Na današnji dan

Republika Hrvatska međunarodno priznata

https://pixabay.com/p-727117/?no_redirect

Prije točno 25 godina Hrvatsku su međunarodno priznale sve članice tadašnje Europske zajednice te time potvrdile njezinu samostalnost i suverenost.

Na današnji je dan, 15. siječnja, prije točno 25 godina, Republika Hrvatska međunarodno priznata. Toga su je dana priznale sve članice tadašnje Europske zajednice (EZ) kao suverenu i samostalnu državu: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Istog su je dana priznale i Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska, koje nisu bile članice EZ-a.

Ipak, to nisu bile prve zemlje koje su potvrdile hrvatsku suverenost i samostalnost. Prve su bile Slovenija, Litva, Ukrajina i Letonija. One su je priznale u periodu od 26. lipnja do 14. prosinca 1991., no tada ni one same nisu bile međunarodno priznate. Prva međunarodno priznata zemlja koja je priznala Hrvatsku bila je Island, 19. prosinca 1991. godine Ostale priznate države koje su prethodile međunarodnom priznanju bile su Estonija (31. prosinca 1991.), Sveta Stolica (13. siječnja 1992.) i San Marino (14. siječnja 1992.).

Međunarodnom priznanju prethodilo je donošenje brojnih ključnih odluka, koje su se zbivale tijekom 1991.:

  • 25. lipnja Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske,
  • 8. listopada Odluka o raskidanju državnopravnih veza Republike Hrvatske sa SFRJ,
  • 22. prosinca Ustav Republike Hrvatske (tzv. Božićni ustav).

Nakon službenog međunarodnog priznanja uslijedila su priznanja brojnih drugih država (Argentine, Turske, Ruske Federacije, Irana, Japana, SAD-a, Kine, Indije, Indonezije) te su se počela osnivati hrvatska veleposlanstva u inozemstvu. I prije odluke Hrvatska je imala svoja predstavništva u nekim europskim i svjetskim gradovima, na temelju odluke hrvatskog predsjednika, kako bi promicala interese RH-e te uspostavljala i učvršćivala njezin suverenitet.

Po međunarodnom je priznanju uslijedilo donošenje Ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, 19. svibnja, a potom i primanje u Ujedinjene narode kao kruna međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, 22. svibnja.

Od tada do danas Hrvatska održava diplomatske odnose s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta. Aktivna je članica mnogih europskih i svjetskih tijela, inicijativa i procesa. Od 6. studenog 1996. članica je u Vijeću Europe, 1. travnja 2009. (nije bila šala) primljena je u NATO savez, a 1. srpnja 2013. postala je (28.) članica Europske unije.

Međunarodno je priznanje Hrvatskoj donijelo brojne pozitivne promjene – otvorilo ju je prema Europi i svijetu, dobila je priznanje kao žrtva ratne agresije, potvrđena je njezina samostalnost i suverenost.

Komentari na članak

Vezani članci

Monika Seleš

Na današnji dan

Monika Seleš osvajanjem Australian Opena pobijedila strah od izlaska na teren

U duhu priče sa sretnim završetkom naše Mirjane Lučić-Baroni donosimo vam još jednu sličnu. Ona nas vraća dvadesetak godina unatrag, također na australske teniske terene.

EU

Ciklus debata

„Ja EUropljanin?“ postavlja pitanje mogu li hrvatski studenti širiti europski identitet

Neprestani rast euroskepticizma uzorkovan rastućim problemom nesrazmjera između bogatih i siromašnih zemalja članica EU-a ukazao je na potrebu za poticanjem otvorenog dijaloga o europeizaciji Hrvatske. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu s tim je ciljem organizirao prvu debatu pod nazivom „Ja Europljanin?“ koja će se održati 13. prosinca u Stablu znanja.

Eugene Delacroix

Na današnji dan

Padom Bastille započela je Francuska revolucija

"Liberté, égalité, fraternité" riječi su koje nas podsjećaju na Francusku revoluciju koja je počela na današnji dan prije 228 godina kada je nezadovoljan narod osvojio zloglasni zatvor Bastilleu.

Hrvoje Ivančić Zaatar

Moji studentski dani – Hrvoje Ivančić

"Kočilo me je jedino to što se nikad nisam svrstavao u klanove i podilazio nadređenima"

Svi su jednom bili tu gdje smo mi sad. I preživjeli su, a kako im je bilo, što ih je brinulo, gdje se izlazilo i s kim se pilo otkrivamo u studentskim danima slavnih. Svoje studentske dane s nama je odlučio podijeliti hrvatski putopisac, povjesničar i novinar Hrvoje Ivančić.

Kampus

Još jedno vrijedno priznanje kvalitete

Splitsko sveučilište proglašeno jednim od najboljih u konkurenciji od 13 država članica EU-a, a najboljim u cijeloj regiji

Zauzevši visoko osmo mjesto na ljestvici najboljih sveučilišta u konkurenciji od 13 zemalja članica EU-a, splitsko je sveučilište još jednom nagrađeno velikim međunarodnim priznanjem. Nastavak je to niza uspjeha i hvalevrijednih priznanja kojima druga najveća akademska institucija u državi nastavlja potvrđivati svoj status vodećeg sveučilišta u ovom dijelu Europe.