LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Dante Alighieri

Današnji datum, 29. svibnja, smatra se datumom rođenja velikog talijanskog pjesnika, Dantea Alighierija.

Današnji datum, 29. svibnja, smatra se datumom rođenja velikog talijanskog pjesnika, Dantea Alighierija.

Na današnji dan, 28. svibnja 1265. godine, u Firenci je rođen talijanski pjesnik Dante Alighieri.

U djelu Paradiso sam je izjavio kako je rođen kada je sunce bilo u Blizancima, što ukazuje na datum između 18. svibnja i 17. lipnja.

Njegovo prvo pjesničko djelo jest Vita Nuova, odnosno Novi život. Djelo je nadahnuto ljubavlju prema Beatrice Portinari, koju je upoznao u ranoj mladosti. Ona je odigrala presudnu ulogu u njegovu životu i stvaralaštvu.

Pisao je u duhu firentinske pjesničke škole dolce stil novo (dražesni, ljupki, milozvučni novi stil) i u tom je stilu Beatrice idealizirana do nadzemaljskog simbola - blažen je onaj koji može posvjedočiti o njezinoj ljepoti, "Beato, o anima bella, chi te vede".
Djelo Novi život po svojoj je moralno-filozofskoj koncepciji i originalnoj konstrukciji bilo samo nagovještaj Dantea kao pjesničkog genija.

Dante je, ipak, najpoznatiji po svojoj Božanstvenoj komediji. Djelo koje je zamišljeno nakon Beatricine smrti, započeto je 1307. (neki smatraju 1313.) i dovršeno iste godine kada Dante umire, odnosno 1321. godine

Sastoji se od tri dijela: Pakao, Čistilište i Raj (tal. Inferno, Purgatorio, Paradiso), i obuhvaća stotinu pjevanja u rimovanim jedanaesteračkim tercinama.

U pratnji rimskog pjesnika Vergilija, Dante proučava misterij boli, govori o varljivosti zemaljske slave, proziva svoje političke protivnike i s izvanrednom sugestivnošću iznosi tragiku, prkos, strast i fantastiku. Gledajući u čistilištu put iskupljenika, oslobođenje čovjeka od materijalnih zavisnosti i mogućnost njegova usavršavanja, pjesnik otkriva Raj kao harmoniju, jedinstvo čovjeka i svemira, misterij one ljubavi koja "pokreće sunce i ostale zvijezde".

Dante je bio pisac i političar koji je ljudsko djelovanje sagledavao u sklopu nepromjenjivih etičkih zakona; izrazio je vrijeme u kojemu je živio i trajne ljudske dileme između dužnosti i osjećaja, misaonosti i akcije. Napravio je dubok utjecaj na europsku literaturu, a u djelima Marulića, Prešerna i mnogih drugih osjeća se neprekidna Danteova prisutnost.

Još neka njegova djela su O umijeću govorenja na pučkom jeziku (lat. De vulgari eloquentia), Gozba (tal. Convivio), Monarhija (lat. De Monarchia), O položaju i obliku vode i zemlje (lat. Quaestio de aqua et terra) i Rime (tal. Le Rime).

Dante Alighieri umro je u Ravenni, u noći s 13. na 14. rujna 1321. godine

FOTO: IZREKEIPOSLOVICE.COM