Na današnji dan

Prisjećamo se prve automobilske utrke u Americi 1895.

Prva automobilska utrka u Americi, https://www.google.com/search?q=first+car+race+organised+in+usa+1895&rlz=1C1CHZL_hrHR820HR820&sxsrf=ACYBGNR9ueh2mCB39HcO7nA4Or0TRLvxIg:1574804079861&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjdjJWu6ojmAhVnlosKHbYcDOYQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1366&bih=657#imgrc=HrvbPpciel0p-M:

Prva automobilska utrka u Americi dogodila se na današnji dan 1895. godine. Braća Duryea su dizajnirali auto za utrku te je Frank Duryea sudjelovao u utrci vozeći spomenuti auto i pobijedio pri brzini od otprilike 8km/h.

Automobilske utrke danas su jedan od najskupljih sportova, ujedno i jedan od najuzbudljivijih za gledanje. Kada se gleda kraj 19. stoljeća, teško je zamisliti da tamo netko vozi utrke u posebno napravljenome autu. No, ipak je tako bilo. Henry Ford, iako najpoznatiji američki proizvođač automobila, nije sastavio i prvi američki auto. Naime, to su bili ne tako poznata braća Duryea, točnije Charles i Frank Duryea u 1893. godini.

Dakle, godina je 1895. te se na današnji dan prije točno 124 godine organizirala prva automobilska utrka u Americi. Organizirao ju je H. H. Koolsat, jedan od glavnih urednika u novinama. Ideju je dobio nakon što je vidio prvu utrku održanu na svijetu na relaciji Paris – Bordeux i natrag. Utrka je tako simbolično dobila ime Chicago Times – Herald utrka.

Nakraju je od svih prijavljenih natjecanju pristupilo 6 motornih vozila. Kako je navedeno, pobijedio je američki automobil, no drugo i treće mjesto bilo je rezervirano za Mercedes-Benz.  

Komentari na članak

Vezani članci

Utrka

„Trčimo za dijete 31" - tvojih 5 za njihov svijet

Humanitarnom utrkom do prehrane najpotrebnijima

Hrvatska udruga „Marijini obroci“ organizira humanitarnu utrku pod nazivom „Trčimo za dijete 31” koja će se održati na Maksimiru 31. svibnja u 12 sati.

Croatian Drift Challenge

CROATIAN DRIFT CHALLENGE Rd.1

Croatian Drift Challenge ide u novu sezonu

11. svibnja na ORYX Centru za sigurnu vožnju u Mičevcu održava se prva utrka sezone Croatian Drift Challengea na kojoj vas očekuje puno zabave: Drift taxi, RC DRIFT, nagradne igra za posjetitelje, show off, top 16 Twin drift, street style "Prijatelj na²".

https://pixabay.com/illustrations/volunteer-hands-help-colors-2055010/

Stjecanje novih iskustava

Osnovana volonterska mreža Sveučilišta u Rijeci; trenutno nudi angažman u najmnogobrojnijoj utrci u RH

Studentima se u sklopu volonterske mreže nudi prilika za angažiranjem u realizaciji projekta Homo si teć, najmnogobrojnije utrke u Hrvatskoj. Termini za volontiranje su 6, 12, 13, i 14. travnja.

Bic

Slavonska biciklijada

Biciklisti ponovno na ruti Mali Pariz – Klakar

S ciljem promocije kontinentalnoga dijela Hrvatske, u Slavonskom Brodu održava se biciklijada Mali Pariz – Klakar na ruti od 26 kilometara. Osim vožnje, sudionike očekuju odmor i uživanje u slavonskim delicijama, kao i u slavonskoj glazbi.

trčanje

Utrka Zagreb Trail

Pridružite se Pokretu za radost!

Natjecanje uključuje četiri staze raznolike zahtjevnosti i duljine, a cilj mu je promoviranje aktivnog stila života uz vježbanje i rekreaciju na otvorenom.