Na današnji dan

Poljudska ljepotica „grmi“ već 38 godina

Poljud

Na današnji dan 1979. godine povodom Mediteranskih igara otvoren je stadion Poljud, dom Hajduka i Torcide.

– Uvik kad si tužan i kad nemaš kamo poći, popij nešto pa dođi do Poljuda. – poznati stihovi Vinka Coce već godinama pozivaju navijače i sve znatiželjnike da se pri posjetu Splitu upute do grotla emocija i veselja, jednog od najljepših svjetskih stadiona. Veliku čast i zadatak da promijeni izgled Splita i vizuru Poljuda na kojemu se dotad nalazilo ljekovito blato dobio je, povodom Mediteranskih igara, riječki arhitekt Boris Magaš. On je u mediteranske vizure odlučio uklopiti maestralan stadion u obliku školjke koji je odmah po otvorenju zasjeo među najljepše stadione svijeta, a tu poziciju ljubomorno čuva i gotovo četiri desetljeća kasnije.

Lopta se poljudskim travnjakom prvi put zakotrljala 15. rujna 1979., kada je Josip Broz svečano otvorio Mediteranske igre kojima je Split bio domaćin. Čim je izgrađen i otvoren, Poljud se svojom funkcionalnošću i tehničkim značajkama smjestio u sam vrh svjetskog standarda. Utjecao je na arhitektonske vizure brojnih svjetskih stadiona u Italiji, Japanu i Maleziji, a po izgradnji je podigao puno prašine na polju sportske arhitekture.

Izvorno je stadion mogao primiti 50 tisuća gledatelja, s tim da su sjever, jugozapad i jugoistok bili namijenjeni stajanju, a ne sjedenju, dok mu je današnji kapacitet 35 tisuća gledatelja. Stadion je noću osvijetljen sa 630 reflektora te se diči titulom najosvjetljenijeg stadiona svijeta. Najveća dubina gledališta iznosi 54 reda, a na sjevernoj je tribini 27 redova. Osim glavnog igrališta, na Poljudu se nalaze i dva pomoćna nogometna terena, poligon za trening i četverostruka atletska staza za zagrijavanje dužine 140 metara. Posjetiteljima i uzvanicima unutar konstrukcije stadiona na raspolaganju su prostorija za članstvo, press room i lobby, dvije fan shop trgovine, bijeli i smeđi salon, trofejna sala i kinodvorana.

FOTO: Facebook/Stadium Poljud Split

Osim Mediteranskih igara povodom kojih je otvoren, na stadionu se 1990. godine održalo Europsko atletsko prvenstvo, a nekoliko godina prije toga ugostio je i Međunarodni atletski miting. Zahvaljujući domaćim utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije, na stadionu su za loptom trčale i brojne svjetske momčadi poput Brazila, Njemačke, Italije, Nizozemske. Uz brojne koncerte koji su ga dupkom napunili, već godinama tijekom ljeta ugošćuje i brojne mlade željne zabave na popularnoj Ultri.

Tijekom proteklih triju desetljeća poljudski su travnjak gazila najveća svjetska nogometna imena, na stadionu su se obarali atletski rekordi, ugostio je brojne događaje. Osim atletskih rekorda, svjedočio je i rekordu popunjenosti: 1982. godine na utakmici Hajduk–Dinamo Poljud je, pucajući po šavovima, ugostio čak 65 tisuća navijača. Prema nekim informacijama dovoljno je 5 minuta da se sjedeća mjesta stadiona napune gledateljima, a zahvaljujući najvjernijim navijačima Hajduka, da se rasproda, potrebno je i manje. Na njegovim su tribinama upisane i sreća i smijeh i ljutnja i suze najbučnijih Hajdukovih navijača kojima je drugi dom. Jedno je jasno – Coce je pogodio i na Poljudu zaista nikad nisi sam.

Komentari na članak

Vezani članci

„Lito ide mala“

Hrvatsko Nadzemlje Split

Briga za tijelo tema je posljednjeg susreta mladih Splićana

Ususret ljetnim praznicima mladi Splićani raspravljat će o važnosti brige o vlastitom tijelu te granici između ukusnog i neukusnog.

haj_din

Razlike u plaćama u dva najveća hrvatska kluba

Minimalac u Hajduku deset puta manji od onog u Dinamu

Najbolje plaćeni nogometaši u Hajduku zarađuju godišnje između 100 000 i 120 000 eura. Najviše plaće u Dinamu čak su pet puta veće od Hajdukovih, pa tako Machado i Soudani na godinu zarade 500 000 eura, a Junior Fernandes čak 900 000 eura.

Košarkaški napad

UniSport liga

Traju prijave za prvenstvo splitskog sveučilišta u košarci i futsalu

Otvorene su prijave za košarkašku i futsal ligu Sveučilišta u Splitu. Prijave traju do 24. veljače 2017. godine, a natjecanja će početi početkom ožujka.

Predavanje o capoeiri

Klub mladih Split

Saznajte sve o afro-brazilskoj vještini – capoeiri

Zanima vas kako izgledaju capoeira pokreti? Možete ih vidjeti ovog četvrtka u Klubu mladih Split.

Šalata

Dan sportskih objekata grada Zagreba

Na dan sv. Nikole besplatno klizanje i bazeni

Grad Zagreb se nada kako će ovo biti tradicija i dio projekta Advent u Zagrebu, te bi na taj način i u ovo hladno doba građanima glavnog grada Hrvatske i njegovim brojnim posjetitieljima, upotpunio rekreativnu i kulturnu ponudu.