Na današnji dan

Prije točno 249 godina James Cook otkrio Australiju

https://www.flickr.com/photos/30593522@N05/6964935493

Na današnji je dan engleski istraživač James Cook otkrio Australiju, a njegovim otkrićima omogućena je izrada točne karte Pacifika.

James Cook rođen je 1728. godine u Yorkshireu u Engleskoj. Njegov je otac bio poljoprivrednik, čime se i on bavio sve dok mu jedan brodovlasnik iz obližnjeg sela pored mora nije pružio priliku šegrtovati kada mu je bilo samo osamnaest godina. Uskoro se pridružio britanskoj mornarici te je s 29 godina promaknut u brodskog zapovjednika, a tijekom Sedmogodišnjeg je rata zapovijedao zarobljenim brodom. Prvu znanstvenu ekspediciju predvodio je 1768. godine  

Na današnji je dan, 19. travnja 1770. godine, otkrio Australiju tako što je svojim brodom HMB Endeavour doplovio do Velikog koraljnog grebena i ucrtao ga na karti unatoč tome što se to područje smatra jednim od najopasnijih područja za navigaciju na svijetu. Uskoro je doplovio i do Novoga Zelanda te i njega zabilježio na karti. Prije ovoga otkrića kartografi su na kartama ucrtavali potencijalni kontinent Terru Australis čije je postojanje Cook opovrgnuo.

Cook je izabran i za istraživanje Antarktika te je na tome putovanju zabilježio Tongu, Uskršnji otok, Novu Kaledoniju, otoke South Sandwich i južnu Gruziju. Zbog njegovih je otkrića omogućena izrada točne karte Pacifika, a mnogi smatraju kako je upravo on najviše zaslužan za stvaranje karte svijeta. Tijekom svojih je putovanja patio od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina, a preminuo je u bitci s otočanima na Havajima 1779. godine.

Komentari na članak

Vezani članci

Trčanje s preponama

Prevare u atletici

Otkriveni podaci IAAF-a o dopingiranim atletičarima

Sumnjive rezultate krvnih nalaza ima preko 800 atletičara u razdoblju od 2001. do 2012. godine.

BBC

Na današnji dan

„Ja sam Malala, djevojka koju su talibani htjeli ubiti”

Prije šest godina Malala Yousafzai usprotivila se talibanima u Pakistanu i zahtijevala da djevojke imaju pravo na obrazovanje. Godine 2012. upucana je u glavu, ali je preživjela i primila Nobelovu nagradu za mir.

pilula

Na današnji dan

Kontracepcijske pilule prvi put odobrene za korištenje

Pilula koja već dugi niz godina uzrokuje različita razilaženja u stavovima ljudi, liječnika i crkve prvi je put odobrena upravo na današnji dan.

Mapa magičnih škola

Za fanove magije i Harry Pottera

J.K. Rowling otkriva nove škole za čarobnjake i vještice

Ako vam još nije stiglo pismo iz Howartsa, razmislite o prijemnom ispitu na nekoj od novootkrivenih škola za čarobnjake. Jedna od njih mora prepoznati vaše magične talente.

MOO

Na današnj dan

Osnovan Međunarodni olimpijski odbor

Svoj plan o obnavljanju antičkih olimpijskih igara Pierre de Coubertin ostvario je 23. lipnja 1894. kada je u Parizu osnovan Međunarodni olimpijski odbor.