LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Pablo Picasso - otac kubizma

Na današnji dan, 8. travnja 1973. godine, umro je Pablo Picasso - španjolski slikar, kipar, grafičar, keramičar, scenograf, pjesnik i dramatičar, suosnivač kubizma te jedan od najutjecajnijih umjetnika dvadesetog stoljeća.

Na današnji dan, 8. travnja 1973. godine, umro je Pablo Picasso - španjolski slikar, kipar, grafičar, keramičar, scenograf, pjesnik i dramatičar, suosnivač kubizma te jedan od najutjecajnijih umjetnika dvadesetog stoljeća.

Rođen je kao Pablo Ruiz y Picasso 1881. godine u Malagi u katoličkoj obitelji, no već u ranoj mladosti postaje ateist. Ljubav prema umjetnosti naslijeđuje od oca, slikara koji je većinu svoga života proveo radeći kao profesor umjetnosti na fakultetu te kustos u lokalnom muzeju.

Već kao dječak, Picasso pokazuje strast i vještinu za crtanjem, a prva mu je izgovoren riječ bila upravo "olovka".

U dobi od 16 godina odlazi u Madrid na školovanje u tamošnju Kraljevsku Akademiju, a posjećujući poznati muzej Prado upoznaje se s djelima Diega Velazqueza, Francisca Goye i El Greca što je kasnije poslužilo kao inspiracija za njegova djela.

Guernica, 1937.
 
Guernica, 1937., FOTO: wikipedia.org 
 

Počeci

Picassova karijera započinje 1890-tih godina kada kao tek četrnaestogodišnji dječak naslikava portret tete Pepe kojeg tada opisuju

„jednim od najvećih u cijeloj povijesti španjolskog slikarstva“. Počinje s realizmom koji uskoro kombinira sa simbolističkim detaljima te slika krajobraze, a nakon boravka u Parizu, 1899. godine započinje njegovo modernističko razdoblje.

U razdoblju između 1901. i 1904. godine nastaju slike sa sumornim i mračnim motivima i detaljima, naslikane u plavo-zelenim nijansama pa taj period Picassova stvaralaštva dobiva naziv Plavo razdoblje. Putuje kroz Španjolsku, živi na relaciji Barcelona - Pariz, a inspiraciju pronalazi u prostitutkama i prosjacima koje sreće na ulici.

Slijedi nešto vedrije Ružičasto razdoblje koje traje do 1906. godine, prožeto narančasto-ružičastim tonovima, a ovog puta inspiracija mu je komedija i optimizam, a modeli cirkusanti i akrobati te Picassova ljubavnica Fernande Olivier.

Gospođice iz Avignona, 1907.
 
Gospođice iz Avignona, 1907., FOTO: wikipedia.org
 

Novi umjetnički pravac - kubizam

Naredne dvije godine Picasso eksperimentira s raznim afičkim motivima, a u tom razdoblju nastaje vjerojatno jedno od njegovih najpoznatijih djela- Gospođice iz Avignona. godine 1909. s Georgesom Braqueom pokreće novi umjetnički stil, analitički kubizam, koristeći monokromatske smećkaste i neutralne tonove. Iz analitičkog 1912. godine nastaje sintetički kubizam u kojem izrezani dijelovi papira, najčešće stranice novina, bivaju zalijepljeni u razne kompozicije, označavajući tako prvu upotrebu kolaža u likovnoj umjetnosti. 

1925. godine, francuski pjesnik i kritičar, Andre Breton, u svom članku Le Surrealisme et la peinture, naziva Picassa „jednim od njih“, a on na prvoj skupnoj izložbi nadrealizma te iste godine po prvi puta izlaže svoje radove. Desetak godina poslije nastaje njegovo najpoznatije djelo - Guernica, njegov prikaz njemačkog bombardiranja tijekom Španjolskog građanskog rata, utjelovljujući nečovječnost i bezdušnost rata.

Za vrijeme jednog obiteljskog druženja 1973. godine, Picasso iznenada umire, a desetak godina poslije njegova supruga počini samoubojstvo. Sahranjen je u dvorcu Chateau de Vauvenargues.

Chateau de Vauvenargues

 
Chateau de Vauvenargues, FOTO: wikipedia.org
FOTO: BIOGRAPHY.COM