Na današnji dan

Obljetnica prvog izdanja Guinnessove knjige rekorda

https://pixabay.com/en/pub-guinness-brewery-teaches-483944/

Guinnessovu knjigu rekorda svatko je barem jednom držao u rukama. Knjiga prepuna zanimljivih činjenica i naizgled nemogućih postignuća nastala je davne 1955. godine za vrijeme uobičajene prijateljske rasprave. Popularnost je stekla vrlo brzo, a rekorde prodanosti nastavlja obarati i danas.

Guinnessova knjiga rekorda publikacija je koja svake godine skuplja najraznovrsnije oborene rekorde u različitim disciplinama, od čovjeka s najduljim nogama do najbrže složene Rubikove kocke. Prvo izdanje ove specifične knjige ugledalo je svjetlo dana 27. kolovoza 1955. godine u Velikoj Britaniji. Jedno od najprodavanijih izdanja u povijesti prodano je u više od 130 milijuna primjeraka te prevedeno na više od 200 jezika. 

Ideja za ovu knjigu nastala je u vrijeme lova kada su se sir Hugh Beaver, direktor tvrtke Guinness Brewery, i njegova lovačka družina suočili s nedoumicom na koju nisu mogli pronaći odgovor. Raspravljali su koja je ptica, zlatni žalar ili jarebica, brža i teža za pogoditi. Shvativši kako nigdje ne mogu saznati informaciju koja ih zanima, rođena je Guinnessova knjiga rekorda. Beaverova misao vodilja bila je stvoriti knjigu koja će se nalaziti u svim engleskim pubovima i pomagati razriješiti prijateljske rasprave.

FOTO: Tumblr

Čast stvaranja knjige pripala je Norrisu i Rossu McWhirteru, osnivačima londonske agencije za činjenice i statistiku, koji su putovali po svijetu i bilježili rekorde. U početku se knjiga dijelila besplatno u svrhu promocije, no u kratkom vremenu stekla je veliku popularnost te su je vrlo brzo počeli prodavati. Američko izdanje objavljeno je godinu nakon britanskog, a nedugo zatim pridružio se i ostatak zemalja.

Kao jedan od zanimljivijih rekorda svakako treba spomenuti najstariju osobu na svijetu koja je doživjela čak 122 godine. Također postoje razni čudnovati rekordi kod kojih se postavlja pitanje odakle se za njih pojavila inspiracija. Ashrita Furman, čovjek koji drži rekord u obaranju najvećeg broja rekorda, poznat je po najbržem rezanju jabuka u zraku samurajskim mačem ili pak najvećim prijeđenim putem balansirajući bocom mlijeka na glavi.

Komentari na članak

Vezani članci

Katherine Gunn

Mystik ruši stereotipe

Ona je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda jer je – najplaćenija gamerica!

Njen uspjeh prepoznala je i Guinnessova knjiga rekorda koja ju je uvrstila u novo gamersko izdanje.

Marijana Češi: Stvaranje pisanjem

„Stvaranje pisanjem: Ovladanost pisanim jezikom na kraju obveznoga obrazovanja”

Značajan doprinos dr. sc. Marijane Češi istraživanju jezičnoga izražavanja

Viša savjetnica hrvatskoga jezika Marijana Češi u Europskom je domu predstavila znanstvenu monografiju „Stvaranje pisanjem: Ovladanost pisanim jezikom na kraju obveznoga obrazovanja” u organizaciji Naklade Ljevak.

Aimee i Jaguar

Recenzija uspješnice „Aimée & Jaguar“

Ekstravagantna lezbijska ljubav zaogrnuta strahotama u srcu nacističke Njemačke

Istinita priča o ljubavi Nijemice i Židovke u jeku ratnih strahota ispisana „perom“ Erice Fischer svjedočeći o krhkosti ljubavi i ljudskoga života savršeno se uklapa u jednu od tema Zagreb Book Festivala.

Knjiga "Djevojka u vlaku"

Književne čajanke u Klubu Zona

Književna spoznaja „Djevojke u vlaku" uz raznovrsne okuse čajeva

Tri mlade profesorice hrvatskog jezika vodit će Književne čajanke u splitskom Klubu Zona. Sa sudionicima će dogovarati teme druženja.

Lektirni alkoholičari - naslovna

Lektirni alkoholičari

10 najvećih književnika koji su inspiraciju tražili na dnu čašice

Matoš je tvrdio da „talenti niču u krajevima bogatima vinovom lozom", a da je bio u pravu, pokušat ćemo vam dokazati popisom deset najvećih književnika-alkoholičara. Zavirite s nama u njihove čašice i saznajte kakav je utjecaj alkohol imao na stvaranje nekolicine najvećih književnih imena.