LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prvo pojavljivanje slavnog mornara Popeya

Na današnji dan, mornar Popey postao je dio tada slavnog stripa, Thimble Theatre. U članku saznajete zanimljivosti vezane za slavnog crtanog junaka.

Na današnji dan, mornar Popey postao je dio tada slavnog stripa, Thimble Theatre. U članku saznajete zanimljivosti vezane za slavnog crtanog junaka.

Na današnji dan, 17.siječnja 1929. godine, u stripu Thimble Theatre prvi se put pojavljuje mornar Popey.

Autor stripa, čovjek iz čijeg su pera izašla mnoga poznata lica stripova, Elzie Segar, Popeya je prikazao kao 34-godišnjeg, jednookog mornara s čudnim držanjem. Popey je u početku bio jedan od sporednih likova u stripu. Kasnije je taj simpatičan i ne tako mudar mornar zaslužio glavnu ulogu u stripu te je i strip nosio njegovo ime.

Vrhunac slave, Popey je doživio 1933. godine kada se počinje prikazivati na televiziji kao crtić.

Ako je Popey jedan od crtanih likova iz vašeg djetinjstva, neke od sljedećih činjenica sigurno će vas zanimati.

Kada se počeo prikazivati kao crtić, Popey je u Texasu bio toliko popularan, da je čak dobio kip sa svojim likom. Tako je postao prvi crtani lik u povijesti kojem je podignut kip.

Čovjek koji je sinkronizirao Popeya, Jack Mercer, bio je jako duhovit. Većina najsmješnijih viceva nisu bili u orginalnom scenariju, već su rezultat Mercerove improvizacije.

Svoju nadnaravnu snagu, Popey je dobio svaki put kad je pojeo špinat marke Whiffle Hen. Za vrijeme prikazivanja crtića, prodaja špinata porasla je 33%. Špinat se za to vrijeme “ugurao” na treće mjesto najdraže dječje hrane, nakon purice i sladoleda. Rijetke su epizode u kojima Popey ne jede špinat, a prvi ga je put probao kad je bio pretučen i bačen u polje špinata.

Njegov najveći suparnik je Bluto s kojim se Popey u svakoj epozodi nadmeće za naklonost Olive, Popeyeve djevojke. Zanimljivo je da su na početku gotovo svake epizode Popey i Bluto prijatelji, no stvar se uvijek zakomplicira kada Bluto odluči oteti Olivu. Iako se uporno bori za njezinu naklonost, Popeya Oliva često vrijeđa i udara, ne pokazujući interes za njega.

Za vrijeme rata, Popey je promijenio svoju odjeću. Tada je nosio posve bijelu uniformu, kao i pripadnici američke mornarice.

Neki su dijelovi crtića često bili zabranjeni zbog rasističkih šala na račun Japanaca i Afroamerikanaca.

Kako biste se prisjetili kako je počela televizijska Popeyeva priča, na linku možete pogledati prvu  epozodu Popeya.

FOTO: FLICKR/ THE HOLDING COAT