Na današnji dan

Prošlo je 78 godina od japanskoga zračnog napada na Pearl Harbor

https://www.britannica.com/event/Pearl-Harbor-attack

Dana 7. prosinca 1941. dogodio se japanski zračni napad na Pearl Harbor, na Havajima, koji je definitivno odredio Rooseveltovu odluku da uvede Sjedinjene Američke Države u Drugi svjetski rat.

Japanski zračni i pomorski napad na američku luku Pearl Harbor dogodio se 7. prosinca 1941. u jutarnjim satima dok je Drugi svjetski rat razarao svijet. Odnosi SAD-a i Carskoga Japana otprije su bili loši. Japan je 30-ih godina 20. stoljeća počeo dijeliti Kinu prema vlastitim željama bez odobravanja SAD-a, a SAD je Japancima odlučio nametnuti embargo na uvoz goriva kada su japanske trupe zauzele francusku Indokinu.

Ranije trzavice između Japana i SAD-a kulminirale su u prosincu 1941, kada je Japan napao Pearl Harbor na Havajima pod zapovjedništvom I. Yamamotoa. Na ovome je području SAD postavio 70 ratnih američkih brodova, ali niti jedan nosač zrakoplova, čineći iznenadni zračni napad pogodnijim za Japan. Ovaj se napad često smatra prvom pomorskom bitkom u kojoj su nosači aviona zamijenili bojne brodove.

Japanski napad odvio se u dva vala s ukupno 354 zrakoplova. Američka materijalna šteta ogledala se kroz osam bojnih brodova, 3 lake krstarice, 3 razarača, 4 manja broda i 230 zrakoplova. Poginulo je 3681 s američke i 100 vojnika s japanske strane. Ovaj je napad označio konačan ulazak SAD-a u Drugi svjetski rat pod predsjedništvom F. D. Roosevelta. Tri se dana kasnije i Japan pridružio ratu, ali na strani Njemačke i Italije. 

Zbog velike pobjede na Havajima Japan je zadobio višemjesečnu prevlast na Pacifiku. Ta je sreća bila vrlo kratkoga vijeka jer je Amerika kao probuđeni div na kraju rata ipak pronašla način za osvetu, bacanjem atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

Komentari na članak

Vezani članci

Pravni fakultet/Sveučilište

Na današnji dan

Dan Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj dan (Dies Academicus).

EU-Japan Centre

Program Vulcanus in Japan

Odradi stručnu praksu u Japanu uz financijsku potporu EU!

Do 20. siječnja 2016. primaju se prijave za program „Vulcanus in Japan” koji studentima iz zemalja članica EU-a omogućava odrađivanje stručne prakse u nekom od vodećih japanskih poduzeća.

Američka sveučilišta na FOI-ju

Edukativni susret

U partnerstvu s odabranim američkim sveučilištima održan 8. studentski simpozij na FOI-ju, idući u SAD-u

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike bio je domaćin odabranim američkim sveučilištima, studentima, nastavnicima i drugim zainteresiranima koji su pristigli na studentski simpozij. Njegov je drugi dio planiran najesen, a održat će se u SAD-u.

Cook na Havajima

Na današnji dan

James Cook otkrio Havaje

James Cook prvi je poznati Europljanin koji je stigao na Havaje.

Religija

Istraživanje instituta PEW o religijskim trendovima

Dominantne svjetske religije 2050. godine bit će...

Istraživanje Pew instituta pokazuje zaimljive trendove vezane uz dinamiku populacije dominantnih svjetskih religija.