Na današnji dan

Riješen misterij pojave izvanzemaljaca u Roswellu

Slučaj Roswell

Prije 19 godina američke zrakoplovne snage objavile su izvješće kojim opovrgavaju bilo kakvu vezu između Roswella i izvanzemaljskog života. Unatoč tome, Roswell je i danas predmet mnogih teorija zavjera i poznato turističko odredište za sve koji vjeruju u NLO-e.

Američke zrakoplovne snage 24. lipnja 1997. godine službeno su objavile dokument, odnosno izvješće od 231 stranice, u kojem opovrgavaju tvrdnje da se izvanzemaljska letjelica srušila u Roswellu gotovo točno pedeset godina ranije.

Interes javnosti za neidentificirane leteće objekte, NLO-e, počeo je rasti četrdesetih godina prošlog stoljeća. To je bilo vrijeme razvoja svemirskih putovanja i početak atomskog doba, zbog čega su mnogi Amerikanci počeli obraćati pozornost na nebo i svemir. Grad Roswell nalazi se blizu rijeke Pecos u južnoistočnom dijelu Novog Meksika, a magnet za one koji vjeruju u NLO-e postao je 1947. godine zbog neobičnih događaja koji su se zbili u ranom srpnju.

Naime, nadzornik ranča W. W. Brazel našao je čudan, svjetlucavi materijal razasut na dijelu njegove zemlje. Predao je materijal šerifu koji ga je pak predao nadležnima u obližnjoj Air Force bazi, a Air Force je 8. srpnja objavio da su našli ostatke letećeg tanjura. Lokalne novine stavile su ovu priču na naslovnice, čime je Roswell postao poznat diljem svijeta.

Air Force je ubrzo povukao svoju teoriju o letećem tanjuru te su izjavili da su ostaci zapravo pripadali meteorološkom balonu. Interes javnosti za slučaj Roswell polako je jenjavao sljedećih godina sve do kasnih sedamdesetih godina, kad su se počele javljati ideje da je vojska izmislila priču o meteorološkom balonu kako bi zataškala istinu. Oni koji vjeruju u NLO-e izjavili su da je vojska zapravo našla nekoliko tijela izvanzemaljaca u ostacima letjelice te da ih je pohranila u misteriozno područje 51 u Nevadi.

U cilju razuvjeravanja javnosti, Air Force je 1994. godine objavio izvješće od 1000 stranica u kojem opisuje da je srušeni objekt meteorološki balon za velike visine pušten iz obližnje baze za testiranje raketa. Eksperiment je bio tajan jer je njegov pravi cilj bio promatranje atmosfere u cilju detektiranja sovjetskih nuklearnih testiranja.

Zatim su 1997. godine objavili još jedan dokument na istu temu pod nazivom Izvješće Roswell slučaj riješen. U dokumentu je navedeno da nema nikakvih dokaza da je srušena letjelica bila izvanzemaljska i da je pronađen neki oblik života. Objavljeno je i da tijela koja su pronađena nisu bila izvanzemaljska, već su to bile lutke koje su se koristile u testiranjima padobrana u tom području.

Unatoč svim izvješćima koji opovrgavaju bilo kakvu vezu Roswella s izvanzemaljcima, Roswell je i danas poznato turističko odredište, domaćin godišnjeg NLO festivala i mjesto gdje se nalazi Međunarodni NLO muzej i istraživački centar. 

Komentari na članak

Vezani članci

FOTO: imgur

Europljani žive dulje od svjetskoga prosjeka

Dugovječni Europljani nisu nužno i zdraviji

Najnoviji podatci Europske komisije i OECD-a tvrde kako Europljani žive dulje od svjetskoga prosjeka. No, to nužno ne znači da su stanovnici zdravi jer velik postotak starijih osoba boluje od kroničnih bolesti.

AZVO

Agencija za znanost i visoko obrazovanje

AZVO objavio godišnje izvješće za 2014. i plan aktivnosti za 2015. godinu

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), objavila je u ponedjeljak, 27. travnja, Godišnje izvješće za 2014. godinu i Plan aktivnosti za 2015. godinu.

Osnovana NASA

Na današnji dan

Osnovana NASA, agencija koja je poslala čovjeka na Mjesec

Prije 58 godina osnovana je NASA, građanska agencija čija je uloga upravljanje američkih aktivnosti u svemiru i koja je imala veliku ulogu u svemirskoj utrci između SAD-a i Sovjetskog Saveza.

Bruce Springsteen

Na današnji dan

VIDEO: Bruce Springsteen pokorio glazbene ljestvice i osvojio srca obožavatelja

Na današnji je dan „novi Dylan“ konačno publici dao do znanja da neće još zadugo biti nepoznato lice. Godine 1975. počinje njegov uspon na američkim, ali i svjetskim glazbenim ljestvicama.

foto

Rezultati najnovijih istraživanja u Velikoj Britaniji

Samo jedna četvrtina studenata otplatit će studentske kredite

Sinonim za obrazovanje u Velikoj Britaniji često su studentski zajmovi koje tamošnji studenti dobivaju kako bi pokrili sve studentske troškove. Najnovija istraživanja pokazuju kako postojeći sustav zajmova nije održiv, a zbog promjena koje su uslijedile nakon reforme 2012. godine očekuje se da čak 3/4 studenata nikada neće otplatiti svoje dugove do kraja.