantizma - George Gordon Byron. Lord Byron proslavio se svojom zbirkom pjesama "Putovanje Childea Harolda".

Pjesnik iz razdoblja romantizma George Gordon Byron ili Lord Byron rođen je 22. siječnja 1788. godine u Velikoj Britaniji. Točno mjesto njegova rođenja predmet je brojnih rasprava. Prema nekima to je grad Aberdeen u Škotskoj, prema drugima slavni pjesnik rođen je u Londonu. Unatoč velikoj slavi i naslovu koji je stekao kasnije u životu, Byron je odrastao u siromaštvu te je rođen s deformacijom stopala s kojom se morao nositi cijeli život.

S navršenih deset godina Byron nasljeđuje naslov svog prastrica te postaje Lord Byron. Školovao se na Cambridgeu, točnije pohađao je Trinity College gdje je zapao u velike dugove te je vodio buran ljubavni život, što sa ženama, što s muškarcima. 

Svoju prvu zbirku pjesama objavio je 1807. godine pod naslovom Hours of Idleness. Kritičari, osobito oni iz Škotske, nisu bili nakloni njegovoj poeziji. Kao odgovor na loše kritike, godine 1809. Byron izdaje drugu zbirku pjesama pod nazivom English Bards and Scotch Reviewers u kojoj napada stavove engleske literarne zajednice.

Godine 1809. Byron je diplomirao te nakon fakulteta odlazi u Portugal i na Bliski istok na dvije godine. Iskustva i doživljaji s putovanja inspirirali su njegovo djelo Putovanje Childea Harolda iz 1812. godine zbog kojeg postaje priznati pjesnik u Engleskoj. Byron je postao toliko omiljen i slavan da su se njegov stil pisanja, odijevanja i ukus počeli imitirati, a Byron je izjavio:

- I awoke one morning and found myself famous. -

Godine 1815. sklapa brak s Anne Isabelle Milbank te s njom dobiva kćer Augustu Adu. Ada je bila matematički genije te se smatra prvim računalnim programerom, zahvaljujući njezinom radom na uređaju za računanje Charlesa Babbagea.

Brak je brzo propao zbog skandala o incestu s njegovom sestrom Austom Leigh. Byrona su izopćili iz društva te je godine 1816. bio prisiljen otići iz Engleske. Odselio se u Ženevu gdje se ponovno oženio i imao još jednu kćer.

Byron zatim odlazi u Veneciju gdje vodi razvratan život te ulazi u novu vezu. Oduvijek je bio pobornik liberalnih stavova i nacionalne nezavisnosti pa se zbog toga pridružio grčkom ratu za neovisnost te umire nedugo zatim u 36. godini života, 19. travnja 1824. godine. 

Komentari na članak

Vezani članci

Ivan Goran Kovačić

Na današnji dan

Rođen tvorac stiha „Moje su oči zgasle na mome dlanu“

Na današnji dan rođen je Ivan Goran Kovačić, jedan od najpoznatijih autora suvremene socijalne literature. Smrt, tama, ali i ljubav prema rodnom kraju i prirodi te moral i intelekt samo su neki od motiva koji su obilježili njegov rad.

Emily Dickinson

Na današnji dan

Umrla Emily Dickinson, povučena pjesnikinja provokativnih stihova

Ekscentričnu i emocionalnu Emily Dickinson mnogi smatraju najboljom američkom pjesnikinjom.

https://pixabay.com/en/adult-blur-book-business-color-1850177/

NA DANAŠNJI DAN

O životu Augusta Cesarca povodom obljetnice njegova pogubljenja

Na današnji dan ubijen je August Cesarec, veliki hrvatski pjesnik i spisatelj koji se zalagao za radikalne promjene društva, a koji je bio dijelom mnogih revolucionarnih pokreta.

Kip na bostonskom trgu

Na današnji dan

Rođen otac moderne detektivske priče, autor "Crnog mačka" i "Gavrana"

Na današnji dan, 1809. u Bostonu je rođen pisac, pjesnik i književni kritičar Edgar Allan Poe. U dobi od dvije godine ostao je siroče te je brigu o njemu preuzeo bogati trgovac John Allan. Ali, očuhovo bogatstvo nije ga učinilo poznatim.

Charles Baudelaire

Na današnji dan

Uronjen u svijet hašiša i opijuma, Charles Baudelaire stvara pjesme o zlu i ljepoti, nasilju i nasladi

– Nije bio perverznjak, nije bio sotonist, već izmučen i nesretan, ali inteligentan i moralan čovjek.