Na današnji dan

Najznačajnije upoznavanje u glazbenoj povijesti

Lennon & McCartney

Na današnji je dan zabilježen prvi susret dviju legendi. John Lennon i Paul McCartney davne 1957. godine prvi su se put rukovali.

6. srpanj 1957. godine nerijetko se spominje kao dan kada se dogodilo najznačajnije upoznavanje u glazbenoj povijesti. Te je večeri glazbeni bend Quarrymen trebao nastupiti u vrtu Crkve svetog Petra u Liverpoolu.

Član benda Quarrymen bio je John Lennon. Pripremajući se za nastup, Lennonu je ruku pružio prijatelj basista iz njegova benda. Ime tog dečka je Paul McCartney. Lennon je upravo namještao svoju gitaru, pri čemu mu je tada petnaestogodišnji McCartney pomogao. Čak mu je pokazao i kako naštimati gitaru.

Namještajući žice, McCartney je zapjevao Twenty Flight Rock od Cochrana i Be-Bop-A-Lula autora Genea Vincenta. Lennon je bio oduševljen njegovim glasom te je kasnije razmatrao ideju da ga pozove u grupu. Prema nekim izvorima, bend Quarrymen je s McCartneyjem nakon nastupa otišao u Pub.

Članovi benda, uključujući Lennona, bili su iznenađeni ogromnim glazbenim talentom i znanjem koji je McCartney pokazivao. Lennon je bio u dilemi oko toga hoće li primiti u bend talentiranog člana koji bi mu mogao predstavljati izazov, ili će nastaviti bez njega, vodeći grupu, no možda je osuđujući na propast. U razgovoru s Peteom Shottonom, zaključio je da će McCartney biti odličan dodatak grupi.

Godinu dana kasnije, bendu se pridružio George Harrison. Do početka 1959. godine, gotovo se cijeli bend raspao. Ostali su samo Harrison, McCartney i Lennon. U sljedećih godinu dana, uzeli su još jednog novog člana i preimenovali grupu u The Beatles. Ostalo je povijest.

Komentari na članak

Vezani članci

Goc

Intervju sa stand-up komičarem Goranom Vugrincem Gocom

"Radite ono što vam predstavlja najveći izazov i izgradite najbolju moguću verziju sebe"

Razgovarali smo sa stand-up komičarem Goranom Vugrincem Gocom koji nam je otkrio kako gradi fore, zašto voli tremu pred nastup i ima li u Hrvatskoj kruha od stand-up komedije.

Lascaux

Na današnji dan

VIDEO: Slučajno otkrivena „Sikstinska kapela prapovijesnog doba“

Teško je povjerovati da su za jedno od najvećih i najsenzacionalnijih arheoloških otkrića u povijesti zaslužna četvorica tinejdžera i jedan pas.

MAGfestival

Međunarodni festival komorne glazbe

Sedmi MAGfestival u Split dovodi nagrađivane europske i hrvatske komorne sastave i glazbenike

Ovogodišnji MAGfestival donosi pet koncerata vrhunskih komornih sastava iz zemlje i inozemstva. Posjetitelji imaju priliku čuti i mlade glazbenike sa šireg splitskog područja koji tek traže svoju afirmaciju.

Tjestenina

Na današnji dan

VIDEO: Pet recepata s tjesteninom koje možete napraviti u studentskom domu

Svjetski je dan tjestenine. Na ovaj poseban dan donosimo vam pet recepata koji su ,,za prste polizati", a možete ih napraviti i u domskoj kuhinji.

Kawasaki 3P

Intervju s kultnim bendom Kawasaki 3P

„Budite brzi kao Kawasaki i budite šareni kao trip!“

Kawasaki 3P "zagrmit će" Domom sportova 25. ožujka te će tako okruniti svoje 24 godine postojanja na hrvatskoj sceni. Porazgovarali smo s članovima ususret koncertu.