Na današnji dan

Paranoični ubojica počinio masakr u Washingtonu

Masakr u Navy Yardu

Prije tri godine Aaron Alexi ubio je 12 osoba u Navy Yardu u Washingtonu. Policijska istraga je otkrila da je ubojica bio paranoičan, žrtve je odabirao nasumično, a u pokolju nije imao suučesnika.

Aaron Alexis, 34-rogodišnji zaposlenik jedne privatne računalne tvrtke, ubio je 12, a ranio nekoliko ljudi 16. rujna 2013. godine u Navy Yardu u Washingtonu. Pokolj se zbio u vremenskom razdoblju od jednog sata dok ga policija nije smrtno ranila. Kasnija policijska istraga otkrila je da je Aaron planirao i izveo pokolj bez suučesnika.

Nedugo nakon osam sati ujutro Aaron je iskoristio svoju sigurnosnu iskaznicu kako bi ušao u zgradu 197 u Navy Yard, bivše brodogradilište i skladište oružja koje datira iz ranog 19. stoljeća, a koje danas služi kao administrativni centar mornarice. Otprilike šesnaest minuta kasnije Aaron je bio naoružan sačmaricom te je ubio svoju prvu žrtvu.

Tijekom sljedećeg sata, prolazio je područjem veličine veće od 190 000 metara kvadratnih višekatne zgrade 197 koja je bila sjedište zapovjedništva mornarice ubijajući ljude i izmjenjujući vatru s policajcima. Aarona je policija upucala tek u 9 sati i 25 minuta, punih sat vremena nakon što je pokolj započeo. Neko vrijeme nakon pucnjave dio Washingtona je bio blokiran zbog policijske sumnje da postoji više od jednog počinitelja. Međutim, do kraja dana, vlasti su otkrile da je Aaron bio jedini počinitelj.

Aaron je bio mornarički rezervist od 2007. do 2011. godine, a po nalogu tvrtke u kojoj je bio zaposlen, 9. rujna 2013. godine počeo je radio kao računalni tehničar u Navy Yardu. Pet dana kasnije kupio je sačmaricu i municiju u jednom dućanu s oružjem u Virginiji. Policijski istražitelji nisu našli nikakve dokaze koji bi upućivali da je neki određeni događaj bio okidač za ovaj smrtonosni pokolj te su smatrali da su žrtve bile nasumično odabrane. FBI je također objavio da postoje dokazi koji sugeriraju da je Aaron paranoično vjerovao da ga netko kontrolira pomoću elektromagnetskih valova vrlo niske frekvencije.

Dvanaest osoba poginulih u ovom masakru bile su sredovječne ili starije osobe u rasponu od 46. do 73. godine života. Žrtvama je predsjednik Barack Obama odao počast 22. rujna 2013. godine na ceremoniji na kojoj je također podsjetio da bi trebalo postrožiti američke zakone o posjedovanju oružja.

Komentari na članak

Vezani članci

Looking for a job

Borba protiv nezaposlenosti

Europski parlament izglasao zakon koji će omogućiti lakše zapošljavanje u EU

Novim zakonom pokušava se omogućiti veća mobilnost radnika i smanjenje nezaposlenost u EU. Na snagu će stupiti nakon objavljivanja u Službenom listu, a države članice imaju rok od dvije godine za njegovu implementaciju.

Ulični sat

Q.Q.

Fekalna demokracija ili jesu li nam potrebne političke elite?

Fekalni tip demokracije nije samo hrvatski problem nego i svih zemalja Istočne Europe nakon pada komunizma. Početni optimizam nakon uspostave demokracije, brzo se rasplinuo. Novo vrijeme nije iznjedrilo nove elite nego je samo transformiralo stare komunističke.

Patty Hearst

Na današnji dan

Misteriozna otmica Patty Hearst

Prije 42 godine Patty Hearst nasilno je oteta iz svog doma te je za nju tražena otkupnina. Nakon velikog potrošenog iznosa, ispostavilo se da se Patty pridružila grupi koja ju je otela te da je za njih počela pljačkati.

Deep web

Online prostranstva

Što je deep web?

U današnje vrijeme Internet se smatra daleko najvećim izvorom informacija, no ono čime se većina populacije svakodnevno služi tek je karika u dugom lancu nepoznatih web stranica i skrivenih sadržaja koji često izlaze i izvan granica zakona.

Kockanje

Ponestalo mu je novca

Student zbog ovisnosti o kocki postao razbojnik!

Novac koji su mu slali ukućani nije mu bio dostatan za kockarski život