Na današnji dan

Prije točno 249 godina James Cook otkrio Australiju

https://www.flickr.com/photos/30593522@N05/6964935493

Na današnji je dan engleski istraživač James Cook otkrio Australiju, a njegovim otkrićima omogućena je izrada točne karte Pacifika.

James Cook rođen je 1728. godine u Yorkshireu u Engleskoj. Njegov je otac bio poljoprivrednik, čime se i on bavio sve dok mu jedan brodovlasnik iz obližnjeg sela pored mora nije pružio priliku šegrtovati kada mu je bilo samo osamnaest godina. Uskoro se pridružio britanskoj mornarici te je s 29 godina promaknut u brodskog zapovjednika, a tijekom Sedmogodišnjeg je rata zapovijedao zarobljenim brodom. Prvu znanstvenu ekspediciju predvodio je 1768. godine  

Na današnji je dan, 19. travnja 1770. godine, otkrio Australiju tako što je svojim brodom HMB Endeavour doplovio do Velikog koraljnog grebena i ucrtao ga na karti unatoč tome što se to područje smatra jednim od najopasnijih područja za navigaciju na svijetu. Uskoro je doplovio i do Novoga Zelanda te i njega zabilježio na karti. Prije ovoga otkrića kartografi su na kartama ucrtavali potencijalni kontinent Terru Australis čije je postojanje Cook opovrgnuo.

Cook je izabran i za istraživanje Antarktika te je na tome putovanju zabilježio Tongu, Uskršnji otok, Novu Kaledoniju, otoke South Sandwich i južnu Gruziju. Zbog njegovih je otkrića omogućena izrada točne karte Pacifika, a mnogi smatraju kako je upravo on najviše zaslužan za stvaranje karte svijeta. Tijekom svojih je putovanja patio od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina, a preminuo je u bitci s otočanima na Havajima 1779. godine.

Komentari na članak

Vezani članci

Andy Warhol

Na današnji dan

Umro „otac pop-arta"

"An artist is somebody who produces things that people don't need to have." - Andy Warhol

australci prosvjeduju

Klimatske promjene

Australci prosvjedovali zabivši glave u pijesak

 Ovaj tjedan u Brisbanu u Australiji održavao se G20 sumit, sastanak dvadeset najmoćnijih zemalja svijeta. Usprkos najavama, čelnici država nisu razgovarali o klimatskim promjenama i problemima koje one donose, što je izazvalo nesvakidašnju reakciju Australaca, piše The Independent. 

papa

Rođen prvi poljski papa Karol Wojtyla

Rođenje pape Ivana Pavla II.

"Svaka vjernost treba proći kroz najzahtjevniju kušnju, kušnju postojanosti."

figure orašara

Na današnji dan

Prisjećamo se izvedbe Orašara od prije 126 godina

18. prosinca 1892. balet Orašar doživio je svoju prvu izvedbu te je u međuvremenu, zahvaljujući mnogim generacijama koje su odrasle uz njega, izrastao u danas najizvođeniji balet diljem svijeta.

Charlie and the Chocolate Factory

Na današnji dan

Rođen tvorac Gobblefunk jezika

Često za književnike i pjesnike kažu da su puki sanjari koji žive unutar svoga svijeta, ponekad i buntovnici, uvijek kreativni i spremni za pisanje. Za Dahla se, s obzirom na njegova djela i izmišljene riječi, to sa sigurnošću može tvrditi.