Na današnji dan

Republika Hrvatska međunarodno priznata

https://pixabay.com/p-727117/?no_redirect

Prije točno 25 godina Hrvatsku su međunarodno priznale sve članice tadašnje Europske zajednice te time potvrdile njezinu samostalnost i suverenost.

Na današnji je dan, 15. siječnja, prije točno 25 godina, Republika Hrvatska međunarodno priznata. Toga su je dana priznale sve članice tadašnje Europske zajednice (EZ) kao suverenu i samostalnu državu: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Istog su je dana priznale i Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska, koje nisu bile članice EZ-a.

Ipak, to nisu bile prve zemlje koje su potvrdile hrvatsku suverenost i samostalnost. Prve su bile Slovenija, Litva, Ukrajina i Letonija. One su je priznale u periodu od 26. lipnja do 14. prosinca 1991., no tada ni one same nisu bile međunarodno priznate. Prva međunarodno priznata zemlja koja je priznala Hrvatsku bila je Island, 19. prosinca 1991. godine Ostale priznate države koje su prethodile međunarodnom priznanju bile su Estonija (31. prosinca 1991.), Sveta Stolica (13. siječnja 1992.) i San Marino (14. siječnja 1992.).

Međunarodnom priznanju prethodilo je donošenje brojnih ključnih odluka, koje su se zbivale tijekom 1991.:

  • 25. lipnja Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske,
  • 8. listopada Odluka o raskidanju državnopravnih veza Republike Hrvatske sa SFRJ,
  • 22. prosinca Ustav Republike Hrvatske (tzv. Božićni ustav).

Nakon službenog međunarodnog priznanja uslijedila su priznanja brojnih drugih država (Argentine, Turske, Ruske Federacije, Irana, Japana, SAD-a, Kine, Indije, Indonezije) te su se počela osnivati hrvatska veleposlanstva u inozemstvu. I prije odluke Hrvatska je imala svoja predstavništva u nekim europskim i svjetskim gradovima, na temelju odluke hrvatskog predsjednika, kako bi promicala interese RH-e te uspostavljala i učvršćivala njezin suverenitet.

Po međunarodnom je priznanju uslijedilo donošenje Ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, 19. svibnja, a potom i primanje u Ujedinjene narode kao kruna međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, 22. svibnja.

Od tada do danas Hrvatska održava diplomatske odnose s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta. Aktivna je članica mnogih europskih i svjetskih tijela, inicijativa i procesa. Od 6. studenog 1996. članica je u Vijeću Europe, 1. travnja 2009. (nije bila šala) primljena je u NATO savez, a 1. srpnja 2013. postala je (28.) članica Europske unije.

Međunarodno je priznanje Hrvatskoj donijelo brojne pozitivne promjene – otvorilo ju je prema Europi i svijetu, dobila je priznanje kao žrtva ratne agresije, potvrđena je njezina samostalnost i suverenost.

Komentari na članak

Vezani članci

fr

Na današnji dan

Umro France Prešern, pjesnik koji je izveo Sloveniju na svjetlo

Mjesec u kojem Slovenija slavi Franca Prešerna

Knjige

PROBLEM KVALITETE HRVATSKOG OBRAZOVNOG SUSTAVA

Koliko zapravo (ne) znamo?

Područje u kojem hrvatski obrazovni sustav najviše podbacuje je matematika. Istraživanje je provedeno na kvaliteti obrazovanja petnaestogodišnjih učenika, a činjenica da čak 33,2 % učenika podbacuje u ovom području otvara pitanje (ne)kvalitete edukacijskog sustava. Europski prosjek iznosi 22% pa bismo se trebali zapitati zašto su naši učenici toliko lošiji od europskih.

EU

Projekt Europske komisije za istraživače i znanstvenike

EUREXESS Roadshow 12. listopada dolazi u Split

Riječ je o projektu kojem je cilj potaknuti studente i mlade istraživače na mobilnost te im predstaviti mogućnost razvoja karijere na nekom od prestižnih sveučilišta i istraživačkih centara diljem Europe.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Na današnji dan

120. godišnjica otvorenja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu

Povodom današnjeg dana možete besplatno posjetiti izložbu o povijesti kazališne zgrade te pogledati predstavu „Vučjak“ Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.

Kosi toranj u Pisi

Na današnji dan

Kosi toranj u Pisi otvoren za javnost

Ako još niste posjetili Kosi toranj u Pisi i snimili fotografiju na kojoj ga podupirete da se ne sruši, imate vremena, stručnjaci tvrde da je toranj siguran još najmanje tri stoljeća.