Na današnji dan

Najznačajnije upoznavanje u glazbenoj povijesti

Lennon & McCartney

Na današnji je dan zabilježen prvi susret dviju legendi. John Lennon i Paul McCartney davne 1957. godine prvi su se put rukovali.

6. srpanj 1957. godine nerijetko se spominje kao dan kada se dogodilo najznačajnije upoznavanje u glazbenoj povijesti. Te je večeri glazbeni bend Quarrymen trebao nastupiti u vrtu Crkve svetog Petra u Liverpoolu.

Član benda Quarrymen bio je John Lennon. Pripremajući se za nastup, Lennonu je ruku pružio prijatelj basista iz njegova benda. Ime tog dečka je Paul McCartney. Lennon je upravo namještao svoju gitaru, pri čemu mu je tada petnaestogodišnji McCartney pomogao. Čak mu je pokazao i kako naštimati gitaru.

Namještajući žice, McCartney je zapjevao Twenty Flight Rock od Cochrana i Be-Bop-A-Lula autora Genea Vincenta. Lennon je bio oduševljen njegovim glasom te je kasnije razmatrao ideju da ga pozove u grupu. Prema nekim izvorima, bend Quarrymen je s McCartneyjem nakon nastupa otišao u Pub.

Članovi benda, uključujući Lennona, bili su iznenađeni ogromnim glazbenim talentom i znanjem koji je McCartney pokazivao. Lennon je bio u dilemi oko toga hoće li primiti u bend talentiranog člana koji bi mu mogao predstavljati izazov, ili će nastaviti bez njega, vodeći grupu, no možda je osuđujući na propast. U razgovoru s Peteom Shottonom, zaključio je da će McCartney biti odličan dodatak grupi.

Godinu dana kasnije, bendu se pridružio George Harrison. Do početka 1959. godine, gotovo se cijeli bend raspao. Ostali su samo Harrison, McCartney i Lennon. U sljedećih godinu dana, uzeli su još jednog novog člana i preimenovali grupu u The Beatles. Ostalo je povijest.

Komentari na članak

Vezani članci

Slavko Mihalić

Na današnji dan

Deset godina od smrti slavnog hrvatskog pjesnika

Petog dana veljače prije deset godina preminuo je najlucidniji poslijeratni hrvatski pjesnik te jedan od glavnih nositelja hrvatskog identiteta treće četvrtine prošloga stoljeća.

Festival "Biljke i svirke"

Zimsko izdanje festivala

Besplatna adventska doza „biljki” i „svirki”

Interaktivni glazbeni festival „Biljke i svirke“ omogućit će posjetiteljima da i tijekom prosinca uživaju u simbiozi prirode i zvukova glazbenih instrumenata.

Apple logo

Samo u Europskoj uniji

Nova politika iTunesa – kupi, poslušaj i vrati!

Korisnik koji želi vratiti kupljenu glazbu u iTunes trgovini, može to učiniti bez ikakvog objašnjenja, no to se pravilo ne odnosi za poklon bonove.

Gunpowder plot

Na današnji dan

Zavjera baruta, najpoznatija pobuna u britanskoj povijesti

Što se dogodilo 5. 11. i zašto taj datum ne smijemo zaboraviti? Tko je Guy Fawkes i kako je postao jedan od najslavnijih pobunjenika u svijetu?

Knjiga

Za sve ljubitelje povijesti

Predstavljanje knjige Pavla Rittera Vitezovića

Na predstavljanju knjige sudjelovat će povjesničarka dr. sc. Zrinka Blažević, filolog dr. sc. Pavao Knezović, prevoditelj Petar Ušković Croata i urednik Ivan Bekavac Bašić.