Na današnji dan

Objavljen Fitzgeraldov prvijenac kojim je dospio na onu stranu književnog raja

This Side od Paradise - naslovnica

„This Side of Paradise”, izdan 26. ožujka 1920., prvi je roman F. S. Fitzgeralda koji mu je donio bogatstvo i status cijenjenog pisca.

Nitko nije jazz eru obilježio tako dobro kao njezin predstavnik, Francis Scott Fitzgerald. Pripadnik izgubljene generacije američkih pisaca koji su djelovali tijekom prve polovice 20. stoljeća u svojim je djelima prikazao američku kulturu, glamur, hedonistički način života i ambicioznost tadašnjih generacija. Ljubav te želja za slavom i bogatstvom najčešći su pokretači radnji koje se bave i temama dekadencije, očaja i starenja te i danas predstavljaju inspiraciju. Fitzgeraldova priča o slavi i bogatstvu započela je na današnji dan 1920. kada je objavljen njegov prvijenac.

Rođen je u ranije dobrostojećoj obitelji koja se u vrijeme njegova djetinjstva suočavala s financijskim i društvenim propadanjem. Mladoga je Francisa podupirala njegova tetka koja ga je poslala u internat u New Jerseyju, a zatim mu omogućila daljnje školovanje na Princetonu. Iako je bio uspješan, njegova je financijska pozadina bila znatno slabija nego ona njegovih fakultetskih kolega te se zbog suženih životnih mogućnosti pridružio vojsci tijekom Prvog svjetskog rata. Bio je stacioniran u Montgomeryju gdje upoznaje Zeldu Sayre, dobrostojeću djevojku koja je prkosila svim društvenim pravilima.

Francis i Zelda na počecima zajedničkog života, FOTO: Flickr

Francis se toliko zaljubio da je odlučio osvojiti ju pod svaku cijenu, no bio je svjestan činjenice da njegov društveni status nije dovoljno dobar za nju. Time je postala njegova muza, a njezine pokrete, stavove i ljepotu iz različitih je aspekata prikazivao u svim svojim djelima. Preselio se u New York nedugo nakon što ju je sreo i započeo je naporan posao. Nadao se da  će mu to omogućiti ono za čime je žudio i za što je mislio da će mu pomoći osvojiti djevojku u koju je bio zaljubljen – novac i slavu. Doradio je roman koji je započeo tijekom fakultetskog obrazovanja i dogodilo se ono što je priželjkivao: prvo objavljeno djelo donijelo mu je velik uspjeh.

This Side of Paradise roman je o životu nakon Prvog svjetskog rata. Glavni je lik privlačni student Princetona koji se suočava s ljubavlju isprepletenom s pohlepom i željom za boljim društvenim statusom. Prva se naklada sastojala od tri tisuće primjeraka koji su se rasprodali za tri dana, a tijekom sljedećih dviju godina prodan je u gotovo 50 tisuća primjeraka. Od ukupne je zarade Fitzgerald dobio samo desetinu, ali mu je to donijelo nešto mnogo vrednije – status cijenjenog pisca i Zeldinu ljubav. Par se vjenčao u New Yorku, a njihov ih je razuzdani način života učinio slavnima.

FOTO: Pinterest

Iako je njihova ljubav bila kratkog vijeka – a postoji i sumnja da je Francis koristio čitave Zeldine ulomke u svojim djelima te se zbog njega ona nije mogla afirmirati kao umjetnica – njihovi životi još uvijek predstavljaju zagonetku kojoj se rado vraćamo. Uz roman prvijenac, njegova djela The Beautiful and Damned, Veliki Gatsby, Blaga je noć i Neobična priča o Benjaminu Buttonu predstavljaju primamljivo razdoblje društvenog života i intrigantne likove u kojima se mogu pronaći djelići života autora i njegove supruge.

Komentari na članak

Vezani članci

10 načina kako si organizirati spoj za valentinovo!

Uspjeh zagarantiran

Siguran put do spoja za Valentinovo

Biti solo na Valentinovo je prava gnjavaža. Zbog toga vam uskačemo u pomoć.

Kronospan 2015

Stipendija za motivirane i poduzetne mlade ljude

Započele prijave za Kronospan stipendiju: završite preddiplomski studij u SAD-u!

Kronson stipendija pokriva sve troškove studiranja i stanovanja, a odlična je prilika za sve talentirane i mlade studente koji svoju budućnost vide u poduzetništvu!

Nagasaki-atomska bomba

Na današnji dan

VIDEO: Bačena atomska bomba na Nagasaki

Prije 71 godinu SAD je bacio drugu atomsku bombu na Japan, na grad Nagasaki. Ovaj događaj potaknuo je cara Hirohita na bezuvjetnu predaju Japana i označio kraj Drugog svjetskog rata.

Ljubavni par

Ljubavni savjeti

Kako se posvetiti sebi ako si u dugoj vezi

Održavati zdravu ljubavnu vezu nije uvijek lako. Nakon nekog se vremena osoba umori i potreban joj je odmor. Donosimo pet savjeta za traženje odmora od veze i posvećivanje sebi, a da time ne povrijediš partnera.

Franz Kafka

Na današnji dan

92 godine od prerane smrti tvorca najpoznatijeg kukca u književnosti

"Ako nas knjige koje čitamo ne probude kao udarcem šakom u glavu, zašto ih čitamo uopće?" Iako kratka životna vijeka, ovaj češki pisac uvelike je zadužio svjetsku modernu književnost.