LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Otkriveno zadnje naseljeno kopno na Zemlji

Novi Zeland zbog svojih se nepreglednih prirodnih ljepota smatra jednom od najegzotičnijih i najekstremnijih turističkih destinacija.

Novi Zeland zbog svojih se nepreglednih prirodnih ljepota smatra jednom od najegzotičnijih i najekstremnijih turističkih destinacija.

U knjigama iz povijesti geografije u rubrici današnjeg dana stoji zanimljiva bilješka: na današnji je dan otkriven Novi Zeland. godine 1642. nizozemski moreplovac Abel Tasman uplovio je u dotad od vanjskog svijeta neviđeni arhipelag u Južnom Pacifiku. Nekoliko tjedana ranije, na istoj ruti, Tasman je otkrio i otok koji je kasnije njemu u čast nazvan Tasmanija. More kojim je plovio do Novog Zelanda također po njemu zove se Tasmansko.

Država nazvana po nizozemskoj pokrajini Zeeland dugo nije privlačila previše pažnje. Kada je James Cook potkraj 18. stoljeća uplovio u mora kojima je 150 godina prije njega plovio Tasman odlučio je detaljno opisati viđene otoke. Njegovi opisi namamili su trgovce, misionare i kitolovce, ali najviše kolonijalnu politiku Velike Britanije koja 1840. pripaja otočje sebi i osniva Wellington – današnji glavni grad.

Wellington, FOTO: Pixabay

Iako godina 1642. može prizivati jako davna vremena, u kontekstu seoba naroda na globalnoj razini to je relativno kasno razdoblje. Novi Zeland je zadnje naseljeno kopno na Zemlji; nije ga naselio Tasman svojom posadom u 17. stoljeću, naselili su ga Polinežani četiri stoljeća ranije – što je idalje relativno kasno. Današnji starosjedioci doseljavali su se u plemenima sa sjevernijih otočja te su svi uzimali pravo vlasništva novozelandskih otoka ne imajući pojma o njihovoj veličini. Stoga su bili u sukobima sve do dolaska Europljana kada su se ujedinili protiv (tada) zajedničkog neprijatelja. Doseljenici su ih nazvali običnima što se na domorodačkom kaže Maori.

Maori danas čine 15 posto ukupnog stanovništva, dok su ostali uglavnom europskog porijekla. Maorskim jezikom, koji je, uz engleski, službeni, govori tek nešto manje od 5 posto stanovništva. Ipak, starosjedioci su, unatoč kasnijem europskom utjecaju, u novozelandski identitet utkali mnogo domaćeg. Svoje maorske korijene ili barem privrženost starosjediocima danas na raznim sportskim terenima iskazuju novozelandski sportaši izvodeći Haku – tradicionalni ratni ples Maora.

Prema ustavu britanskog parlamenta iz 1907. Novi Zeland je parlamentarna monarhija Commonwealtha – zajednice država koje su nekada bile pod britanskom vlašću, a danas su u raznim oblicima zadržala njezina obilježja. Britanski parlament donosio je zakone u Novom Zelandu sve do prije 30 godina kada je to novim ustavom ukinuto. Političke platforme koje zagovaraju suverenitet u novije doba pokušavaju Novom Zelandu skinuti britanski, kolonijalni prefiks, odnosno iznjedriti svojoj državi novi identitet. Zanimljiv je način na koji je John Key to pokušao početkom ove godine Naime, novozelandski premijer zagovarao je ideju o promjeni izgleda nacionalne zastave iz dva razloga: aktualna zastava previše podsjeća na kolonijalnu prošlost te je previše slična australskoj.

Zastava Novog Zelanda, IZVOR: Wikipedia

Stanovnici Novog Zelanda su na referendumu održanom u ožujku ove godine odlučili da će zadržati zastavu s britanskim obilježjima. One koji su se ishodom ovog referenduma osjećali poraženima može veseliti činjenica da je za novi dizajn zastave bilo prijavljeno čak 10 000 prijedloga! Prevladali su oni s maorskim simbolima, no među silnim prijedlozima izdvajali su se i oni koji su se mogli jednostavno opisati kao neozbiljni. Tako je veliku pažnju u javnosti dobio prijedlog zastave u kojoj je u jednom dijelu paprat kao obilježje biljnog, a u drugom ptica kiwi kao obilježje životinjskog svijeta. Osim cjelokupnog djetinjeg dizajna, detalj koji je zaintrigirao javnost bile su laserske zrake koje izlaze iz očiju autohtone ptice.

Novi Zeland zbog svojih se nepreglednih prirodnih ljepota smatra jednom od najegzotičnijih i najekstremnijih turističkih destinacija. Veliku promociju otocima u Južnom Pacifiku daje i filmska industrija koja ih rado bira za snimanje svojih uradaka. Donosimo vam fotografiju s nekim od oku najugodnijih mjesta na Novom Zelandu u nadi da će vas podsjetiti na poznatu filmsku trilogiju

Novi Zeland, poznata filmska trilogija, IZVOR: Pinterest

FOTO: PIXABAY