LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Pravni fakultet u Zagrebu slavi svoj dan

Nastava je počela 4. studenoga 1776., pa se taj datum obilježava kao Dan Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nastava je počela 4. studenoga 1776., pa se taj datum obilježava kao Dan Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća u utorak 4. studenoga 2014. u 11 sati u dvorani I. na 1. katu obilježit će se 238. obljetnica Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

Nakon uvodnih obraćanja i pozdravnoga govora dekana prof. dr. sc. Hrvoja Sikirića uslijedit će dodjela priznanja i Dekanove nagrade najuspješnijim studentima u akademskoj godini 2013./2014.

Popis nagrađenih studenata

Pravni fakultet jedna je od najstarijih institucija Sveučilišta u Zagrebu i jedina s neprekinutim kontinuitetom. Osnovan je 1776. u sklopu reforme visokoga školstva u Habsburškoj Monarhiji, prema kojoj je uredbom Marije Terezije osnovana Kraljevska akademija znanosti u Zagrebu (Regia scientiarium academia Zagrabiensis) s tri fakulteta: Filozofskim, Teološkim i Pravnim (Facultas iuridica).

Prvi profesori izabrani su na temelju natječaja, a izbor je potvrdila kraljica. Nastava je počela 4. studenoga 1776., pa se taj datum obilježava kao Dan Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Po svom je osnivanju 1776. Pravni fakultet bio smješten u zgradi Kraljevske akademije znanosti na Trgu sv. Katarine. godine 1883. preseljen je u zgradu u kojoj se nalazi i danas i koju od tada pa nadalje dijeli s Rektoratom Sveučilišta. Porast broja studenata, nastavnih programa kao i posljedični organizacijski rast odrazio se i na prostorno širenje pa je Pravni fakultet danas smješten na nekoliko mjesta u gradu koja, zbog međusobne blizine, predstavljaju funkcionalne cjeline: Trg maršala Tita 14 i 3, Ćirometodska 4, Gundulićeva 10, Nazorova 51 i Tkalčićeva 48-50. Dio skladišnog prostora knjižnice Pravnog fakulteta nalazi se u Znanstveno-učilišnom kampusu na Borongaju.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR