Na današnji dan

Rođen David Hume, filozof koji je zagovarao empirizam i skepticizam

David Hume

Prije 305 godina rođen je David Hume, filozof poznat po zagovaranju skepticizma i empirizma. Osim djela o filozofiji, pisao je i o povijesti i ekonomiji te je bio cijenjen kao jedan od najboljih britanskih pisaca.

David Hume rođen je 7. svibnja 1711. godine u Edinburghu u Škotskoj. Bio je filozof, povjesničar i ekonomist osobito poznat po svojim filozofskim usmjerenjima empirizmu i skepticizmu. Smatrao je da je filozofija induktivna i eksperimentalna znanost o ljudskoj prirodi. Cilj mu je bio otkriti kako funkcionira mozak u smislu učenja i akumuliranja znanja. Zaključio je kako nijedna teorija o realnosti nije moguća, odnosno da iza iskustva ne postoji znanje ni o čemu.

Hume je počeo studirati na Sveučilištu u Edinburghu s dvanaest godina, no napustio ga je svega nekoliko godina kasnije. Studirao je pravo kojeg je smatrao neukusnim, a nakon studija počeo se zanimati za filozofiju i čitati filozofska djela. Stoga odlazi u Francusku gdje je učio te pisao knjigu A Treatise of Human Nature. U kasnijoj životnoj dobi osvrtao bi se na ovo djelo govoreći kako je djetinjasto i ističući da ne odražava njegove stavove. Zatim je napisao djelo Essays, Moral and Political koje je imalo većeg uspjeha od prethodnog.

Djelom An Enquiry Concerning Human Understanding Hume je pokušao objasniti osnovne principe ljudskog znanja, ali i iznio svoje viđenje morala gdje ističe empatiju i altruizam kao temeljne značajke svakog ljudskog bića. Krajem svog života za ovo djelo izjavio je:

— Od svih mojih djela ovo je nedvojbeno najbolje.

Ovakve izjave navode na zaključak da je svoju moralnu doktrinu smatrao svojim velikim postignućem te da nije bio skeptičan oko morala, nego oko previše teoretiziranja o njemu.

Osim o filozofiji pisao je i o povijesti te je izdao nekoliko povijesnih knjiga među kojima je i History of England. Također je napisao djelo Political Doscourses. Zbog ova dva djela postao je slavan te je nazivan najvećim piscem Britanije, a Rimokatolička Crkva uvrstila je sva njegova djela u Index Librorum Prohibitorum, odnosno na listu zabranjenih knjiga zbog njegova viđenja ljudske stvarnosti i otvorenog ateizma. Tako je u knjizi Dialoges Concerning Natural Religion opovrgnuo sve kozmološke i teološke argumente u prilog postojanja Boga. Čak je koncem života, teško bolestan, vodio živu raspravu o svom nevjerovanju u besmrtnost.

Humeova djela bila su cijenjena za vrijeme njegova života, ali i kasnije te je ostavio veliki trag na području književnosti, povijesti, ekonomije i filozofije, a umro je 25. kolovoza 1776. godine u Edinburghu.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Juran i Sofija

Na današnji dan

Praizvedba prve predstave na hrvatskom jeziku

Povijesna drama Ivana Kukuljevića Sakcinskog „Juran i Sofija" praizvedena je u Sisku 2. listopada 1839. godine i time se zapisala u povijest kao prva drama izvedena na hrvatskom jeziku i štokavskom narječju na pozornicama sjeverne Hrvatske.

Social networks icons

Početak, uspon, pad i odlazak u prošlost

Vijek trajanja društvenih mreža

CompuServe, AOL, SixDegrees... Jeste li čuli za ove društvene mreže?

Nordlingen

Lijepa naša civilizacijo!

Užasavajuća stvarnost nekih prošlih vremena

Srednjovjekovni su gradovi, osim vanjskih neprijatelja, najčešće strahovali od unutarnjih problema o kojima niste ništa znali - sve dok niste pročitali ovaj članak.

Google Doodle

Promjene loga najpoznatije svjetske tražilice

Sve inkarnacije Google Doodlea

Nacrtali su jednostavnu siluetu čovjeka, inače simbol spomenutog festivala, koju su postavili iza drugog slova ˝o˝ u nazivu tražilice, što je korisnicima bio simpatičan podsjetnik da su šefovi kompanije otišli ˝na izlet˝.

Route 66 – panorama

Na današnji dan

Legendarna američka cesta Route 66 odlazi u povijest

O kultnoj američkoj prometnici napisani su brojni romani, spjevane pjesme i snimljeni filmovi. Ako se uputite na putovanje „Glavnom ulicom Amerike“, doživjet ćete izravan susret s poviješću SAD-a i pustolovinu života.