LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen legendarni glumac Robert De Niro

Na današnji je dan 1943. godine rođen jedan od najvećih glumaca u filmskoj povijesti – Robert De Niro.

Na današnji je dan 1943. godine rođen jedan od najvećih glumaca u filmskoj povijesti – Robert De Niro.

Robert De Niro rođen je 17. kolovoza 1943. u kvartu Manhattana Mala Italija. Tijekom svojih početaka, 60-ih se godina pojavljivaje u brodvejskim produkcijama i nezavisnim filmovima. Najveći uspjeh postigao je ulogom u filmu Mean Streets 1973. godine Ova je godina označila početak uspona slavnoga glumca te suradnju s redateljem Martinom Scorsesom.

Najpoznatiji je po ulozi u filmu Kum II, Taxi Driver The Deer Hunter, koji je baziran na događajima o ratu u Vijetnamu. Za ulogu mladog Vita Corleona u filmu Kum II osvojio je Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Nakon još dvije nominacije za najboljeg glumca za nagradu Oscar, De Niro je napokon osvojio zlatni kipić u toj kategoriji za ulogu boksača u filmu Raging Bull iz 1980. godine U filmu The Untouchables utjelovio je i gangstera Al Caponea, a film Awakenings1990. godine priskrbio mu je još jednu nominaciju za Oscara.

Za ovoga glumca mnogi kažu da je nemjerljivi velikan filmskog platna. Njegova predanost i posvećenost različitim ulogama često je nailazila na komentare javnosti. Koliko je De Niro išao daleko pri uživljavanju u uloge, svjedoči i zanimljiv podatak njegovog zubara. Naime, za ulogu u filmu  Cape Fear De Niro je zubaru platio 5000 dolara da mu zube napravi najgore što može kako bi odgovarali traženoj ulozi. Nakon snimanja filma, platio je još 20 000 dolara da ih zubar popravi na staro. 

Jedna od njegovih najpoznatijih izjava, ona You talking` to me? iz filma Taxi Driver zapravo je bila improvizacija. Iako je u originalnom scenariju za tu scenu bilo potrebno pogledati u retrovizor, De Niro je odlučio improvizirati izjavu što je kasnije polučilo ogroman uspjeh.

Da nije isključivo glumac za mafijaške uloge De Niro je dokazao filmovima In Wag the Dog, Analyze This i Meet the Parents, gdje se odlično snašao u komediji. godine 2008. ponovno je glumio s kolegom iz Kuma, Al Pacionom, u filmu Righteous Kill. Sukladno glumačkoj karijeri, De Niro se okušao i iza kamere. Njegov je debi bio film iz 1993. godine, A Bronx Tale, koji opisuje priču mladog dečka koji se našao razapet između svog oca, vozača autobusa, i lokalne mafije. Glumac i redatelj je 2001. godine osnovao TriBeCa Film Festival s ciljem pomoći kulturološkom i ekonomskom rastu nakon kobnog terorističkog napada na američke Blizance.

De Niro je i veliki obožavatelj Sarajevo Film Festivala. Na otvorenju ovogodišnjeg 22. Sarajevo Film Festivala predstavio je svoj kultni film Taxi Driver. Na festivalu mu je uručeno i Počasno srce Sarajeva za životno djelo.

FOTO: PINTEREST