Na današnji dan

Premijerno prikazana „Carmen“, mračna priča o slijepoj ljubavi, ljubomori i bijesu

Carmen, opera

Suvremenici Georgesa Bizeta nisu dijelili njegovu viziju danas svjetski poznate opere kada je ona ugledala svjetla reflektora na današnji dan 1875. godine.

Neka umjetnička djela publika odbacuje jer ih ne razumije – vizija umjetnika često je daleko naprednija od horizonta očekivanja publike, a upravo se to dogodilo i Georgesu Bizetu. Iako je danas jedna od najpopularnijih i najznačajnijih opera, Carmen i njezin tvorac morali su proći dug put do svjetske slave. Danas kultno djelo Georgesa Bizeta prošlo je mnoge kušnje prije nego što ga je uopće dobio priliku postaviti na pozornici. Libreto je, za tadašnja poimanja, bio previše skandalozan da bi bio pušten pred oči publike, a djelo su kritičari proglasili nemoralnim prije nego što su mu dali priliku. No, Bizet je bio uporan i Carmen je na današnji dan 1875. godine ugledala svjetla reflektora.

Bizetovu viziju nisu dijelili ni glumci; glavnu su ulogu odbile uglavnom sve izvođačice kojima je bila ponuđena. Intendant kazališta s kojim je autor pregovarao pritiskao ga je i tjerao na preispisivanje komada zbog straha od financijske propasti. Uzrok svemu tome bila je kontroverznost opere koja je nastala po istoimenom romanu Prospera Mériméea iz 1845. Adaptacija prati život mlade, lijepe i pomalo divlje djevojke Carmen koja radi u tvornici cigareta u španjolskoj Sevilli kada ju uočava mladi vojnik po imenu Don José. Iako je zaručen za drugu, zaveden je pojavom senzualne Carmen kojoj pomaže pobjeći od policije.

Radnja za tadašnju publiku ne bi bila problematična kada u četvrtom činu ne bi došlo do krvoprolića kao posljedice ljubavne igre kojom vladaju strast, ljubomora i očaj. Carmen napušta Don Joséa zbog Escamilla u kojega je zaljubljena, a ključni trenutak odvija se pred arenom za borbu s bikovima dok mase slave Escamillovu pobjedu, a ogorčeni Don José ubija Carmen koja mu ne uzvraća ljubav. Kulminaciju potiču uzavrela krv, želja za posjedovanjem i osvetom kao naknadom za izgubljenu ljubav, a svi ti elementi pridonose mračnoj atmosferi s kojom se i glumci teško nose.

Krvava priča nije se uklapala u idejni koncept pariškog kazališta za koje je Carmen bila pripremana – njihove su produkcije bile namijenjene obiteljskim posjetima kazalištu. Unatoč svemu, Bizet je odbio promijeniti glavnu točku radnje, a sreća mu se osmjehnula kada je Galli-Marié, mezzosopran, prihvatila ponijeti teret glavne uloge. Iako je opera u prvom kontaktu s publikom žestoko odbijena, pronašla je poklonike u Richardu Wagneru, Johannesu Brahmsu i Petru Iljiču Čajkovskom. George Bizet nije uspio doživjeti Carmeninu svjetsku slavu. Preminuo je zbog posljedica srčanog udara u 36. godini, tri mjeseca nakon premijere u pariškom Opéra-Comiqueu i nakon samo 30 izvedbi svoga najznačajnijeg djela.

Komentari na članak

Vezani članci

VIDEO: Don't stay in school - Boyinabend

Video koji podiže svijest o školovanju

VIDEO: Nemojte ostati u školi!

Boyinabend, YouTuber, pjevač i vloger, napisao je pjesmu o obrazovanju koje se stječe upravo u osnovnim i srednjim školama, a koje se ne sastoji od lekcija koje će nas pripremiti za realne životne situacije.

Klapa Pianissimo

Intervju s pobjednikom Festivala studentskih klapa

„Ne možeš puno pivat i na vrijeme diplomirati!”

Porazgovarali smo s Ivanom Zaradićem, članom pobjedničke klape na 6. Festivalu studentskih klapa u Zagrebu. Govorio je o motivima prijave te o sve većem utjecaju klapa na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Nick Hornby

Na današnji dan

Svijet opsesija nezrelih muškaraca Nicka Hornbyja

Britanski književnik Nick Hornby proslavio se pripovijedajući o muškim nesigurnostima i opsesijama. No, tijekom karijere pokazao je da zna pisati i o dubljim temama, a njegov jednostavan stil i razumijevanje za ekscentrične likove osvojili su naklonost i publike i kritike.

seks igračke

Seksi igračke mogu biti itekako zbunjujuće bez uputa za korištenje

VIDEO: Muškarci objašnjavaju seksi igračke namijenjene ženama

Pogledajte urnebesni video u kojem nekoliko hrabrih Iraca pokušava objasniti način uporabe ženskih seksualnih igračaka.

https://pixabay.com/en/engagement-couple-romance-bike-1718244/

Tajne uspješnih kratkih veza

Postoje veze koje ne traju zauvijek i nisu kao iz filmova

Maštanje o tome kako ćete život provesti zauvijek zajedno i filmska ljubav nisu za svakoga. Ponekad su u životu potrebnije veze koje imaju kraj, a fokusiraju se na sadašnjost. Neke osobe ipak više brinu o karijeri ili fakultetu nego o tome što će odgovoriti kada ih zaustave na ulici i pitaju o stanju njihovoga ljubavnog života.