Na današnji dan

Rođen Lord Byron, najslavniji engleski romantičar

Lord Byron

Prije 228 godina rođen je jedan od najpoznatijih pjesnika iz razdoblja romantizma - George Gordon Byron. Lord Byron proslavio se svojom zbirkom pjesama "Putovanje Childea Harolda".

Pjesnik iz razdoblja romantizma George Gordon Byron ili Lord Byron rođen je 22. siječnja 1788. godine u Velikoj Britaniji. Točno mjesto njegova rođenja predmet je brojnih rasprava. Prema nekima to je grad Aberdeen u Škotskoj, prema drugima slavni pjesnik rođen je u Londonu. Unatoč velikoj slavi i naslovu koji je stekao kasnije u životu, Byron je odrastao u siromaštvu te je rođen s deformacijom stopala s kojom se morao nositi cijeli život.

S navršenih deset godina Byron nasljeđuje naslov svog prastrica te postaje Lord Byron. Školovao se na Cambridgeu, točnije pohađao je Trinity College gdje je zapao u velike dugove te je vodio buran ljubavni život, što sa ženama, što s muškarcima. 

Svoju prvu zbirku pjesama objavio je 1807. godine pod naslovom Hours of Idleness. Kritičari, osobito oni iz Škotske, nisu bili nakloni njegovoj poeziji. Kao odgovor na loše kritike, godine 1809. Byron izdaje drugu zbirku pjesama pod nazivom English Bards and Scotch Reviewers u kojoj napada stavove engleske literarne zajednice.

Godine 1809. Byron je diplomirao te nakon fakulteta odlazi u Portugal i na Bliski istok na dvije godine. Iskustva i doživljaji s putovanja inspirirali su njegovo djelo Putovanje Childea Harolda iz 1812. godine zbog kojeg postaje priznati pjesnik u Engleskoj. Byron je postao toliko omiljen i slavan da su se njegov stil pisanja, odijevanja i ukus počeli imitirati, a Byron je izjavio:

- I awoke one morning and found myself famous. -

Godine 1815. sklapa brak s Anne Isabelle Milbank te s njom dobiva kćer Augustu Adu. Ada je bila matematički genije te se smatra prvim računalnim programerom, zahvaljujući njezinom radom na uređaju za računanje Charlesa Babbagea.

Brak je brzo propao zbog skandala o incestu s njegovom sestrom Austom Leigh. Byrona su izopćili iz društva te je godine 1816. bio prisiljen otići iz Engleske. Odselio se u Ženevu gdje se ponovno oženio i imao još jednu kćer.

Byron zatim odlazi u Veneciju gdje vodi razvratan život te ulazi u novu vezu. Oduvijek je bio pobornik liberalnih stavova i nacionalne nezavisnosti pa se zbog toga pridružio grčkom ratu za neovisnost te umire nedugo zatim u 36. godini života, 19. travnja 1824. godine. 

Komentari na članak

Vezani članci

Poezija

Preporuke poezije

Pjesme koje bi svaki student trebao pročitati

Za vas smo odabrali nekoliko pjesama hrvatskih i svjetskih autora koje su, prema našem mišljenju, više nego vrijedne čitanja. Mnoge ste od njih zasigurno već pročitali. Ipak, nije naodmet podsjetiti na njih.

Knjiga

Na današnji dan

Dan za slavljenje poezije – ljepote i ljubavi izražene stihom

Na Svjetski dan poezije promovira se čitanje, pisanje, objava i podučavanje poezije. Jednom kada shvatite bit i svrhu poezije, kada se uvjerite kakav dojam može ostaviti na vas, teško je ne zaljubiti se u stihove.

Jež

Na današnji dan

La Fontaine: Najpoznatiji europski basnopisac

Na današnji dan, umro je Jean de la Fontaine, najpoznatiji europski basnopisac.

Književna večer s Borbenom Vladovićem

Književni susreti

Književna večer s Borbenom Vladovićem, dobitnikom nagrade „Dragutin Tadijanović“

Pjesme dobitnika nagrade „Dragutin Tadijanović“ prevedene su na petnaestak jezika te su dijelom mnogih domaćih i stranih antologija.

Pablo Neruda

Na današnji dan

Rođen Pablo Neruda, jedan od najvećih svjetskih pjesnika ljubavne poezije

„Ove noći mogao bih napisati najtužnije stihove“, Pablo Neruda.