LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Edo Murtić, velikan hrvatskoga apstraktnog slikarstva

Edo Murtić ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima, a osim slikanja radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike.

Edo Murtić ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima, a osim slikanja radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike.

Hrvatski slikar i grafičar Edo Murtić rođen je 4. svibnja 1921. godine u Velikoj Pisanici kraj Bjelovara. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Već 1935. godine imao je prvu samostalnu izložbu u Zagrebu, a 1939. godine upisuje Akademiju primijenjene umjetnosti. Od 1941. sudjeluje u Drugom svjetskom ratu, da bi se dvije godine kasnije uključio u pokret protiv fašista. 

Politički i socijalno angažiran, Murtić i tada za novine i radničke organizacije stvara ilustracije i plakate nadahnute gradskim motivima i radničkim predgrađima, iako su njegovi prvi radovi bili usmjereni na portrete, interijere i mrtvu prirodu. Kasnije, u razdoblju od 1944. do 1951, bio je nadahnut gradovima na obali, brodovima, lukama, te tada nastaje njegov Jadranski ciklus, kojeg je ovjekovječio u postimpresionističkom kolorizmu. Vjerojatno ključni trenutak Murtićeva života koji je uvelike utjecao na njegov daljnji rad, ali i na hrvatsko slikarstvo uopće, jest njegov boravak u SAD-u i Kanadi 1951. i 1952. godine Tamo se susreo s apstraktnim ekspresionizmom. Tijekom te dvije godine nastaje njegov ciklus Doživljaj Amerike u kojem je prikazao velegradske panorame u snažnoj kolorističkoj paleti koja ostaje prepoznatljivom i u njegovom budućem radu.

Djelo Ede Murtića u luku između kapele i arkada na Mirogoju, FOTO: Wikipedia

Tijekom osamdesetih godina 20. stoljeća, Murtić je međunarodno priznat kao jedan od vođa apstraktnih slikara socijalističkog svijeta. Te je godine proveo na jadranskoj obali gdje se vratio slikanju mediteranskog krajolika, da bi se tijekom ratnih godina posvetio temama rata, nasilja, boli i straha prikazanih  u tamnijoj paleti.

Edo Murtić umro je u Zagrebu 2. siječnja 2005. godine u dobi od 83 godine Ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima, a osim slikanja radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike. Bio je član HAZU-a od 1997. godine, a 2000. dobio je nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. godine 2010. osnovana je i Fundacija Murtić, koja je osigurala da njegova djela budu dostupna i nadolazećim generacijama.

FOTO: PINTEREST