Na današnji dan

Pogubljeni Fran Krsto Frankopan i Petar Zrinski

Pogubljeni Fran Krsto Frankopan i Petar Zrinski

Prije 345 godina Fran Krsto Frankopan i Petar Zrinski, boreći se za samostalnost Hrvatske, optuženi su za izdaju i osuđeni na smrt odsijecanjem glave. Noć prije pogubljenja, Petar je napisao pismo svojoj supruzi koje je postalo jedan od najpotresnijih tekstova napisanih na hrvatskom jeziku.

Fran Krsto Frankopan rođen je 4. ožujka 1643. godine u Karlovcu. Bio je najmlađi sin karlovačkog generala, a nakon očeve smrti otišao je na školovanje u Zagreb gdje je polazio isusovačku gimnaziju. Dodatnu nastavu pohađao je u isusovačkom kolegiju gdje je stekao sklonost prema književnosti i pisanju. U Italiji je studirao talijansku poeziju. Po povratku u domovinu, postao je ogulinski kapetan te je sudjelovao u velikom boju s Turcima kod Otočca.

Fran Krsto imao je sestru Anu Katarinu koja se udala za Petra Zrinskog s kojim se Fran Krsto borio za samostalnost Hrvatske. Petar Zrinski rođen je 6. lipnja 1961. godine u Vrbovcu te je bio hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik. Školovao se u Austriji i Mađarskoj, a bavio se vojnim znanostima i topništvom. Proslavio se u mnogim bitkama te je postavljen za kapetana žumberačkih uskoka s kojima je sudjelovao u Tridesetogodišnjem ratu.

Novosklopljeni Varšavski mir postao je povodom hrvatskog nezadovoljstva, a nezadovoljnici su osnovali savez nazvan Zrinsko-frankopanska urota kojim su željeli smanjiti sve veći centralizam i apsolutizam hrvatsko-ugarskog kralja. S obzirom na to da su se Fran Krsto Frankopan i Petar Zrinski borili za samostalnost Hrvatske, to je protumačeno kao zavjera te bivaju uhićeni i zatočeni u Bečkom Novom Mjestu. Tamo su bili osuđeni na smrt odsijecanjem glave i desne ruke.

Noć prije pogubljenja, oboje su napisali oproštajna pisma za svoje supruge, Fran Krsto na talijanskom, a Petar na hrvatskom jeziku. Petrovo pismo Katarini, pod naslovom Moje drago serce, jedno je od najpotresnijih tekstova napisanih na hrvatskom jeziku i jedno od najljepših iz toga doba. Fran Krsto Frankopan i Petar Zrinski pogubljeni su 30. travnja 1671. godine, a Fran Krsto ostavio je vrijedan književni opus, zbirku lirike pod nazivom Gartlic za čas kratiti. 

Cijelo pismo Moje drago serce možete pročitati u nastavku. 

Moje drago serce. Nimaj se žalostiti sverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu bratcu. Danas smo jedan od drugoga serčeno proščenje uzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseči, ako sam te u čem zbantuval, aliti se u čemu zameril (koje ja dobro znam) i oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim. Ja se ufam u Boga vsemogučega, koji me je na ovom svitu ponizil, da se tulikajše mene hoče smilovati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se), da se mi naukupe pred njegovim svetim thronušem u diki vekovečne sastanemo. Veče ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva, ja sam vse na volju Božju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je to tak moralo biti. U Novem Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29 dan aprila meseca, o sedme ore podvečer, leta 1671. Naj te Gospodin Bog s moju kčerju Auroru Veroniku blagoslovi.

Komentari na članak

Vezani članci

Lascaux

Na današnji dan

VIDEO: Slučajno otkrivena „Sikstinska kapela prapovijesnog doba“

Teško je povjerovati da su za jedno od najvećih i najsenzacionalnijih arheoloških otkrića u povijesti zaslužna četvorica tinejdžera i jedan pas.

Patentiran bicikl

Na današnji dan

1819. godine patentiran je prvi bicikl

Na današnji dan 1819. godine patentiran je bicikl, prijevozno sredstvo koje danas gotovo svi posjeduju.

Gari Kasparov

Na današnji dan

Kasparov izgubio šahovsku partiju protiv računala

Na današnji dan, 10. veljače 1996., svjetski šahovski velemajstor Gari Kasparov, izgubio je šahovsku partiju od IBM-ova superračunala Deep Blue

Gladijatori – igraj se i uči! – predstavljanje

Slikovnica i bojanka „Gladijatori – igraj se i uči!“

Hrabri gladijatori pobudit će zanimanje djece za povijest i književnost

Slikovnica i bojanka izvrsni su priručnici nastavnicima u realizaciji projektne i terenske nastave, usmjerene su na jačanje svijesti o važnosti očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine s ciljem da aktivno učenje ne bude samo proklamirani cilj, već postane stvarnost.

Izvor: Pixabay

Program MM centra

O najutjecajnijim pravcima filmske umjetnosti na „Filmskim (pri)povijestima” u Savskoj 25

U epizodi „3B”, koju gledamo 9. veljače, Godard priča o novom valu, jednom od najvažnijih i najutjecajnijih pravaca u filmskoj povijesti. Potom s Hrvojem Turkovićem i Jankom Heidlom, o novom valu, povijesti i budućnosti filma razgovara Višnja Vukašinović, filmska kritičarka.