Na današnji dan

Osnovana NASA, agencija koja je poslala čovjeka na Mjesec

Osnovana NASA

Prije 58 godina osnovana je NASA, građanska agencija čija je uloga upravljanje američkih aktivnosti u svemiru i koja je imala veliku ulogu u svemirskoj utrci između SAD-a i Sovjetskog Saveza.

U američkom Kongresu 29. srpnja 1958. godine prošao je zakon kojim se osniva National Aeronautics and Space Administration odnosno NASA. NASA je građanska agencija koja je odgovorna za upravljanje američkih aktivnosti u svemiru. NASA je od tada sponzorirala robotske i ljudske svemirske ekspedicije koje su dovele do važnih otkrića o sunčevom sustavu i svemiru općenito.Lansirala je i brojne satelite koji su u Zemljinoj orbiti i koji se koriste za vremensku prognozu, navigaciju i komunikaciju.

NASA je osnovana kao odgovor na lansiranje prvog satelita Sovjetskog Saveza 4. listopada 1957. godine Sputnika I. Ovaj satelit bio je u Zemljinoj orbiti 98 minuta, a njegovo lansiranje iznenadilo je Amerikance te potaklo strah da bi Sovjeti mogli biti u mogućnosti lansirati nuklearno oružje od Europe do Amerike. Sjedinjene Američke Države tada su bile ponosne na svoju razvijenu tehnologiju te, posramljene ovim potezom, počele su razvijati odgovor na ovo lansiranje što je označilo početak svemirske utrke između SAD-a i Sovjetskog Saveza.

Sovjeti su 3. studenog 1957. godine lansirali Sputnika II s psom po imenu Laika. U prosincu je iste godine Amerika pokušala lansirati satelit Vanguard koji je eksplodirao po polijetanju. Međutim, 31. siječnja 1958. godine Explorer I postao je prvi američki satelit koji je uspješno ušao u Zemljinu orbitu. U svibnju 1961. godine predsjednik John F. Kennedy objavio je da Amerika mora poslati čovjeka na Mjesec i to do kraja desetljeća. Plan se ostvario 20. srpnja 1969. godine kada je NASA-in Apollo 11 sletio na Mjesec s Neil Armstrongom koji je izrekao povijesnu rečenicu:

– Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo. – 

NASA je nastavila s velikim postignućima u istraživanju svemira što uključuje i njezinu veliku ulogu u gradnji Međunarodne svemirske postaje. U radu agencije bilo je i problema i neuspješnih misija kao kada je poginula cijela posada Challengera 1986. godine i posada Columbie 2003. godine. Predsjednik George Bush postavio je NASA-i izazov da vrati čovjeka na mjesec do 2020. godine i uspostavi dugotrajnu ljudsku prisutnost na Mjesecu koja bi služila kao postaja za lansiranje ljudskih misija na Mars i na dalje svjetove.

Komentari na članak

Vezani članci

Psi razumiju ljudski govor

Istraživanje psećih moždanih valova

VIDEO: Pseće razumijevanje ljudskog govora kompleksnije je no što se smatralo

Unatoč uvriježenom mišljenju da psi ne razumiju riječi već samo intonaciju izgovorene im naredbe, znanstvenici su otkrili da psi zaista mogu razumjeti poznate im fraze bez obzira na ton glasa. Što psi doista razumiju i kako to interpretiraju, objašnjavaju znanstvenici sa Sveučilišta u Budimpešti.

Google - naslovna

Na današnji dan

Google, sretan ti rođendan!

Google danas slavi punoljetnost, a mi vam tim povodom donosimo zanimljivosti o počecima ove kompanije i tajne tehnološkog diva koje sigurno niste znali.

Mars

NASA

Što sve trebate znati o otkrivenoj vodi na Marsu?

NASA je došla do otkrića da postoji život na Marsu. Kako su do toga došli te zašto je ovo istraživanje iznimno važno, saznajte u nastavku...

Orson Welles_radio

Na današnji dan

Preminuo kazališni, radijski i filmski genije – Orson Welles

– We're born alone, we live alone, we die alone. Only through our love and friendship can we create the illusion for the moment that we're not alone. – Orson Welles.

Kleopatra i Marko Antonije

Na današnji dan

Tragične smrti nesretnih ljubavnika

Na današnji je dan Oktavijan, budući rimski car August, napao egipatsku prijestolnicu Aleksandriju. Pad Aleksandrije za posljedicu ima kraj jednog od najpoznatijih ljubavnih parova u povijesti.