LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Otkriven Pluton

Na današnji dan, 18. veljače 1930. godine, američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je Pluton, deveti po redu planet u Sunčevu sustavu.

Na današnji dan, 18. veljače 1930. godine, američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je Pluton, deveti po redu planet u Sunčevu sustavu.

Na današnji dan, 18. veljače 1930. godine, američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je Pluton, deveti po redu planet u Sunčevu sustavu.

Tombaugh se godinu dana ranije zaposlio u Lowellovoj zvjezdarnici u Arizoni. Provodio je istraživanja nebeskih tijela u bliskim orbitama oko Zemlje, tražeći Zemljine prirodne satelite koji bi bili pogodni za smještaj svemirskih postaja. Proučavajući snimke neba, 18. veljače 1930. u zviježđu Blizanaca uočio je jednu „zvijezdu u pokretu“. U trenutku tog otkrića koje će ga proslaviti za cijeli život, imao je samo 24 godine Nakon što su astronomi napravili matematičke izračune, snimali i pratili kretanje zagonetne „zvjezdice“, nije više bilo dvojbe - otkriven je novi, još nepoznat planet.

Clyde Tombaugh
 
Clyde Tombaugh, FOTO: ufoevidence.org
 
 

Nakon Tombaughovog otkrića, bilo je mnogo prijedloga kako nazvati novi planet. Venetia Burney, jedanaestogodišnja djevojčica iz Oxforda u Engleskoj, predložila je ime Pluton, koje je prihvaćeno zbog više razloga. Kako je Pluton ime rimskog boga podzemlja, smatralo se prikladnim nazvati tako planet koji je dugo vremena bio skriven od istraživača. Nadalje, početna slova "PL" bila su jednaka inicijalima poznatog astronoma Percivala Lowella, koji je već mnogo godina ranije predvidio postojanje tog planeta, a prema kojemu je i nazvana zvjezdarnica u kojoj je Pluton otkriven.

Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena. Kada se nalazi najbliže Suncu udaljen je 4.5 milijardi km, a kada je najdalje, njegova je udaljenost od Sunca gotovo 7.5 milijardi km. Promjer Plutona je oko 1.200 km, oko Sunca obiđe jednom u 248 godina. Toliko je udaljen od Sunca, da svjetlosti treba čak pet sati da stigne do njegove površine, a daje mu samo 1/1600 količine svjetlosti koja pada na Zemlju. S rotacijom od 6,39 dana, spada u planete s najsporijom rotacijom. Velik je kao 2/3 Mjeseca. Po fizičkim karakteristikama bitno se razlikuje od ostalih planeta. Najsličniji je Neptunovu satelitu Tritonu, što ukazuje na slično porijeklo tih dvaju tijela. Boja planeta je pomalo crvenkasta, ali ne tako crvena kao Mars ili Io. Površinska mu je temperatura između -240° i -225° C, po čemu se zaključuje da mu se površina sastoji od leda, dušika, metana i ugljičnog monoksida. Pluton ima tri poznata satelita - to su Haron, Nix i Hydra.

Clyde Tombaugh umro je 17. siječnja 1997. u dobi od visokih 90 godina, u mjestu Las Cruces u Novom Meksiku. Dio njegovog pepela lansiran je na NASA-inoj sondi New Horizons na prvoj misiji istraživanja Plutona 2006. Iste godine, administrativnom odlukom Međunarodnog astronomskog saveza, Pluton je izgubio status planeta, našavši se u kategoriji patuljastih planeta.

FOTO: PLANETSFORKIDS