Na današnji dan

Prije točno 249 godina James Cook otkrio Australiju

https://www.flickr.com/photos/30593522@N05/6964935493

Na današnji je dan engleski istraživač James Cook otkrio Australiju, a njegovim otkrićima omogućena je izrada točne karte Pacifika.

James Cook rođen je 1728. godine u Yorkshireu u Engleskoj. Njegov je otac bio poljoprivrednik, čime se i on bavio sve dok mu jedan brodovlasnik iz obližnjeg sela pored mora nije pružio priliku šegrtovati kada mu je bilo samo osamnaest godina. Uskoro se pridružio britanskoj mornarici te je s 29 godina promaknut u brodskog zapovjednika, a tijekom Sedmogodišnjeg je rata zapovijedao zarobljenim brodom. Prvu znanstvenu ekspediciju predvodio je 1768. godine  

Na današnji je dan, 19. travnja 1770. godine, otkrio Australiju tako što je svojim brodom HMB Endeavour doplovio do Velikog koraljnog grebena i ucrtao ga na karti unatoč tome što se to područje smatra jednim od najopasnijih područja za navigaciju na svijetu. Uskoro je doplovio i do Novoga Zelanda te i njega zabilježio na karti. Prije ovoga otkrića kartografi su na kartama ucrtavali potencijalni kontinent Terru Australis čije je postojanje Cook opovrgnuo.

Cook je izabran i za istraživanje Antarktika te je na tome putovanju zabilježio Tongu, Uskršnji otok, Novu Kaledoniju, otoke South Sandwich i južnu Gruziju. Zbog njegovih je otkrića omogućena izrada točne karte Pacifika, a mnogi smatraju kako je upravo on najviše zaslužan za stvaranje karte svijeta. Tijekom svojih je putovanja patio od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina, a preminuo je u bitci s otočanima na Havajima 1779. godine.

Komentari na članak

Vezani članci

Johannes Gutenberg

Na današnji dan

Umro Johannes Gutenberg

"Otac tiskarstva", Johannes Gutenberg umro je na današnji dan, 3. veljače 1468. godine.

M.L. King

Na današnji dan

Ubijen Martin Luther King Jr. – najveći borac za građanska prava

Osoba koja je svojim hrabrim istupima i nadahnujućim govorima obilježila povijest 20. stoljeća, ubijena je upravo na današnji dan, prije gotovo pola stoljeća.

Pluton

Na današnji dan

Otkriven Pluton

Na današnji dan, 18. veljače 1930. godine, američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je Pluton, deveti po redu planet u Sunčevu sustavu.

Septimije Sever

Na današnji dan

Septimije Sever proglašen carem

Septimije Lucije Sever rođen je 11. travnja 146. godine u Leptis Magni, rimska provicija Afrika.

Na današji dan

Na današnji dan

Dva dana poslije Božića predstava o dječaku koji ne želi odrasti ugledala svjetlo dana

Petar Pan, dječak koji ne želi odrasti, oživio je na kazališnim daskama Duke of York's u Londonu 1904. godine. Djelo je to poznatog dramaturga i novelista, Jamesa M. Barrieja.