LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Antun Nemčić, hrvatski književnik

Na današnji dan 1813. godine rodio se Antun Nemčić, hrvatski književnik.

Na današnji dan 1813. godine rodio se Antun Nemčić, hrvatski književnik.

Antun Nemčić Gostovinski rođen je 14. siječnja 1813. u mađarskom mjestu Edde. Djetinstvo je proveo u Koprivnici i Ludbregu. Školovao se u Varaždinu, a potom u Zagrebu, gdje je studirao pravo i filozofiju. Bio je bilježnik Križevačke županije i sudac u Novom Marofu.

Rano se pridružio ilirskom pokretu, a u krugu iliraca prijateljevao je s Tomom Blažekom i Ljudevitom Gajem. U književni svijet ušao je poezijom, ne razlikujući se po tome od svojih suvremenika. Po stilu je romantičar, a pjesništvo mu se može okarakterizirati kao budničarsko i domoljubno.

Najznačajnije je Nemčićevo djelo putopisna zbirka „Putositnice", središnje prozno djelo hrvatskog romantizma i jedina knjiga objavljena za njegova života (1845. godine). Govori o piščevu doživljaju s putovanja od Ludbrega do sjeverne Italije.

„Putositnice" nisu neka vrsta nadomjeska današnje novinske reportaže. To je proza koja je ostvarila i svojevrsni autentični narativni izraz, nezavisan od samog sadržaja izvještavanja. U djelu nas ne zaokupljaju samo događaji, nego i način na koji su oni zabilježeni.

Putovanje, kazuje sam Nemčić, može se prispodobiti s polaskom zbirke od slika. Kao što čovjek u njoj mnogo puta uz raskričane slike hladno prolazi, dočim se k manje raskalašenomu gdjekojemu tvoru i nehotice natrag vraća, tako i putnik često pokraj raznih prizora stupa bez da mu se ovi u pameti ustanove, dočim možebiti manje znatna pojavljenja u sudjelovanju raznih okolnosti dušu mu zanesu. Što drugi možebiti ni napomenuo ne bi, to mi i nehotice iz uspomena u pero dolazi.

Umro je 5. rujna 1849. od kolere u Križevcima. godine 1851. njegov prijatelj Mirko Bogović izdaje „Pjesme Antuna Nemčića". Ostavio nam je i komediju „Kvas bez kruha, ili tko će biti veliki sudac" te nedovršeni roman „Udes ljudski". Sačuvana je njegova kuća u Koprivnici sa spomen-pločom, a u selu Starigrad kraj Koprivnice obilježena je i klijet gdje su u vinogradu nastale „Putositnice". Njegovo ime nosi jedna koprivnička osnovna škola.

FOTO: GKPZ.HR