Na današnji dan

Najbolji i najgori očevi kroz povijest

Ivan IV. Grozni

Mnoge povijesne ličnosti pamtimo po dobroti ili zlobi prema vlastitoj djeci. Na vama je da prosudite tko je zaslužio titulu najboljeg, a tko najgoreg oca u povijesti.

Danas je Dan očeva koji se obilježava zahvaljujući Amerikanki Sonori Smart Dodd. Njezin otac bio je udovac koji je samostalno odgojio šestero djece. Sonora je željela da očevi kao i majke imaju svoj dan. U tome je uspjela te je prvi Dan očeva u SAD-u proslavljen 1910. godine

Zemlje širom svijeta prihvatile su ovaj praznik. U Hrvatskoj se on obilježava 19. ožujka na Dan svetog Josipa, Isusova oca. Povodom Dana očeva History donosi popis povijesnih ličnosti koje su se istaknule dobrotom ili zlobom prema vlastitoj djeci. Na vama je da prosudite tko je zaslužio titulu najboljeg, a tko najgoreg oca u povijesti.

Ciceron

Popis započinjemo s kandidatom za titulu najboljeg oca. Rimski govornik Ciceron posebno je volio i brinuo za kći Tuliju. Njezina prerana smrt ostavila ga je neutješnim. Vrijeme je provodio čitajući tekstove grčkih filozofa o tome kako prevladati tugu. Napisao je predivna, ali potresna pisma u kojima opisuje kako se suočava s gubitkom kćeri. Njegova pisma smatraju se jednim od najljepših djela u rimskoj književnosti.

Karlo Veliki

Slavni kralj Franaka imao je dvadesetero djece, neke sa suprugama, druge s konkubinama. Sva djeca, uključujući kćeri, bila su zahvaljujući Karlu odlično obrazovana. Ipak, nisu svi bili zadovoljni očevim vladanjem. Njegov sin Pipin sudjelovao je u uroti kojom je želio svrgnuti i ubiti oca. Urota je otkrivena te su izdajnici trebali biti pogubljeni, no Karlo Veliki je pomilovao sina te ga je poslao u samostan.

Charles Darwin

Darwin je imao desetero djece. Iako je ulagao veliki trud i vrijeme u istraživanja, ipak je našao vremena za njihovo odgajanje. Čak je i time izazvao sablažnjivanje u društvu jer se u njegovo vrijeme, odgoj djece smatrao isključivo ženskim poslom. Posebno ga je pogodila smrt kćeri Annie zbog čega je navodno izgubio vjeru u Boga.

Charles Darwin sa sinom, FOTO: Wikipedia
 
Nikola II.

Ruski car Nikola II. bio je poznat po ljubavi i brižnosti prema svojoj djeci, posebno prema sinu Alekseju koji je bolovao od hemofilije. Kako bi izliječio sina, car je zatražio pomoć intrigantnog mistika i izlječitelja Rasputina prihvaćajući njegov utjecaj. Rasputin je u velikoj mjeri kontrolirao carsku obitelj i preko njih vladao Rusijom.

Mark Twain

Mark Twain imao je sa suprugom Olivijom tri kćeri. Iako ih je sve volio, ipak mu je najdraža bila najstarija kćer Susy. Otac i kći obožavali su glumu i pisanje. Twain je prema njoj oblikovao najmanje dva lika u svojim knjigama. Kada je umrla od meningitisa, Twain je bio shrvan i pao je u tešku depresiju. Pisma koja mu je za života napisala, dodao je u svoju autobiografiju.

Herod I. Veliki

Drugi dio popisa pripada okrutnim očevima. Među njima je judejski kralj Herod I. koji je dao pogubiti nekoliko članova vlastite obitelji, uključujući svoju drugu suprugu, šogora i tri sina.  

Konstantin Veliki

Rimski car Konstantin Veliki bio je posebno ponosan na najstarijeg sina Krispa kojeg je odredio za nasljednika. Međutim, ljubav nije dugo potrajala. Car je, naime, iz nepoznatih razloga 326. godine naredio sinovo smaknuće. Krispovo ime izbrisano je iz službenih spisa i spomenika (damnatio memoriae). Povjesničari do današnjeg dana raspravljaju o razlozima Konstantinove naredbe.  

Thomas Boleyn

Otac slavne Anne Boleyn možda je mogao spriječiti pogubljenje vlastite kćeri i sina. Thomas je bio istaknuta osoba na dvoru kralja Henrika VIII. Smatra se da je vlastite kćeri prisilio na vezu s kraljem. Kada Anne kralju nije rodila muškog nasljednika, osuđena je na smrt. Njezin je brat također pogubljen. Njihov otac nije iskoristio svoj utjecaj na kralja i dopustio je smaknuće vlastite djece.

Ivan IV. Grozni

Ruski car Ivan IV. zaslužio je nadimak Grozni zbog više razloga. Spomenimo ovdje njegov okrutan odnos prema djeci. Imao je devetero djece i sve ih je zlostavljao. Vlastitu je kćer  pretukao tako da je izgubila dijete. Protjerao je dvije supruge svojeg sina u samostan proglasivši ih neplodnima. Zaslužan je i za smrt vlastita sina kojeg je u sukobu udario žezlom uzrokujući njegovu smrt, što možete vidjeti na naslovnoj slici.

Petar Veliki

Posljednji otac na našem popisu ruski je car koji je imao sve, samo ne toplu osobnost. Njegov najstariji sin Aleksej optužen je za sudjelovanje u uroti protiv oca. Za razliku od Karla Velikog, koji je oprostio sinu, Petar nije bio toliko velik. Sina je osudio na smrt i pobrinuo se da ga u zatvoru redovito muče, od čega je naposljetku umro ne dočekavši službeno pogubljenje.

Komentari na članak

Vezani članci

Posjetite tribinu o pobačaju, aktualnom društvenom pitanju

Izbor ili smrt pojedinca?

Posjetite tribinu o pobačaju, aktualnom društvenom pitanju

Udruga mladih i studenata SplitMisli organizira tribinu o pobačaju. Gosti predavači su zastupnici sasvim različitih stajališta. Poslušajte ih i iskažite svoj stav u Klubu mladih Split 28. siječnja u 19 sati.

Cockta

Na današnji dan

Predstavljena Cockta

Godine 1953. na današnji dan predstavljena je Cockta, prvo jugoslavensko bezalkoholno gazirano piće.

Sylvia Plath

Na današnji dan

Portret pjesnikinje Sylvie Plath obojan mentalnom bolešću

Prerana smrt oca, nevjeni muž, mentalne bolesti, teme smrti i egzistencijalizma – sve su to motivi koji su obilježili život i stvaralaštvo tragično preminule američke pjesnikinje i spisateljice Sylvie Plath.

Cijepljenje

Na današnji dan

Prvo cijepljenje protiv dječje paralize

Na današnji dan, 23. veljače 1954. godine, grupa djece u Osnovnoj školi Arsenal u Pittsburghu primila je prvu injekciju cjepiva protiv poliomijelitisa, kojeg je razvio dr. Jonas Salk. 

Bruce Dickinson

Životna priča velikog glazbenika

Bruce Dickinson – vođa koji bi svaki bend napravio boljim

Bruce Dickinson frontman je neuništivih Maidena, svestrani glazbenik, pilot, spisatelj, mačevatelj. Donosimo priču o njegovim počecima i usponu.