Na današnji dan

Popularni sendvič dobio svoj dan

Hoagie

Danas je Međunarodni dan „hoagie“ sendviča. Predstavljamo povijest mnogima najčešćeg obroka te donosimo brze recepte za njegovo pravljenje.

14. rujan bi bio dan kao i svaki drugi da nije poseban po malom popularnom sendviču. Već drugu godinu zaredom ovaj datum nosi ime Eat a Hoagie Day. Dan je to kada slavimo postojanje sendviča i u to vam ime predstavljamo povijest mnogima najčešćeg obroka te donosimo brze recepte za njegovo pravljenje.

Popularni hoagie sendvič na naš se jezik prevodi kao sendvič sa šunkom. Originalno je poznat pod nazivom submarine sendvič ili kraticom sub, wedge i naposljetku hoagie. Porijeklo se sendviča nalazi u talijanskim zajednicama sjeveroistoka SAD-a. Prvi se put spominje krajem 19. stoljeća u gradu Portlandu. Stoga se ovaj sendvič smatra zaštitnim potpisom države Maine.

Joey i sendvič, FOTO: Tumblr

Izraz hoagie potječe s područja Philadelphije. godine 1953. tamošnji su Talijani za vrijeme Prvog svjetskog rata radili u filadelfijskom brodogradilištu poznatom pod nazivom Hog Island. Navodno su ovi sendviči tada postali omiljena marenda. Naziv je sendviča u početku glasio Hog Island, zatim Hoggies i naposljetku je skraćen u hoagie.

Sendvič se sastoji od peciva punjenog najčešće šunkom i sirom te različitim vrstama povrća i dodatcima poput majoneze i sličnih. Najbolji je način za slavlje ovog dana pojesti jedan ukusni hoagie, stoga vam donosimo recepte za klasični i vegetarijanski hogie za uživanje u obroku. Poznavajući studentski džep, odabrali smo mješavinu hoagie i submarine sendviča s klasičnim talijanskim koji se rade jednostavnim receptima.

Klasični talijanski hoagie sendvič

Za pripremu ovog sendviča trebaju vam poznate namirnice uz dozu specifičnih talijanskih za originalan okus. Uzmite hrskavo pecivo i kao glavni sastojak iskoristite tamniju, paprenu salamu s pršutom i sirom. Za preljev dodajte 1/4 čajne žličice peršina, luk, 1/2 čajne žličice origana te rajčicu. Po želji dodajte ljuti salsa umak uz 2 čajne žličice octa te žličicu crvenog octa.

Submarine sendvič, FOTO: Wikipedia

Vegetarijanski hoagie

Ako niste ljubitelj mesa, onda kombinirajte svoj omiljeni sendvič s povrćem. Za pripremu jednog od takvih, uzmite patlidžan, rajčicu i jaje. Poseban će okus dati sir za mazanje uz maslinovo ulje, papar i bosiljak. Patlidžan i rajčicu potrebno je ispeći na tavi te premazati maslinovim ili običnim uljem. Nakon što ste izvadili povrće, dodajte jaje u tavu i napravite standardno jaje na oko. Sve je potrebno posoliti i dodati papar. Zatim kruh ili pecivo premažite svježim sirom. Nakon toga sve stavite u sendvič i uživajte u okusu.

Internet je prepun jednostavnih recepata pomoću kojih ćete uz mali budžet napraviti vlastito remek-djelo. Poslužite se našim receptima ili pronađite vlastite i dobar vam tek u proslavi Eat a Hoagie dana.

Komentari na članak

Vezani članci

Novi pogled

Vizualizacija tragedije

Novi pogled na razmjere stradanja u Drugom svjetskom ratu

Dokumentarist Neil Halloran u kratkom je videu predstavio statističke podatke o milijunima poginulih u Drugom svjetskom ratu.

Katedrala noću

Mistični Zagreb

Skrivene tajne poznatih zagrebačkih lokacija

U žurbi za vlastitim obvezama, uspjesima i srećom, često jurimo Zagrebom zaboravljajući na njegovu bajkovitost i drevnost lokacija kraj kojih prolazimo. Donosimo vam predaje o najpoznatijima od njih.

Predstava- Bitka na Neretvi

Festival nezavisnog kazališta u Opatiji

Nemojte propustiti svoju povijesnu šansu, borite se na Neretvi

Metadramski i nadpovijesni spektakl "Bitka na Neretvi" prikazat će se na Festivalu nezavisnog kazališta u Opatiji. Riječ je o interaktivnoj predstavi koja sažima iskustva stvarnih bitaka.

 Arheološki muzej Zagreb – zgrada

Izložba u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Više od 400 predmeta svjedoči o bogatoj kulturi drevnih Japoda

Nova izložba u Arheološkom muzeju u Zagrebu na temelju predmeta od keramike, bronce, jantara, stakla i drugih materijala donosi priču o drevnim Japodima, narodu koji je nastanjivao sjeverozapadni dio doline rijeke Une i današnju Gorsku Hrvatsku u posljednjem tisućljeću stare ere.

Kosi toranj u Pisi

Na današnji dan

Kosi toranj u Pisi otvoren za javnost

Ako još niste posjetili Kosi toranj u Pisi i snimili fotografiju na kojoj ga podupirete da se ne sruši, imate vremena, stručnjaci tvrde da je toranj siguran još najmanje tri stoljeća.