Na današnji dan

Rođen Adam Sandler, poznati američki glumac i nagrađivani glazbenik

Adam Sandler

Na današnji se dan rodio Adam Sandler, poznati filmski glumac, komičar, scenarist i glazbenik. Najpoznatiji je po filmovima „Luda vjenčanja”, „Tata od formata” i „Zohan je zakon”, ali i po nekoliko nagrađenih glazbenih izdanja.

Adam Sandler rođen je 9. rujna 1966. godine u New Yorku kao jedno od četvero djece oca inženjera Stanleyja Sandlera i medicinske sestre Judy Sandler. U djetinjstvu je često ljetovao po kampovima diljem SAD-a, pa dogodovštine iz tog razdoblja prepričava u svojim komičarskim nastupima. Srednju je pak školu završio u New Hampshireu, a diplomirao na Sveučilištu u New Yorku 1988. godine Danas je poznati američki filmski glumac, komičar, scenarist i glazbenik, a neke od njegovih najuspješnijih uloga svakako su u filmovima Vodonoša, Luda vjenčanja i Tata od formata.

Karijera

Svoju karijeru Sandler započinje u američkoj emisiji naziva Saturday Night Live. Iako do tada nije razmišljao o tome da postane komičar, na bratov nagovor pristaje nastupiti u Boston Comedy Clubu. Komedijom se bavi do 1995. godine kada se odlučuje posvetiti glumačkoj karijeri. Iste godine glumi u filmu Billy Madison, i to odraslog dječaka koji ocu u inat ponavlja sve razrede. Nakon toga snima još nekoliko filmova kao što su Golfbrejker (1996. godine), Otporan na metke (1996. godine), Luda vjenčanja (s Drew Barrymore u glavnoj ulozi), Vodonoša (1998. godine), Tata od formata (1999. godine) i Mali Nicky (2000. godine).

2002. godine glumi u čak pet različitih filmskih žanrova, i to u filmovima Slučajni milijunaš, Pijani od ljubavi, Osam ludih noći, A Day with the Meatball i Zgodni komad. U romantičnoj komediji 50 prvih poljubaca 2004. godine ponovno se udružuje s glumicom Drew Barrymore. Osim u komedijama, svojim se glumačkim talentom iskazao u dramama Španjolski engleski, Zatvorski krug i Prazan grad za koje dobiva brojne pohvale. Jedna od najuspješnijih, a ujedno i pretposljednjih, njegovih komedija svakako je Zohan je zakon iz 2008. godine, kao i serija filmova Starci.

Izvor: Youtube
 
Od novijih je filmova potrebno istaknuti The Do-Over, Netflixovu komediju koju je 2016. godine snimio s Davidom Spadeom te Murder Mystery, kriminalistički film iz 2019. godine koji je snimio s Jennifer Aniston.

Osim glume, Sandler je snimio i nekoliko glazbenih albuma. Prvi mu je album pod nazivom They're All Gonna Laugh At You (1993. godine) bio nominiran za Grammyja, a potom slijede uspješnice What the Hell Happened to Me? (1996. godine), What's your name? (1997. godine), Stan i Judy's Kid (1999. godine) i Shhh ... Don't Tell (2004. godine). U svijet stand-upa vraća se 2018. godine s Netflixovim specijalom pod nazivom 100% Fresh u kojemu promišlja o obiteljskom i maloljetničkom životu.

Privatni život

U lipnju 2003. godine oženio je glumicu Jackie Titone s kojom ima dvije kćeri, Sadie (rođenu 2006. godine) i Sunny (rođenu 2008. godine).

Komentari na članak

Vezani članci

Filmska kamera

Studentski.hr preporučuje

Filmski klasici koje vrijedi pogledati

Studentski.hr za vas je odabrao 15 starih filmova koje vrijedi pogledati. Nudimo vam razne žanrove, od komedije i romantike, preko kriminalističkih, do trilera i horora.

Friends

Devedesete su bile godine

10 „sitcoma” koji su nam obilježili djetinjstvo

Zbog svoje minutaže, sitcomovi su savršeni za pauzu od rada, učenja ili naprosto života. Iako Marjan Ban tvrdi da su osamdesete bile godine, mi tvrdimo da su to ipak devedesete. Izdvojili smo nama omiljenih deset sitcomova koji su obilježili 90-e.

Them Moose Rush

Intervju s Them Moose Rush

''Inspiracija dolazi iz potrebe za napretkom i željom za istraživanjem zvuka i izvora kreativnosti''

Them Moose Rush su rock trio koji sve više osvaja publiku, a možda će i vas osvojiti svojim nastupom 6. siječnja u Vintage Industrial Baru.

Film

Natječaj

ZagrebDox traži filmofile volontere

Ako želite doprinijeti 14. izdanju festivala ZagrebDox, gledati sjajne dokumentarce i uživati u festivalskoj atmosferi, prijavite se za volontiranje do 4. veljače.

Škola Dr. Ante Peterlić

Izvanistitucionalni obrazovni program

Bliži se novo izdanje prestižnog projekta medijskog opismenjavanja – Škola Dr. Ante Peterlić

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja je prema Vijeću Europe jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj, slavi svoj 20. rođendan, i to od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu.